Staré Mesto má nové majetkové pravidlá

6.6.2007
0
Páčil sa vám článok?

O nových pravidlách nakladania s majetkom mestskej časti, ktoré schválilo staromestské zastupiteľstvo, sme sa pozhovárali so zástupcom starostu Starého Mesta Petrom TATÁROM.

- Starosta Andrej Petrek a niektoré strany, ktoré kandidovali v komunálnych voľbách, mali v predvolebnom programe transparentné nakladanie s majetkom mestskej časti. Preto miestne zastupiteľstvo prijalo pravidlá nakladania s majetkom. Chceme zverejniť, aký majetok spravujeme, a riadiť sa pri jeho správe verejne kontrolovateľnými zásadami, či už ide o byty, nebytové priestory, celé budovy alebo pozemky. Oproti minulosti je veľkým prielomom, že predaje a nové nájmy sa budú uskutočňovať prostredníctvom verejných obchodných súťaží.

Ako sa nové pravidlá dotknú nájomníkov v domoch, ktorých samospráva vlastní iba časť?

- Prístup mestskej časti v prípade podielových domov, teda budov, kde vlastníkom je sčasti reštituent, sčasti samospráva, sa zmení. Mestská časť Staré Mesto sa rozhodla, že svojou majetkovou účasťou bude chrániť nájomníkov v takýchto domoch a svoj podiel predá len v prípade, že reštituent alebo ten, kto od reštituenta kúpil jeho podiel, zabezpečí nájomníkom bytovú alebo finančnú náhradu.

Koľkých nehnuteľností sa nové pravidlá týkajú? Veľa majetku sa už predalo...

- Od roku 1990, keď sa nehnuteľnosti v intraviláne stali majetkom obcí, ostal samospráve už len nepatrný zvyšok. Z 12-tisíc bytov ostalo len asi 400, všetky sú obsadené nájomníkmi a uvoľní sa ich zhruba päť ročne. Ide o byty v zhruba 280 budovách v Starom Meste. Spravujeme asi 30 celých budov, sú medzi nimi rôzne objekty, verejnoprospešné stavby ako Zichyho palác alebo budova miestneho úradu, alebo budovy, o ktorých sa ešte vedú súdne spory. Ďalších 27 budov je podielových - časť patrí reštituentovi, resp. osobe, ktorá podiel kúpila od reštituenta, a časť mestu. Napokon sú to verejné priestranstvá - komunikácie, verejná zeleň, detské ihriská a ďalšie nehnuteľnosti, ktoré sa nebudú predávať.

Zhováral sa Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?