ROZHOVOR: Plavčík z Draždiaka prezrádza aj to, čo si musia vypočuť od ľudí, hoci zachraňujú životy

4.8.2023
0

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

„Že nie sú peniaze na plavčíkov? Ja sa pýtam, koľko stojí ľudský život,“ podotýka vodný záchranár Tomáš Rácz. Je predsedom Spolku ochrancov vody Octopus, ktorých v týchto dňoch nájdete na kúpalisku Mičurin, aj na jazerách Zlaté piesky a Veľký Draždiak. Na Kuchajde ich samospráva zrušila pred troma rokmi, dohľad plavčíkov zabezpečila až teraz, od augusta - a hneď v prvý deň zachránili topiaceho sa muža.

Kuchajda nie je oficiálnym prírodným kúpaliskom, a teda mestská časť sa ani nemusela starať o vodnú záchrannú službu. Je to tak?

Áno, lenže na Kuchajdu sa chodí kúpať veľmi veľa ľudí, najmä starších, takže dohľad plavčíka je určite potrebný.

Plavčíkov ste mali na Kuchajde 27 rokov a za celý ten čas sa v rámci vašej služby nik neutopil. Možno preto samospráva pred troma rokmi usúdila, že vás pri jazere netreba.

To, že sa nik neutopil, však nie je náhoda. Je to práve vďaka dozoru našich plavčíkov. Zameriavame sa totiž na prevenciu, aby sme predišli fatálnym udalostiam. Keď napríklad vidíme opitého vchádzať do vody, zabránime mu v tom. Rovnako varujeme rodičov, ak pustia dieťa do stredu jazera na lacnej nafukovačke, ktorá môže na slnku ľahko prasknúť. Upozorníme takisto decká, ktoré sa bláznia na vodných bicykloch – ak niektoré spadne a udrie si pri tom hlavu o konštrukciu, tragédia nie je ďaleko. Ľudia sa topia potichu a vy si to ani nemusíte všimnúť. Minulé leto sa na Kuchajde utopil chlapec. Keby sme tam boli, možno dnes žije...

No od augusta ste na Kuchajde opäť.

Je to už  trochu neskoro, ale aspoň ten záver leta bude na Kuchajde bezpečnejší. Už hneď prvý deň služby sme zachránili topiaceho sa muža, a to v tom najhoršom počasí. Bez našej pomoci by sa utopil.

Zdroj: ac

​Vodný záchranár Tomáš Rácz (v popredí) s kolegom Petrom na  Veľkom Draždiaku

Na Veľký Draždiak si vás petržalská samospráva objednáva rok čo rok, hoci ani ten nie je oficiálnym prírodným kúpaliskom. Začínali ste pri hoteli Bonbón, potom ste sa presunuli na východnú pláž k stožiaru a teraz ste o pár desiatok metrov ďalej. Prečo ste opäť zmenili stanovisko?

Pri bývalom hoteli Bonbón sme boli dlhé roky, no po predaji hotela nás poslali preč. Prešli sme teda k stožiaru, kde sme si zložili aj mobilný kontajner. Chceli sme ho tam však mať celoročne, aby sme si nemuseli zakaždým prinášať a odnášať záchranársku výbavu, ale to nám zamietli... hoci na rovnakom mieste mohol mať podnikateľ celé mesiace mobilnú saunu, on povolenie dostal. Asi je sauna pre pár jednotlivcov dôležitejšia, keď kontajner, ktorý potrebujeme k práci vo verejnom záujme, zavadzal. Aj od ľudí sme si neraz vypočuli – prečo ste práve tu a nie inde, chodievam sem dvadsať rokov, bolo to moje miesto na pláži a vy ste mi ho obsadili, posuňte sa ďalej.

Na novom stanovisku sa to vyriešilo?

