Riaditeľka materskej školy: Rodičia, odložte mobilné telefóny

1.9.2022

Zdroj: Archív I.M.

Páčil sa vám článok?

Iveta Minarovičová pracuje v školstve už viac ako 30 rokov. Najskôr ako učiteľka, posledné roky jednu z bratislavských materských škôl aj riadi. V rozhovore pre Bratislavské noviny prezradila aj to, prečo ju práca v materskej škole baví, čo sa podľa nej za posledných 30 rokov v školstve zmenilo a čo odkazuje rodičom.

Prečo ste sa rozhodli robiť učiteľku/riaditeľku, je to naozaj poslanie?

Pochádzam z viacčlennej rodiny a náš dom bol vždy plný detí. Odmalička som sa hrávala s bábikami, ktoré boli mojimi žiakmi a ja ich učiteľka. Môj sen sa stal o pár rokov skutočnosťou. Po absolvovaní strednej pedagogickej školy som nastúpila ako učiteľka v materskej škole. Práca s deťmi ma vždy dobíjala energiou. Na poste učiteľky som zotrvala 20 rokov. Aj keď posledné roky vykonávam funkciu riaditeľky, stále som  učiteľka. Túto prácu môže vykonávať naozaj iba človek, ktorý má vzťah k deťom a neberie ju ako povolanie ale ako poslanie. 

Pracujete v školstve už viac ako 30 rokov, čo sa za ten čas, z vášho pohľadu, zmenilo?

Zmenilo sa všetko. Začínala som za socializmu, kde sme v podstate mali ruky zviazané ideológiou. Materské školy boli štátne, teraz patria pod samosprávy. Rodičia majú možnosť zasahovať do chodu MŠ aj tým, že sú členmi rady školy.  Po nástupe demokracie sme kreatívnejšie, môžeme sa omnoho viac realizovať. Materské školy sú zamerané na jazyky, tance, tradície. 

Taktiež sa zmenil aj status učiteľa. Spôsobené je to tým, že dnešná spoločnosť nekladie dôraz na vzdelanie a vzdelávanie.

Je podľa vás Bratislava dobré miesto/mesto na výchovu detí?

Dieťa si nevyberá, kde sa narodí. Nie je to o tom, kde dieťa vyrastá, ale akými ľuďmi je obklopené. Nie je podstatné, či sa dieťa narodí v Laose alebo na Honolulu, dôležitá je rodina, výchova a láska. Ja si osobne myslím, že Bratislava je dobré mesto na bývanie a na výchovu detí. 

Čo vás na práci baví a naopak, čo vás najviac frustruje?

Bavia ma deti. Ich energia, čistota, úprimnosť. Sú, ako povedal filozof John Locke, nepopísaný papier. Frustruje ma veľa vecí, jednou z nich aj to, že vzdelanie nie je v našom štáte na prvom mieste, taktiež je pre mňa frustrujúci aj nedostatok personálu v školstve. Tiež, že sa deťom nedostáva v domácom prostredí toľko pozornosti, ako by si zaslúžili. Dôvodom sú mobilné telefóny, tablety, počítače. 

Čo by ste odkázali dnešným rodičom?

Určite, aby sa viac venovali svojim deťom. Lebo to, čo do nich teraz vštiepia, nielen vzdelanie, ale aj lásku, sa im v budúcnosti vráti. Aby viedli svoje deti k hodnotám, k zodpovednosti, k pokore a rešpektu. Každé dieťa je iné, no vedzte, že každé dieťa pozoruje a kopíruje správanie svojich rodičov. Takže treba brať na zreteľ aj to, že deti sú obrazom svojich rodičov. 

Keďže sa začína školský rok, aké rady od vás dostávajú rodičia v prvé dni, keď k vám privedú dieťa do materskej školy?

Treba si uvedomiť, že nástup do materskej školy je dôležitý medzník v živote dieťaťa a samozrejme, aj rodiča. Je to pomyselné prestrihnutie pupočnej šnúry. Dieťa opúšťa svojich rodičov na dlhší čas. Ide k cudzím ľuďom do cudzieho prostredia. Aby sme dieťaťu uľahčili nástup do MŠ, je dôležité, aby rodičia už pred nástupom deťom pozitívne rozprávali o MŠ, aby sa spoločne s ním na túto udalosť tešili. Rodičia by mali byť pre dieťa oporou. 

​(ivk)

Páčil sa vám článok?