O Bratislavu pre všetkých bol enormný záujem, prišlo trikrát viac ľudí ako vlani

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Jednotlivé podujatia a akcie druhého ročníka projektu Bratislava pre všetkých navštívilo počas víkendu 23. a 24. apríla takmer 50-tisíc ľudí, čo je trojnásobne viac, ako pri premiére tohto podujatia vlani.

Najväčší záujem bol podľa očakávania o návštevu Zoologickej záhrady. Počas dňa otvorených dverí si ZOO a DinoPark prišlo pozrieť takmer 19 tisíc návštevníkov, čo je pravdepodobne historicky najvyššia jednodňová návšteva počas 45-ročnej existencie bratislavskej ZOO. Veľký záujem prejavili obyvatelia a návštevníci Bratislavy aj o sedem expozícií Mestského múzea, ktoré v sobotu videlo vyše 11 tisíc ľudí. O podobný rekordný zápis sa postarali aj návštevníci Botanickej záhrady UK, ktorú navštívilo okolo 4500 ľudí.

Na nezáujem verejnosti sa nemohli sťažovať ani ďalšie mestské organizácie, ktoré participovali na vydarenom projekte. Mestskú knižnicu navštívilo 1023 čitateľov, z toho až 600 nových. Už tradične bol veľký záujem o zostup k archeologickým nálezom Kaplnky sv. Jakuba na Námestí SNP. Po oba dni si ich prišlo pozrieť 450 návštevníkov, ktorých neodradil ani veľký rad čakajúcich záujemcov. Na športoviskách Správy telovýchovných a rekreačných zariadení si zakorčuľovalo alebo zaplávalo takmer tisíc návštevníkov. Veľký záujem bol aj o podujatia pripravené Bratislavským kultúrnym a informačných strediskom a výstavy v Pálffyho a Mirbachovom paláci Galérie mesta Bratislavy. Najmä historická električka a výletná karnevalová loď praskali vo švíkoch.

Do Primaciálneho paláca na deň otvorených dverí v pracovných a reprezentačných priestoroch primátora Bratislavy si našlo cestu asi 4500 návštevníkov.

„Záujem Bratislavčanov i návštevníkov nášho mesta o služby a organizácie samosprávy má veľmi milo prekvapil, s takou enormnou návštevnosťou sme veru nepočítali,“ priznal primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský. „Aj preto sa organizátori na niektorých miestach nevyvarovali chybičiek krásy prameniacich z veľkej návštevy a z toho plynúcej nervozity. Poučili sme sa z nich a na budúci rok pripravíme ešte kvalitnejšie akcie.“

Podľa primátora magistrát spolu s mestskými organizáciami uvažuje o sprístupnení niektorých priestorov a expozícií aj vo večerných a nočných hodinách, čím by podujatie ešte získalo na atraktívnosti. Zvažuje tiež rozšíriť deň otvorených dverí na celý víkend.

„Chcem sa poďakovať aj organizáciám, ktoré nespadajú pod mestskú samosprávu, že sa k nášmu projektu tak úspešne pridali, najmä Botanickej záhrade UK a štátnemu závodisku v Starom háji. Verím, že o rok pritiahneme ďalších, vrátane mestských častí,“ uzavrel hodnotenie Bratislavy pre všetkých A. Ďurkovský.

Páčil sa vám článok?