ROZHOVOR - Publicista Peter Škorňa: Mám rád prirodzenú a nenásilnú zvedavosť, hoci niekedy pôsobí až naivne...

15.12.2021

Zdroj: koláž abn - archív P.Š.

Páčil sa vám článok?

V týchto dňoch vychádza publikácia Odklínanie ticha, prinášajúca pätnásť rozsiahlych nadčasových profilových rozhovorov s renomovanými osobnosťami spoločenského a kultúrneho života. A keďže drvivá väčšina pôsobí v Bratislave, využili sme možnosť a položili niekoľko otázok autorovi knihy - publicistovi Petrovi Škorňovi. ​

V prvom rade je zaujímavý už samotný názov knihy. Prečo práve Odklínanie ticha?
Lebo najlepšie vystihuje názory jednotlivých reálnych, rešpektovaných a činorodých osobností. A taktiež preto, že práve ich myšlienky sú ideálnym prostriedkom na to, aby sa čitatelia pomocou nich dokázali pozitívne inšpirovať. A to práve dnes, keď je to potrebné viac, než kedykoľvek predtým. Pretože aj pomocou uvedomenia si tohto „odklínania ticha“ sa pomyselná opona vôkol nás - úplne nezatiahne...

Prečo by práve ono malo tomu zabrániť?
Pretože v živote je najhoršie mlčanie – a to tak vo vzťahoch, ako aj v kritických spoločenských situáciách. Hoci je všeobecne zaužívanou pravdou, že mlčanie je zlatom, ja skôr inklinujem k Čapkovými slovám, že: „Človek sa nikdy nezbaví toho, o čom mlčí." A preto sú situácie – a ja sám si to žiaľ niekedy uvedomujem až ad hoc – kedy je nesmierne dôležité na jednej strane v pravú chvíľu vedieť, čo povedať a na strane druhej - dokázať vnímavo počúvať. Aj preto, keď sa naskytne možnosť prerozprávať myšlienky a názory ľudí, bohatých na životné skúsenosti a osobné múdro, vtedy vlastne odklínate to nevypovedané, čo pomocou čítania s porozumením dokáže človek pochopiť. A nielen to. Verím, že je dosť takých, čo sa nad tým dokážu aj zamyslieť, snažiac sa skultúrniť a skultivovať, nekĺzať po povrchu.

Viem, že ako žurnalista a publicista ste v súčasnosti zrealizovali množstvo rozhovorov. Čo bolo tým dôvodom, pre ktorý ste sa časť z nich rozhodli vydať knižne práve teraz?
Ku knižnému vydaniu ma inšpirovali viacerí známi, lebo rozhovory síce vyšli v rôznych špecializovaných médiách, ale predsa len by mohli osloviť väčší okruh ľudí. Definitívne ma „zlomil“ skvelý a skúsený publicista a autor knihy rozhovorov Dáma a zopár správnych chlapov Juraj Mravec, podľa ktorého majú publikované rozhovory takú hĺbku, že by bolo škoda, keby nevyšli aj knižne.

Zdroj: Miro Nôta

​Herec Robo Roth...

Predsa len – nestrácajú rozhovory na svojej aktuálnosti už ich publikovaním v médiách? Načo je potrebné ešte ich knižné vydanie?
Nie. V prvom rade ide o nadčasové rozhovory, ktoré majú nemenné myšlienkové posolstvo a hodnoty. Zároveň je podľa mňa kniha rozhovorov Odklínanie ticha výnimočná tým, že namiesto obvyklého mechanického odpovedania na tradične kladené otázky, je naopak nenásilným vnikaním čitateľa „pod kožu“ pýtaného, postupným odkrývaním jeho duše, myšlienok, názorov, postojov a pocitov. Snažil som sa o to, aby sa čitateľ prirodzene – bez toho, aby si to uvedomoval – stal účastníkom nezvyčajne úprimnej sebareflexie, spovede o získaných životných skúsenostiach, hodnote dosiahnutých úspechov či radostí, ako aj trpkých omylov a ponaučení.

Dosiahnuť nadčasovosť a aktuálnosť rozhovoru nie je jednoduchá záležitosť – aj preto ma zaujíma, či by ste mohli prezradiť váš „recept“ na to...
Každému rozhovoru predchádzala dôkladná príprava naň. Snažím sa vyvarovať kladeniu tradičných, predvídateľných a povrchných submisívnych otázok. Vždy vopred hľadám spôsob, ako sa danému človeku môžem čo najviac priblížiť, získať jeho postoje aj na citlivé osobné témy, avšak bez toho, aby som bol neprimerane osobný, či ho urazil. Nikdy nechcem prekročiť určitý rubikon vzájomnej dôvery a rešpektu. Čím som starší, o to radšej mám prirodzenú nenásilnú zvedavosť. Hoci, tá niekedy pôsobí až naivne.

Zdroj: FB P.S.

Autor knihy Peter Škorňa.​..

