Bratislava stále nemá doménu bratislava.eu

12.8.2007
0
Páčil sa vám článok?

Čunovo je jedinou bratislavskou mestskou časťou, ktorá má oficiálnu stránku s európskou doménou .eu, www.cunovo.eu. Mesto Bratislava nepoužíva doménu v tvare www.bratislava.eu, pretože ju nemá oficiálne zaregistrovanú.

Čunovo bolo poslednou mestskou časťou bez vlastnej webovej stránky. "Pracujeme na slovenských textoch, majú byť hotové po prázdninách," povedala starostka Čunova Gabriela Ferenčáková. Postupne pribudnú na stránke texty v chorváčtine, nemčine, maďarčine a angličtine.

V inej situácii je hlavné mesto Bratislava, ktoré v roku 2006 podalo žiadosť o registráciu domény www.bratislava.eu. Predstihla ho holandská spoločnosť Traffic Web Holding BV. Zaregistrovala si doménu .eu k stránke www.brati&slava.eu.

"Podľa technických pravidiel doména nesmie obsahovať špecifické znak ako &, registrátor ho automaticky vynecháva. Vďaka tomu bola priradená doména bratislava.eu súkromnej spoločnosti. Niekoľko firiem použilo podobný trik, aby získali stovky atraktívnych domén, prevažne hlavných miest krajín," uviedla Andrea Veselá z bratislavského magistrátu. Ako zistili na oddelení informatiky magistrátu, v podobnej situácii ako Bratislava je aj ďalších 25 hlavných miest v Európe.

Mesto požiadalo Európsku komisiu o prešetrenie veci. Odvolalo sa tiež proti neoprávnenej registrácii na neziskovú organizáciu EURid Team, správcu domény.eu. Komisia vydala stanovisko, že nemôže obmedzovať voľnú súťaž. EURid Team doteraz zrušil stovky registrácií, s ktorými sa okamžite začalo obchodovať. Aj podľa vyjadrenia ministerstva dopravy k nim bratislavská doména bratislava.eu zatiaľ nepatrí, povedal vedúci oddelenia informatiky magistrátu Živko Peev.

Podľa Veselej poslal magistrát EURidu všetky opodstatnené historické doklady o nárokovateľnosti, jedinečnosti a oprávnenosti názvu hlavného mesta Slovenska. Geografické názvy však nie sú chránené v rámci registrácie ochranných známok, konštatoval riaditeľ SK-NIC, a.s., Patrik Krauspe. Táto spoločnosť spravuje doménu .sk. Magistrát preto v súčasnosti používa šesť domén prvej úrovne, medzi nimi sú aj štyri s .eu ako napríklad bratislava.sk, pressburg.eu. visitbratislava.eu, cityofbratislava.eu.

Pre podnikanie sú zaujímavé aj domény s názvami mestských častí ako má Bratislava. Za doménu staremesto.eu chce majiteľ 500 euro. Na predaj je doména devinskanovaves.eu, majiteľa majú domény devin.eu, vajnory.eu.

(tasr)
Páčil sa vám článok?