Poslanci rozhodnú o osude Starej Tržnice

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Ešte vlani sme informovali o pripravovanej čiastočnej rekonštrukcii Starej tržnice, ktorá sa mala začať v januári tohto roka. Termín sa však posunul a o osude tržnice by mali rozhodnúť mestskí poslanci v priebehu mája.

Pripomeňme, že zamýšľaná rekonštrukcia by mala priniesť zmenu súčasného imidžu Starej tržnice, jej funkčného využitia a filozofie jej prevádzky. Zmena funkčného využitia by mala priniesť predovšetkým zvýšenie úrovne existujúcich služieb. Konzultovalo sa aj so súčasnými vlastníkmi Centrál pasáže, ktoré by mali viesť k obnoveniu dlhé roky nepriechodného prepojenia Námestia SNP, Klobučníckej, Nedbalovej a Laurinskej ulice.

Spoločnosť SF Stará tržnica, ktorá pripravuje rekonštrukciu, by po jej skončení chcela prenajímať priestory za cenu od 3000 do 20-tisíc korún za štvorcový meter, podľa spôsobu využitia, sortimentu a umiestnenia v objekte. Priemerná cena vychádza pre nájomníka na čosi vyše 9000 korún za štvorcový meter. Celková výťažnosť pri 75% obsadenosti je necelých 15,5 milióna korún. Pri fixnom ročnom nájme päť miliónov korún, ktorý ponúka spoločnosť SF Stará tržnica, a režijných nákladoch na rok vo výške 6,5 milióna, zostávajú pre prevádzkovateľa necelé štyri milióny za rok. Pri investícii 60 miliónov korún, ktorú si vyžiada rekonštrukcia, je návratnosť takejto investície je viac ako 15 rokov. Spoločnosť SF Stará Tržnica požaduje nájom na 45 rokov, pretože za obdobie každých 10 rokov predpokladá dodatočné investície, čím sa návratnosť predĺži.

Starú tržnicu, ktorá je technickou pamiatkou, bola v čase reálneho socializmu nevyužitá. Mesto ju zrekonštruovalo v rokoch 1998-1999.

Páčil sa vám článok?