Dorota Nvotová po covide: Bez očkovania by som asi neprežila

18.1.2022
0

Zdroj: Archív Dorota Nvotová

Páčil sa vám článok?

Herečka, speváčka a cestovateľka Dorota Nvotová aktuálne prekonala nový koronavírus. Myslí si, že bez očkovania by túto chorobu možno ani nezvládla. Ešte stálne nemá dosť síl na to, aby zvládla odspievať koncert, na ktorom chce ľuďom opäť naživo sprostredkovať svoj nový album. Inak viete, nakoľko jej nová pieseň Lúzer, v ktorej so svojou mamou rozoberá chlapov, vychádza z reality?

Ste krátko po covide. Kedy vám skončila karanténa aký ste mali priebeh ochorenia?

Karanténa mi skončila 12.1. Priebeh som mala stredne ťažký. Bolo mi veľmi zle ale neskončila som v nemocnici, iba raz na infúziu. Dali mi monoklonálne protilátky a tie ma dali na nohy. Bez očkovania by som myslím neprežila, kedže som bola len mesiac po pľúcnej embólii.

Ako ste trávili dni počas ochorenia?

Nedokázala som sa hýbať, takže ležaním. Čítala som knihy, kukala telku a hrala sa spoločenské hry so synom.

Pokiaľ ide o zmysly, už sa vám vrátil normálny čuch a chuť? Dokonca, pokiaľ ide o čuch, ste uviedli, že cítite ako keby zápach výkalov. Už to prešlo?

To bolo len prvý deň, potom mi čuch vyplo úplne. Našťastie už mi pomaly nabieha.

Nedávno ste prekonali pľúcnu embóliu, najnovšie covid, zrejme musíte mať ešte problém aj s dýchaním. Je možné, že to ovplyvní aj vaše umelecké výkony, teda schopnosť odspievať koncert?

Áno, zatiaľ to nevyzerá so spievaním dobre. Ale trénujem a snáď v marci budem môcť na šnúru.

Minulý rok roka vám vyšiel album Ten. Zrejme ho túžite odspievať publiku aj naživo, pomýšľate v dnešnej dobe na koncert alebo je to stále úplne pasé? Pomôže koncertom zmiernenie opatrení, keď už zrušili tých nezmyselných maximálne 50 ľudí na akcii?

Našťastie sme stihli ísť na šnúru hneď po vyjdení albumu v novembri, síce boli prísne opatrenia, ale bolo to super a stálo to za to, a pokiaľ zoženieme sponzora, pôjdeme aj v marci. Bez sponzora alebo grantu to za čias takto prísnych opatrení nejde. Ani 100 ľudí pri normálnej cene lístka nezaplatí celú kapelu, jej náklady na prepravu a hotel a honoráre a zvuk. Treba odniekiaľ finančnú injekciu.

O albume Ten odborníci hovoria, že z neho cítiť uvoľnenosť pri nahrávaní, zaujímavosťou je, že všetky nástroje boli nahrané naraz, kapela skladby jednoducho spolu zahrala. Keby sa však niekto na album spýtal vás, ako by ste ho charakterizovali?

Je určite môj najlepší, najrepracovanejší a zároveň aj najspontánnejší. Dúfam že ho tak vnímajú aj poslucháči.

Pesnička Lúzer z tohto albumu je vlastne zábavne podaným rozhovorom s vašou mamou, herečkou Ankou Šiškovou o mužoch okolo vás. Ako vznikla a do akej miery vychádza z reality?

Je na sto percent reálna, len som zveršovala to, čo sa reálne deje u nás v kuchyni. A príhoda s pumpou je autentická, mama práve išla z Prahy a začala nám to rozprávať, tak sme to nahrali.

Sladba Lúzer, ktorá je vlastne rozhovorm s mamou o chlapoch:

Ste multifunkčný človek, okrem umeleckej dráhy ste i cestovateľkou, cestovanie bolo navyše aj jedným zo zdrojov vašich príjmov. Prišla však pandémia, ktorá zasiahla najviac práve umeleckú brandžu a cestovný ruch, takže pre vás to boli dva údery naraz. Ako na tom momentálne ste, je to stále boj o prežitie? Dokáže vás v súčasnosti umenie a ponúkanie cestovania uživiť?

Je to o chlp. Každý mesiac je to o chlp a už som z toho unavená.

Aktuálne žijete najmä v Bratislave. Ako a kde tu najradšej trávite čas, ak práve nepracujete?

Rada vysedávam po kaviarňach, odkiaľ aj pracujem, rada chodím so synom na západ slnka na Devín alebo k Dunaju, radi sa vozíme električkou cez most alebo ideme lanovkou na Železnú studničku. Bratislava má úžasnú polohu a je tu veľa prírodného vyžitia, čo je dôvod, prečo ju ešte tolerujem. Z môjho bytu viem byť za 10 minút v lese plnom diviakov a spraviť si ohníček a úplne vypnúť.

(ms)

Páčil sa vám článok?