Organista Daniel Gabčo: Prial by som si, aby nám Pán Boh požehnal zdravé deti!

24.12.2021

Zdroj: FB D.G.

Páčil sa vám článok?

Pre väčšinu veriacich je počas vianočných sviatkov najdôležitejšou udalosťou oslavy narodenia Krista návšteva bohoslužby. V čase pred začiatkom pandémie bývali slovenské kostoly plné už na tzv. polnočnej omši, ktorá bude tento rok aj v katedrále sv. Martina, kde pôsobí ako hlavný organista Daniel Gabčo (1989). Verili by ste, že organistkou je aj jeho manželka Eva?

Čím ste chceli byť ako dieťa?
Ako dieťa som veľmi rád športoval, chodieval som na futbalové tréningy pre deti a vlastne každú voľnú chvíľu som trávil s bratom a kamarátmi na ihrisku, takže som veľmi túžil byť profesionálny futbalista. Zároveň ma dosť fascinoval prírodopis a neskôr aj biológia, čo ma priviedlo k intenzívnym myšlienkam venovať sa medicíne.

Zdroj: koláž abn - FB D.G.

​Daniel je zo štyroch súrodencov - okrem staršieho brata Jána má ešte o niekoľko rokov mladšie dvojičky - sestru Kristínu a brata Ľuboša.

Kedy a ako ste sa dostali k svojmu súčasnému povolaniu?
S nástupom na základnú školu som začal navštevovať taktiež hodiny klavíra na ZUŠ, kde som získal svoje základné hudobné vzdelanie. Keď som mal desať rokov, organista vo farskom kostole Všetkých svätých v Púchove, odkiaľ pochádzam, ukončil svoje pôsobenie a môj otec sa nás spoločne so starším bratom Jánom opýtal či by sme nechceli skúsiť hrávať sv. omše. Od toho momentu som pôsobil ako organista aj s mojimi súrodencami, čím sme nadviazali na rodinnú tradíciu, teda konkrétne činnosť nášho dedka, ktorý rovnako pôsobil dlhé roky ako organista vo farskom kostole v Púchove.

V čom vidíte jeho prínos pre spoločnosť? 
Cirkevný hudobník, resp. organista pôsobiaci v chráme má veľmi dôležitú a zodpovednú úlohu voči všetkým, ktorí chrám navštevujú. Je nutné si uvedomiť, že organista dotvára v súčinnosti s kňazom obraz sv. omše a tým povzbudzuje ľudí k jej intenzívnemu a aktívnemu duchovnému prežívaniu. Funkcia organistu v chráme v sebe nesie taktiež edukačný rozmer - ľudia pravidelne navštevujúci chrám sú takmer neustále v kontakte s hudbou, ktorú im sprostredkuje práve organista - voľba adekvátnych piesní a kompozícií k jednotlivým sláveniam, ich zvukové stvárnenie, komponovanie nových piesní, zapojenie iných nástrojov (napr. flauta, husle, trúbka) do hudobnej dramaturgie a samotná kvalita interpretácie.

Viete si predstaviť, čo by sa stalo, ak by zrazu prestala vaša profesia existovať?
Ak by povolanie organistu v chráme prestalo existovať, myslím si, že sv. omše by sa stali v očiach ľudí oveľa smutnejšími. Hra, spev a celkovo hudba je už veľmi dlhý čas neoddeliteľnou súčasťou sv. omší na Slovensku a má svoje pevné miesto v liturgií.

Zdroj: FB D.G.

​Hrať na organ nie je vôbec jednoduché a neraz si to vyžaduje aj viac než dve ruky a nohy...

Čo vám vie urobiť v práci alebo v súvislosti s ňou najväčšiu radosť?
Najkrajšie okamihy pri sv. omši prežívam, keď sa podarí vytvoriť spontánne spojenie medzi hudobníkmi, hudbou a spevom ľudu, keď sa veriaci prítomní na sv. omši nechajú strhnúť znejúcou hudbou, zapoja sa do spoločných spevov a naopak, hudobníci reflektujú ľud a dianie počas prebiehajúcej liturgie. Symbióza týchto faktorov je podľa mňa to, kam by mala smerovať snaha každého organistu.

Koho považujete za najdôležitejšieho človeka vášho života a prečo?
Najdôležitejšou osobou v mojom živote je moja manželka Evka, s ktorou môžem zdieľať krásne životné okamihy a aj tie komplikované. Je mi vo všetkom oporou a podobne ako ja, od detstva pôsobí ako organistka v Rabči odkiaľ pochádza. Je vyštudovaná akordeonistka a preto veľmi často konzultujeme hudbu pri sv. omšiach alebo najrôznejšie hudobné otázky. Rovnako sú mi veľkou oporou moji traja súrodenci, s ktorými priamo spolupracujem pri hudbe v Katedrále, moji rodičia a celá Evkina rodina, ktorí nás vo všetkom snažení plne podporujú a tešia sa z nás.