Pozemok, kde sme teraz, patrí štátnym Lesom SR, ktoré nám vyšli v ústrety, kontajner tu môže stáť po celý rok. Dokonca nám odsúhlasili, že na vode vybudujeme mólo, aby sme mohli poskytnúť pomoc okamžite po vytiahnutí človeka z člna. V kontajneri máme nielen potrebnú výbavu, ale ošetrujeme v ňom aj zranenia, napríklad, keď sa niekto poreže na ostrom kameni, ulitníku či skle, poštípe ho osa alebo je v kolapsovom stave, v bezvedomí... Je to intímna záležitosť, pre ktorú potrebujeme takéto zázemie. Keď kolega Peter minulý rok zachránil z Draždiaka topiaceho sa muža a potom ho resuscitoval, bezcitní zvedavci namiesto pomoci hneď vytiahli  mobily a začali fotiť.

Zdroj: ac

Na novom stanovisku môžu mať kontajner počas celého roka.

Dianie na Draždiaku sledujete aj ďalekohľadom. Máte všetko pod kontrolou?

Naše ďalekohľady sú špičkové, vďaka nim vidíme z tohto miesta aj to, aké plavky má plavec na druhom konci jazera. Mestská časť má bod k dobru, že si našu službu opäť objednala, ale určite by malo byť pri tomto obrovskom jazere s rozlohou až 13 hektárov viac plavčíkov, ideálne dvanásť. Rezort školstva si objednal k malému, len 20-metrovému bazénu na Mičurine dvoch našich plavčíkov – spočítajte si, koľko takýchto „Mičurinov“ obsiahne Veľký Draždiak. Navyše, hĺbka vody v jazere presahuje na niektorých miestach až 17 metrov. Na Zlatých pieskoch máme troch plavčíkov, aj tam by ich malo byť viac.

Čo všetko máte k dispozícii na záchranu pod vodou či nad vodou?

Všetko, čo má byť, a ešte aj všeličo navyše. Máme napríklad tlakomer, oxymeter, kyslíkový prístroj aj defibrilátor, na zásah motorové člny a paddleboardy, ktorými sa vieme k topiacemu dostať veľmi rýchlo. Sme nielen plavčíci, ale takisto potápači, takže dokážeme zasiahnuť aj pod vodou. Do piatich minút ešte môžeme potopeného zachrániť. Takmer všetku výbavu sme si kúpili za peniaze nášho spolku, len k niečomu nám prispela samospráva. Ani na spomínaný kontajner za 5,5 tisíca eur sme dotáciu nedostali, hoci sme o ňu žiadali. Celé zázemie pre našu prácu pri Draždiaku sme si vytvorili sami a za vlastné. Už nefungujeme v takom provizóriu ako pred pár rokmi, ale napríklad regulárne WC dodnes nemáme k dispozícii.

Pritom zmysel vašej služby hádam nik nespochybňuje...

Za pätnásť rokov konkrétne na Draždiaku sme okrem ošetrenia tisícov zranení zachránili niekoľko desiatok životov. Bez nás by už títo ľudia neboli.

Zdroj: ac

Na zásah majú pripravené motorové člny, ale aj paddleboardy, ktorými sa dostanú k topiacemu veľmi rýchlo.

3 RADY K VODE

od Tomáša Rácza: 

• Do vody vstupujte vždy s rešpektom, robíme to aj my, hoci sme dobrí plavci. Nikdy nechoďte plávať, ak ste si vypili, a neskáčte do studenej vody rozhorúčení, hrozia svalové kŕče, ale aj kolaps.

• Najmä starší ľudia majú plávať popri brehu, nie krížom cez jazero, a ideálne s plavákom. Utopiť sa môže aj dobrý plavec 10 metrov od brehu, ak dostane kŕč. Plavák ho dokáže udržať na hladine a plavčík skôr zistí, že potrebuje pomoc.

• Na paddleboarde to v zlom počasí neskúšajte. Ak sa zdvihne vietor, v okamihu sa môžete ocitnúť v situácii, ktorú neodkážete zvládnuť.

(ac)

Páčil sa vám článok?