Nový územný plán mesta zverejnili na internete

3.8.2007
0
Páčil sa vám článok?

Všeobecne záväzné nariadenie, ktorým sa vyhlasuje záväzná časť nového územného plánu Bratislavy účinného od 1. septembra, je do konca augusta zverejnené na úradnej tabuli mesta a na internete.

Textová i grafická časť nariadenia boli zverejnené 1. augusta. Ako informoval riaditeľ sekcie územných programov mesta Ivan Macko, do septembra bude magistrát investorom vydávať záväzné stanoviská, ktoré budú platné iba do začiatku účinnosti nového územné plánu. "Samozrejme, že sa to týka iba stanovísk, ktoré sú v rozpore s novým plánom," dodal Macko.

Návrh územné plánu schválili mestskí poslanci v máji po septembrovom neúspešnom hlasovaní. Pripravoval sa viac ako deväť rokov. Územný plán je základným nástrojom pri rozvoji mesta, rieši priestorové usporiadanie a funkčné využívanie územia s výhľadom na najbližších približne 25 rokov. Centrum Bratislavy by sa malo podľa ÚP rozvíjať najmä pri Dunaji, ľavý breh čaká výstavba výškových budov, polyfunkčných objektov v zóne Pribinova, na Podhradí, na pozemkoch Parku kultúry a oddychu. Na pravom brehu sa okrem výstavby rýchlodráhy z Janíkovho dvora po Šafárikovo námestie počíta s vybudovaním nového celomestského centra medzi Starým a Prístavným mostom. Dobudovať by sa tam mala protipovodňová ochrana.

Rozsiahla výstavba by mala byť aj v mestských častiach Rača a Vajnory. Územný plán tu navrhuje vilové štvrte, technologické centrá a zmenu využitia mnohých areálov. Nová mestská štvrť by mala vzniknúť aj na severozápade mesta, tam územný plán počíta s výstavbou vilových štvrtí, nákupných a zábavných centier a športovísk. Tisícky bytov, nákupné a biznis centrá či športovo-rekreačný areál by mali byť na juhu Petržalky, s výstavbou logistického centra sa počíta pri Letisku M. R. Štefánika.

(sita)

Páčil sa vám článok?