Ministerstvo financií muselo v Devíne zaviesť nútenú správu

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Ministerstvo financií rozhodlo o zavedení nútenej správy v bratislavskej mestskej časti Devín. Dôvodom sú veľké dlhy mestskej časti, ktoré vznikli ešte pred nástupom jej súčasného vedenia.

Ako nám povedal starosta Devína Jozef Paczelt, nútená správa je pre obec, miestny úrad a samosprávu istým spôsobom ochrany pred veriteľmi. Vzhľadom na obrovské dlhy, ktoré sa nepodarilo nijako eliminovať, bola mestská časť nútená požiadať ministerstvo financií o zavedenie nútenej správy. Ministerstvo to aj urobilo, vymenovalo núteného správcu Juraja Heribana, ktorý bude spolurozhodovať o finančných záležitostiach týkajúcich sa mestskej časti.

Mestská časť bola zo zákona povinná do 30 dní od zavedenia nútenej správy schváliť krízový rozpočet. Poslanci krízový rozpočet z rôznych dôvodov neschválili. Ako uviedol nútený správca Juraj Heriban, krízový rozpočet, ktorý poslanci neschválili, však bude s najväčšou pravdepodobnosťou platiť. Nútený správca má totiž právo zaviesť vlastný návrh rozpočtu, ak ho do 30 dní od zavedenia nútenej správy mestské zastupiteľstvo neschváli. Podľa J. Heribana návrh krízového rozpočtu síce nie je dokonalý, je však schváliteľný a mestskej časti ušetrí za rok viac ako milión korún. Počas trvania nútenej správy sú zablokované všetky odmeny starostu, poslancov i pracovníkov miestneho úradu. Miestny úrad bude musieť znižovať stavy, kumulovať funkcie a hľadať iné zdroje financovania mestskej časti.

Súčasná zlá finančná situácia vznikla v súvislosti s podnikateľskými aktivitami akciovej spoločnosti Devín Holding, ktorá bola stopercentnou dcérskou spoločnosťou Miestneho úradu Devín. Podľa J. Paczelta predchádzajúce miestne zastupiteľstvá schválili čerpanie krátkodobých úverov s vysokým úrokovým zaťažením, ktoré mestská časť nebola schopná splácať. Začali sa čerpať ďalšie úvery na splácanie aspoň úrokov z predchádzajúcich úverov, potom ďalšie, až sa roztočila úverová a zmenková špirála, ktorá dostala Devín do dnešnej zložitej finančnej situácie.

Dianie v Devíne počas uplynulých rokov má svoju trestnoprávnu dohru. Podľa informácií z ministerstva vnútra bol vlani v auguste obvinený bývalý starosta Ján N. z trestného činu poškodzovania veriteľa. Spôsobená škoda sa odhaduje na 28 miliónov korún. Za tento trestný čin mu hrozí trest odňatia slobody na dva až osem rokov. Vyšetrujú sa aj ďalšie dva prípady, jeden ako zneužívanie právomoci verejného činiteľa a jeden ako podvod, zatiaľ však nebol nikto obvinený.

(juh)

Páčil sa vám článok?