Hlavnému mestu stále chýba hlavný architekt

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Spolok architektov Slovenska vyzval primátora Bratislavy Andreja Ďurkovského a mestských poslancov, aby začali riešiť problém chýbajúceho hlavného architekta mesta.

V stanovisku prezidenta spolku Štefana Šlachtu sa pripomína, že išlo o jeden z predvolebných sľubov terajšieho primátora. „Po viac ako dvoch rokoch sa opäť objavili nové prísľuby riešenia tejto pálčivej otázky. Čas však beží, bola zriadená funkcia hlavného záhradníka, ale hlavného architekta Bratislava stále nemá,“ zdôrazňuje sa v stanovisku. Zriadenie funkcie hlavného architekta bude aspoň určitou šancou, ako ovplyvniť súčasnú živelnú a chaotickú výstavbu v meste, s ktorou ani obyvatelia, ani my ako profesijná organizácia nie sme spokojní, uvádza sa ďalej v stanovisku.

Bratislava nemá hlavného architekta už viac ako desať rokov. Predchádzajúce vedenia mesta v tomto smere nevyvíjali žiadnu aktivitu. Stavebný boom, ktorého dejiskom sa mesto stalo v posledných rokoch, podnietil hlasy požadujúce obnovenie tejto funkcie. Terajšie vedenie sľubovalo zriadenie funkcie mestského architekta pred komunálnymi voľbami na jeseň 2002. Podľa našich informácií vedenie mesta doteraz rokovalo s Fakultou architektúry Slovenskej technickej univerzity a v súčasnosti sa spresňujú kritériá výberového konania, ktoré by malo byť pravdepodobne ešte v prvom polroku tohto roku.

Páčil sa vám článok?