ROZHOVOR Spomienka na Deža: Do Dúbravky mieri legendárna kapela Buty

11.8.2022
0

Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa

Páčil sa vám článok?

Festival Spomienka na Deža sa rakmi už v Dúbravke udomácnil a pre fanúšikov kvalitnej hudby patrí k vyhľadávaným jesenným zážitkom. Tento ročník ho svojimi nestarnúcimi hitmi spestrí aj legendárna kapela Buty. Napriek letu, ktoré členovia skupiny trávia na cestách a po dvoch pandemických rokoch i oni prežívajú leto v blízkosti svojich fanúšikov, si našli čas na rozhovor a prezradili čosi viac nielen o ich vzťahu k Dúbravke, ale rovnako detaily k blížiacej sa hudobnej premiére - v parku na Fedákovej. Na festivale zahrajú hneď na úvod 10. septembra o 14.00.

Už v septembri sa v Bratislave zúčastníte podujatia Spomienka na Deža Ursinyho. Ako často chodievate na Slovensko?

Na Slovensko cestujeme pomerne často - súkromne i pracovne. Máme tu veľa fanúšikov. Hráme tu veľmi radi. Konkrétne Dúbravku ako miesto, kde býval aj Dežo Ursiny, sme navštívili hneď niekoľkokrát. A to rovno aj v jeho byte spolu s Radkom a Richardom Kroczkem st. Boli sme tiež pri tom, keď mu Ivan Štrpka zavesil nové texty na jeho platňu na kľučku od dverí a vzápätí odišiel. (úsmev) Taký mali medzi sebou zvyk. Skrátka, nádhera!

Aký silný zážitok sa vám bezprostredne viaže s touto hudobnou legendou? Mnoho ľudí ani len netuší, akí ste v skutočnosti prepojení...

Zážitkov sme prežili mnoho, ani jeden nemožno povýšiť nad iný. Napríklad Dežo jazdil pravidelne každý rok do Ostravy na festival Ekofilm a vždy sme si našli príležitosť na stretnutie ako cez deň, tak i v noci. Bol tak trochu naším mentorom a nespočetne času sme diskutovali o hudbe. Jednoducho, každé stretnutie s Dežom, či už súkromné alebo na koncertoch, bolo ozaj výživné a radi na to spomíname.

Zdroj: Archív skupiny Buty

​Legendárna kapela Buty.

Sledujete tvorbu jeho syna Jakuba a kapely, s ktorou hrá?

Richard Kroczek: Áno, jeho tvorbu sledujem, nadviazal na diela svojho otca a som milo prekvapený, akú podobnú farbu hlasu majú.

Už viete, aký repertoár nám v septembri predstavíte?

To v tejto chvíli ešte presne nevieme, dolaďujeme posledné detaily. Avšak, pokúsime sa zahrať Dežovu pieseň „Tisíc izieb“.

Umelci majú za sebou náročné mesiace. Ako ich trávila kapela Buty a ako zatiaľ vyzerá vaše, nazvime to „popandemické“ leto?

Áno, to je pravda, posledné dva roky boli veľmi náročné. Sme radi, že tohtoročné leto máme obsadené a koncertujeme aj ďaleko za hranicami nášho rodného mesta.

Na hudobnej scéne ste od roku 1986. Čo by ste s vašimi skúsenosťami poradili začínajúcim kapelám?

Richard Kroczek: Je toho veľa, čo sa dá poradiť, ale to základné je predovšetkým dobre ovládať svoj hudobný nástroj, nenechať sa odradiť, vydržať a snažiť sa byť originálny, aj keď chápem, že pokiaľ to nie je alternatívna scéna, môže to byť dosť náročné.

Zdroj: Archív skupiny Buty

Frontman skupiny Radek Pastrňák.

Kedy vás ako kapelu, vzhľadom na počet rokov v biznise, najviac preveril čas?

Kríz sme za tie roky nášho pôsobenia na hudobnej scéne prekonali niekoľko. No pokiaľ beriete hudbu vážne, inak to ani nejde. Krízam sa nevyhne nik. V kapele sa stretávajú rôznorodé osobnosti, ktoré však spája silná láska k hudbe. Preto neostáva nič iné len dúfať, že takéto situácie spolu prekonáte a ešte vás aj posilnia.

Vašu tvorbu poznajú celé generácie. Je ešte niečo, čo vás dokáže zo strany fanúšikov prekvapiť?

Ani nie tak prekvapiť, ako potešiť. Pre každého umelca a tvorcu býva neoceniteľným momentom, keď im fanúšik preukazuje priazeň i podporu nielen na koncertoch, ale aj v ťažkých časoch. Nech žije kapela a jej fanúšik!

Ako dlho sa zdržíte v Bratislave po vašom vystúpení?

Bohužiaľ, nie dlho, keďže sa vraciame späť do Čiech na ďalší koncert.

A záverom – máme tu obdobie plné koncertov a letnej bezstarostnosti. Koho, respektíve akú kapelu, si vždy radi pozriete?

Richard Kroczek: Tých kapiel je určite viac - ako českých, tak i slovenských. No ak mám byť konkrétny, vždy si rád vypočujem zvolenskú kapelu ZVA 12-28 a skvelých chalanov z No Name.

Danka Šoporová

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie