Námestie pri novom petržalskom kostole sa možno bude volať po Svätom Otcovi

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Priestor v okolí Kostola Svätej rodiny v Petržalke, na ktorom sa počas poslednej návštevy pápeža Jána Pavla II. v roku 2003 konala bohoslužba, by mohol byť pomenovaný podľa neho.

Táto lokalita je zatiaľ bez mena. „Nepatrí jednoznačne na žiadnu z ulíc Tupolevova, Iľjušinova, Markova, či zatiaľ neexistujúca budúca Jantárová, ktoré ho obkolesujú,“ povedal nám architekt Ivan Kolenič, ktorý je hlavným projektant kostola a pastoračného centra Svätej rodiny. „To spôsobuje časté zmätky v polohovej identifikácii chrámu Svätej rodiny, keď ho niektorí dokonca identifikovali ako kostol na Kutlíkovej.“

Po dostavbe priestoru okolo kostola ďalšími budovami (výhľadovo by sa areál mal doplniť funkciami pre farský, dekanátny a diecézny stupeň) sa tu podľa urbanisticko-architektonického návrhu autora areálu a kostola I. Koleniča vytvorí námestie. Umiestením sochy Svätého Otca Jána Pavla II. na mieste vedľa Kostola Svätej rodiny, ktoré navrhol autor už v čase príprav na návštevu Svätého Otca v r. 2003, a pomenovaním tohto námestia Námestím Svätého Otca Jána Pavla II. by sa tento priestor jednoznačne identifikoval. „Zároveň by si aj Bratislava uctila a ocenila pôsobenie prvého slovanského pápeža v dejinách a jeho vzťah k Slovensku,“ uviedol I. Kolenič. V tejto súvislosti pripomenul, že na návrh žilinského primátora budú žilinskí poslanci 25. apríla rozhodovať o tom, ktoré zo žilinských námestí premenujú na Námestie Svätého Otca Jána Pavla II., pričom sa ráta s tým, že by na tomto námestí bola umiestená aj jeho busta alebo socha.

Páčil sa vám článok?