Dostupnosť bývania v Bratislave je najhoršia za 30 rokov. Kde kúpite byt aj trikrát lacnejšie?

8.8.2022

Zdroj: BN

Páčil sa vám článok?

Hoci sa tempo zdražovania bytov v Bratislave spomaľuje, za aktuálne ceny si ich mnohí ľudia stále nemôžu dovoliť, navyše hrozí, že úrokové sadzby hypoték ešte viac porastú. Prezident Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska Ján Palenčár ani nepredpokladá, že sa dostupnosť bývania v najbližšom čase zlepší. V rozhovore vysvetľuje aj to, prečo stúpol záujem o jednoizbové byty.

Za aké sumy sa dnes predávajú byty v hlavnom meste?

Jednoizbové byty sa pohybujú najčastejšie na úrovni od 130-tisíc eur do 145-tisíc eur, dvojizbové v priemere okolo 175-tisíc eur až 199-tisíc eur a trojizbové sú najčastejšie v cenovkách od 210-tisíc eur do 245-tisíc eur. Samozrejme, ceny v Starom Meste sú ešte vyššie. Taktiež sú veľké cenové rozdiely medzi bytmi v pôvodnom stave, kompletne zrekonštruovanými a novostavbami.

Keď porovnáte aktuálne ceny s rovnakým obdobím vlani, o aký nárast ide?

Medziročný nárast cien osciloval okolo 20 percent, ale tempo rastu sa už v ostatných mesiacoch spomaľuje.

Konštatujete, že stúpol záujem o jednoizbové byty. Čomu to pripisujete?

Najväčší záujem je o dvoj- a trojizbové byty. V priebehu posledných šiestich mesiacov sa však zvýšil záujem aj o jednoizbové byty, čo pripisujem zvýšenému záujmu o investičné nákupy v súvislosti s obavou klientov, že vysoká inflácia znehodnotí ich úspory. Dopyt po kúpe bytov je v celej Bratislave, samozrejme, v súlade s cenovou diferenciáciou jednotlivých lokalít. Najatraktívnejšími lokalitami sú Staré Mesto a Ružinov.

Ako hodnotíte aktuálnu dostupnosť bývania v Bratislave?

V Bratislave môžeme hovoriť o najhoršej dostupnosti bývania za posledných 30 rokov, a to vzhľadom k historicky najvyšším cenám bytov a zvyšujúcim sa úrokovým sadzbám pri hypotékach. Dôvod je na strane nízkej ponuky a vysokého dopytu. Neúmerne dlhé povoľovacie procesy (záväzné stanoviská, územné a stavebné konania) pri developerských projektoch zabraňujú developerom prinášať na trh žiadané množstvo bytov. Veľkým problémom je v Bratislave aj zastaraný územný plán, ktorý sa roky nedarí vyriešiť

Čiže situácia sa tak skoro nezmení.

Záujem o kúpu bytov v hlavnom meste priebežne rastie, čo pri znižovaní počtu voľných bytov spôsobuje tlak na zvyšovanie cien. V najbližšom období nepredpokladám, že dôjde k zlepšeniu dostupnosti bývania v Bratislave. Zvýšenie úrokových sadzieb pri hypotékach (opakovane ohlásené na jeseň) v kombinácii s predpokladanou ekonomickou recesiou (podľa varovania NBS) však môže spôsobiť spomalenie dynamiky rastu cien nehnuteľností.

• POROVNANIE

Byty v Bratislavskom kraji vychádzajú takmer trikrát drahšie ako v Nitrianskom kraji. Takéto sú priemerné ceny za 1. štvrťrok 2022 podľa Národnej banky Slovenska:

Bratislavský kraj: 3 230 € za m2

Košický kraj: 2 244 € za m2

Prešovský kraj: 1 880 € za m2

Žilinský kraj: 1 828 € za m2

Trnavský kraj: 1 706 € za m2

Banskobystrický kraj: 1 641 € za m2

Trenčiansky kraj: 1 514 € za m2

Nitriansky kraj: 1 300 € za m2

(ac)

Páčil sa vám článok?