ROZHOVOR: Vediem dva životy, prezrádza impresionistka Ivana Orviská, ktorú okrem Provensálska fascinuje i Dunaj

2.4.2024
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

V práci sa venuje biznisu a marketingu pre známu francúzsku automobilku a v čase voľna sa mení na umelkyňu. Ivana Orviská sa naplno začala venovať maľovaniu pred viac ako desiatimi rokmi, no dokázala sa presadiť medzi profesionálnymi výtvarníkmi a dnes patrí medzi predstaviteľov moderného impresionizmu.

Jej tvorba zachytáva prírodu, najmä krásy francúzskeho Provensálska vo všetkých jeho farbách a náladách. Keďže však často maľuje popamäti v priestoroch ateliéru, jej obrazy sa stávajú kombináciou zachytenia reality, nálad a pocitov. Tvorbu Ivany Orviskej, najmä diela zachytávajúce krásu prírody Provensálska, si môžete až do konca apríla pozrieť v Galérii SPP (vstup je zdarma) v Bratislave v rámci spoločnej výstavy s expresionistkou Andreou Ehret. Viac o svojej tvorbe Ivana Orviská, ktorá žije v Bratislave, prezradila v rozhovore pre Bratislavské noviny. 

Ako ste sa dostali k maľovaniu?

Maľovala som odmalička, asi ako každé dieťa. Neskôr, keď sa mi v živote uvoľnil priestor a mala som viac času, začala som maľovať intenzívnejšie. Maľovala som najmä na chalupe a keď už bolo tých obrazov viac, nahovorili ma, aby som spravila výstavu. To bolo asi pred desiatimi rokmi. Po výstave mi mnohí hovorili, aby som pokračovala, tak som sa začala tvorbe venovať viac. Nie iba maľovaniu, ale aj štúdiu. Keďže som si vybrala olejovú techniku, ktorá je nákladná, ale aj náročná na zvládnutie, musíte sa vzdelávať. Ale dnes, ak chcete, možné je všetko.

Chalupu máte kde?

Na Záhorí v Borskom Mikuláši. Na chalupe som sa spočiatku venovala plenéru a postupne to prerástlo, dá sa povedať až do profesionálneho maľovania.

Kde ešte maľujete okrem chalupy a ateliéru?

Vediem akoby dva životy. Ak mám voľný čas, nechodím na dovolenky, ale na pobyty do rezidencií, kde si vás však musia vybrať. Musíte teda prejsť konkurzom. Už som uspela v dvoch rezidenciách vo Francúzsku  Na pobyte, kde maľujete spolu s inými umelcami, dostanete jednak podporu, ale sa aj posúvate dopredu. Takže jeden rok robím výstavy, teraz som práve vo výstavnom roku, a ďalší rok chcem stráviť nejaký čas v rezidenciách a na pobytoch. Dostávame tam nový impulz na prácu a vzájomne si odovzdávame know how.

Zdroj: ms

Ivana Orviská v Galérii SPP

Vzdelávate sa aj inak ako na pobytoch?

Absolvovala som aj viaceré kurzy. Robia ich výrobcovia farieb a sú veľmi prospešné. Dozviete sa, ako miešať farby, aké aditíva používať, ak chcete dosiahnuť nejaký efekt. Viem, ako má obraz vyzerať, ale musím sa k nemu dopracovať technikou.

Koľko trvá namaľovanie jedného obrazu?

Aj dva – tri mesiace. Jednak nad tým rozmýšľate, jednak tie obrazy nie sú robené prvoplánovo, ale vo viacerých vrstvách. Niektoré sú hrubšie, niektoré tenšie, súvisí to s témou. Ak chcete, aby vám spodná vrstva zostala nezmenená a farby sa nemiešali, tak farbu musíte nechať uschnúť. A olejové farby schnú do stavu, že sa už nebudú navzájom miešať, aj tri – štyri týždne. Ale niekedy maľujem s mokrou farbou do mokrej a nastáva efekt premiešania farieb a zrazu ten obraz vyvstane v úplne iných odtieňoch.

