Majetok budú predávať po verejnej súťaži

6.6.2007
0
Páčil sa vám článok?

Od prvého júna sa v Starom Meste majetok mestskej časti bude predávať alebo prenajímať prostredníctvom verejných obchodných súťaží. Rozhodli o tom staromestskí poslanci.

Miestne zastupiteľstvo schválilo zásady hospodárenia a pravidlá nakladania s majetkom mestskej časti a s majetkom zvereným do jej správy. Prijalo tiež smernicu o podmienkach prenájmu majetku a o postupe pri uzatváraní zmlúv o nájme. Spomenuté pravidlá nakladania s majetkom mestskej časti stanovujú záväzné podmienky a postupy, ktoré staromestská samospráva musí dodržiavať pri nakladaní s bytmi, nebytovými priestormi, bytovými domami, inými stavbami a pozemkami, ktoré sú vo vlastníctve mestskej časti, alebo jej ich zverilo do správy mesto Bratislava.

Tieto pravidlá súčasne zakotvili záväzný postup, na základe ktorého bude vyčlenený majetok, ktorý si mestská časť ponechá na plnenie svojich samosprávnych úloh. Keďže spomenuté zásady hospodárenia a smernica o podmienkach prenájmu majetku úzko súvisia s pravidlami nakladania s majetkom, všetky tieto dokumenty staromestskí poslanci prerokovali a schválili súčasne.

Prijaté pravidlá výslovne určujú, že predaje majetku, či už ide o byty, nebytové priestory, bytové domy alebo iné stavby, sa budú uskutočňovať verejnou obchodnou súťažou. Pozemky, ktoré vzhľadom na ich polohu alebo výmeru môže najefektívnejšie využiť niektorý z vlastníkov susediacich pozemkov alebo stavieb, mu však môžu byť ponúknuté aj bez verejnej obchodnej súťaže.

Schválené dokumenty reagujú aj na problémy s nakladaním s nehnuteľnosťami v podielovom spoluvlastníctve. Týkajú sa aj tzv. reštitučných bytových domov, ktoré sa dostali do súkromných rúk a ich nájomníkom v mnohých prípadoch reálne hrozí, že ich súkromní vlastníci z bytov vysťahujú. Pri predajoch spoluvlastníckych podielov v bytových domoch bude staromestská samospráva odteraz zakaždým rokovať so spoluvlastníkmi o reálnom rozdelení nehnuteľnosti tak, aby byty ostali vo vlastníctve mestskej časti alebo mesta, ak je to technicky možné.

Samospráva v Starom Meste bude odteraz zakaždým iniciovať so spoluvlastníkom rokovania o možnosti previesť spoluvlastnícky podiel na jednotlivých bytoch na ich nájomcov. Okrem iného sú v pravidlách presne stanovené aj podmienky, za ktorých bude možný predaj spoluvlastníckeho podielu mestskej časti spoluvlastníkovi.

(juh)

Páčil sa vám článok?