Zdroj: FB D.G.

​Súrodenci Gabčovci s bratislavským arcibiskupom Stanislavom Zvolenským v katedrále sv. Martina...

Ktoré najvzdialenejšie miesto na svete ste doteraz navštívili a čím vás zaujalo, respektíve čo sa vám tam najviac páčilo?
Najďalej som bol asi v Ríme, kde som koncertne vystúpil so speváckym zborom Technik Akademik (sprevádzal som ich vystúpenie na klavíri). Toto mesto ma mimoriadne očarilo, pretože doslova dýcha históriou a umením. V podstate na každom kroku možno nájsť nejakú vzácnu pamiatku. Navštíviť chrám svätého Petra alebo koloseum bolo pre mňa nezabudnuteľným zážitkom.

Simona Frantová: Tichú noc im na Štedrý večer doma spieva jej stará mama - Darina Laščiaková...

Hneď po vysokej škole nastúpila do známej spravodajskej televízie, kde pôsobí už osem rokov. V súčasnosti je Simona Frantová (1989) jednou z tvárí relácie Umenie, v ktorej spovedá rôzne osobnosti kultúry. Má k nej od malička blízko, nakoľko je vnučkou legendárnej speváčky ľudových piesní Dariny Laščiakovej, ktorá v novembri oslávila významné životné jubileum - 90. narodeniny.

Vďaka čomu si uvedomujete, že sa začalo obdobie adventu - hrozí vám, že budete pracovať aj cez sviatky?
Keď som ako 10-ročný začal hrávať sv. omše, bolo to práve obdobie adventu, kedy som si prvýkrát sadol za organ. O to viac má pre mňa toto obdobie svoje krásne čaro, obdobie, kedy sa duchovne pripravujeme na príchod Spasiteľa. Vianočné a Veľkonočné sviatky sú obdobie, kedy sú chrámoví hudobníci angažovaní v najväčšej miere. Ako je advent duchovnou prípravou na narodenie Ježiša Krista, tak aj pre nás chrámových hudobníkov je to obdobie prípravy duchovnej, ale aj hudobnej. Na tieto významné sviatky vždy pozývame do Katedrály rôznych hudobníkov a spevákov, vytvárame pre nich nové kompozície, pripravujeme sa s nimi, aby sme mohli ľuďom počas sv. omší poskytnúť možnosť priblížiť sa aj prostredníctvom kvalitnej hudby k tajomstvám týchto sviatkov.

Zdroj: FB D.G.

S najbližšou rodinou na svojej promócii...​

Kto sa vo vašej rodine nevie dočkať Ježiška a na čo sa v súvislosti s Vianocami tešíte vy?
Pravdepodobne najviac sa teší moja sestra Kristínka, ktorá si v najväčšej možnej miere užíva zdobenie domácnosti a spoločne s maminkou aj pečenie vianočných oplátok. Ja sa veľmi teším na zostavovanie hudobnej dramaturgie sv. omší s mojim mladším bratom Ľubošom, na prípravu zemiakového šalátu s manželkou a na naše rodiny.

Zdroj: FB D.G.

​Štedrý večer strávi s manželkou Evou, ktorá má v tento deň mimochodom aj meniny...

S kým všetkým sa zvyknete stretávať na Štedrý večer pri jednom stole a čo na ňom nesmie chýbať?
Štedrý večer trávim so svojou manželkou, pretože naše rodiny sú mimo Bratislavy a mňa čaká v tento deň, teda dnes večer polnočná sv. omša. Hneď ako to je možné, ponáhľame sa navštíviť našich blízkych. Na štedrovečernom stole u nás nesmie chýbať oplátka s medom, kapustnica, zemiakový šalát, kapor, ale predovšetkým modlitba.

Našli ste si niekedy pod stromčekom taký darček, že ste naň dodnes nezabudli?
Najväčším darom pre mňa je, že môžem stráviť pokojný a požehnaný čas s mojou manželkou a našimi rodinami, lebo na tento dar sa nezabudne nikdy.

Aké želanie by ste mali, ak by boli Vianoce naozaj časom zázrakov?
Prial by som si, aby nám Pán Boh požehnal zdravé deti.

Zdroj: FB K.G.

Máte nejaké obľúbené vianočné pesničky alebo filmy – ktoré sú to?
Štedrý večer si moja manželka nevie predstaviť bez vianočných piesní a kolied v podaní maestra Karla Gotta a ja zase bez filmu Duch Vianoc podľa predlohy Charlesa Dickensa.

(ars)

Páčil sa vám článok?