Zdroj: ms

Cesta do Maussane. 

O vás je známe, že prírodu maľujete po pamäti, teda nie priamo na mieste a obrazy sú potom kombináciou reality a pocitov. Strávite na nejakom mieste určitý čas, aby ste si ho zafixovali?

Rada cestujem a miesta si pamätám. Obyčajne mám v hlave viac obrazov, ako stihnem maľovať. Niekedy som musela vycestovať a vrátiť sa na inšpiratívne miesto, aby sa mi jeho predstava obnovila.

Zdroj: ms

Kosatce v Provensálsku.

Koľko času venujete maľovaniu?

Soboty a nedele od rána do noci. A niekedy piatky. Maľujem viacero obrazov naraz. Kým jeden schne, pracujem na druhom. Niekedy je ich aj šesť.

Je pre vás, ako súčasnú maliarku, tvorba slávnych impresionistov inšpiráciou?

Mám ich vyslovene napozeraných, bola som aj v záhrade v Giverny, ktorú si vytvoril pre svoju tvorbu Monet. Dnes v tejto záhrade pôsobí, maľuje skupina amerických maliarov, impresionistov. Strávila som v nej 4-5 dní. Pre mňa je podstata impresionizmu, keď sa na niečo pozriem, prižmúrim oči a hrajú predo mnou svetlá a farby. Pracujem väčšinou rukami alebo špachtľou.

Máte ako impresionistka aj v Bratislave nejaké obľúbené miesta, na ktoré sa rada pozeráte?

Určite. Je to Dunaj a jeho zákutia, odraz vody. A mám rada aj bratislavské záhrady a po novom i tulipány, ktoré vysadili na rôznych miestach.

Zdroj: ms

Večerné farby na rieke.

A o ktorú lokalitu v spojitosti s Dunajom v Bratislave ide?

Karloveská zátoka za internátom Družba, ale aj Dunaj zo strany Hainburgu, kde sa dá príjemne prechádzať. Práve Dunaju je venovaná moja súčasná tvorba a mal by byť témou výstavy, ktorú by som mala mať  na jeseň. 

Zdroj: Archív Ivany Orviskej

Dunaj.

Ivana Orviská a jej impresionistické olejomaľby podľa odborníkov očaria svojou vnútornou silou, sú presiaknuté hustým textúrnym povrchom, spontánnym farebným značkovaním, vrstva po vrstve a evokujú všadeprítomné, neustále posuny a zmeny, ktoré sú prírode vlastné.
Jej plátnami preniká hmlisté svetlo, trblieta sa a leskne vo vnútri aj mimo neho zdieľajúc svoj silný vzťah k samotnej téme.

Zdroj: Archív Ivany Orviskej

Výstava v Galérii SPP. 

„Moje obrazy sú mojím pamäťovým záznamom spontánnych emócií ako nadšenie, obdiv, pokoj a úcta k prírode. Krása, tajomstvo, svetlo, ale aj tiene ma upokojujú a vytvárajú môj nadhľad nad svetom povrchnosti, osamelosti, ale aj agresivity a ignorancie. Hľadám krásu, ale chcem zachytiť aj neustálu zmenu, ktorá je prírode vlastná a odhaliť vzrušenie , ktoré ma spája s daným miestom. Chcela by som, aby ľudia cítili radosť z opätovného spojenia sa s pokojom a krásou prírody. Reči prírody rozumie každý," vyjadrila sa o svojej tvorbe Ivana Orviská.

Za sebou má 15 sólových výstav, ale aj zaujímavé skupinové projekty, ocenenia a má skúsenosti aj s veľkými dekoratívnymi projektami. Jej obrazy vlastnia klienti na Slovensku, v Čechách ,v Rakúsku ,v USA ,vo Francúzsku, vo Švajčiarsku.

Zdroj: ms

Záhrada v Provensálsku.

Zdroj: ms

Slnko v olivách.

Zdroj: ms

Slnečnicové pole.

(ms)

Páčil sa vám článok?