Väčšina rozhovorov je s osobnosťami žijúcimi v Bratislave – to bol zámer?
Vôbec a myslím si, že je to tak pol na pol. Lebo aj keď v Bratislave pôsobia v rámci svojej profesie, pochádzajú z iných kútov Slovenska, resp. niektorí inde aj žijú. Ale pravdou je, že najmä čo sa týka hereckých osobností ako sú pani Božidara Turzonovová a páni Stanislav Štepka, Martin Huba, Emil Horváth či Robo Roth, spisovateľ Ľubomír Feldek, sochár Juraj Čutek a výtvarník a scenárista Fero Lipták a pod. Ide o ľudí ktorí sa narodili priamo v Bratislave, alebo žijú v jej blízkom okolí (ako napr. Pavol Hammel a Katarína Vavrová)... A nakoľko ide o metropolu, je len prirodzené, že profesijne uplatnenie v nej viac – menej nachádzajú aj zvyšné osobnosti.

​Na základe čoho si vyberáte, s ktorou osobnosťou urobíte rozhovor?
Čo sa týka rozsiahlejších profilových rozhovorov, tak veľkú roku hrá to, či má čitateľovi daný človek čo povedať, či zanechal svojím životom, talentom alebo činnosťou dokázateľne jasne viditeľnú stopu. Dôležité je aj to, či je niečím aj inšpiratívny, že má osobitú charizmu, nepopierateľné renomé resp. nenapodobiteľný rukopis. Teší ma, že stále je ich tu dosť.

Zdroj: Miro Nôta

Herec Martin Huba a sochár Juraj Čutek...

V rámci knihy publikujete prezentujete pätnásť osobností a aj preto by ma zaujímalo, ktorá z nich je tou, ktorá vás zaujala najviac?
Všetky ma zaujali rovnako – a to myslím úplne vážne. Každá z nich je autentická. Viac prezradia samotné rozhovory, ale aj portréty, ktoré vytvoril fotograf Miro Nôta. Tým, ako zachytil ich energiu, človečenstvo, ako ich videl cez optiku svojho vnímania a pocitov. Aj preto som presvedčený, že jeho majstrovské portréty, postavené na - na prvý pohľad drobných, no v skutočnosti podstatných detailoch - na mimike a výraze ich tvárí, každého, kto knihu zoberie do rúk - úplne pohltia. Práve Mirove fotky sú akýmsi pomyselným paralelným príbehom knihy, prezrádzajúcim to, čo v rozhovoroch ešte ostalo nevypovedané. A hoci všetky Mirove fotografie v knihe sú samostatným umeleckým dielom, pre mňa osobne si absolutórium zaslúži portrét lesoochranára Juraja Lukáča z osadného na severe Slovenska, na pomedzí Slovensko – poľskej hranice. Ten si na jednej fotke spokojne a vyrovnane sedí v lese na strome, s ležérne prekríženými nohami, na ktorých má obuté „oldskúlové“ kárované papuče, ktoré si zabudol (a možno aj nie) pred fotením prezuť. Pri pohľade na tu harmóniu a to, ako pred ním pokojne leží jeho verný pes, prirodzene nadobudnete pocit, že on sa prezúvať vlastne ani nemusel: on je v lese doma...

Dovoľte mi poslednú otázku. V úvode venujete svoju knihu „všetkým, ktorí nielenže čítajú, ale aj žijú s porozumením...“. Je za tým nejaký zámer?
Snažím sa, a priznávam, že nie vždy sa mi to darí tak, ako by som chcel, byť o čosi lepším človekom než som. Za určité pozitívum považujem už len to, že si uvedomujem, čo musím na sebe ešte napraviť a viem, že sám sebe - a najmä ľuďom, ktorým na mne záleží - ešte stále toho dosť dlžím. A nebavíme sa o peniazoch. Práve to je možno aj dôvod, prečo ma baví robiť tieto obsiahle rozhovory. Pretože ma inšpirujú. Nie je teda náhoda, že som knihu v jej úvode venoval nielen tým, ktorí dokážu s porozumením čítať, ale najmä tým, ktorí s porozumením dokážu žiť. Lebo aj vďaka stretnutiam a rozhovorom s ľuďmi, ktorí vo mne vzbudzujú prirodzený rešpekt a obdiv si uvedomujem, že aj ja sám mám ešte rezervy a musím na svojom živote s porozumením ešte stále popracovať.

(ars)

Peter Škorňa (1969) – sa narodil vo Zvolene. Študoval slovenský jazyk a literatúru – históriu na FiF UK v Bratislave. Niekoľko rokov pôsobil ako vnútropolitický komentátor, publicista, autor glos, fejtónov a karikatúr (Nový Čas, Pravda, SME, LIVE!). Je autorom viacerých literárnych recenzií a spoluautorom rozhlasového literárneho pásma o básnikovi Jánovi Stachovi (Zlatý fond Slovenského rozhlasu) a rozhlasovej relácie Karpatské dialógy. Pôsobil ako šéfredaktor, šéfeditor, editor resp. vydavateľ viacerých periodík celoštátneho a regionálneho charakteru (magazín Hviezdy ciest, magazín VISIONS, týždenník LIVE!, Enviromagazín, teenagerský mesačník SHOCK! Magazín, samosprávny magazín Chorvatan, QUALT magazín, dvojmesačník Naša nemocnica, www.eSTAR.sk a pod.), za ktorých spracovanie a obsah získal viacero ocenení. Je majiteľom spoločnosti Samuel Consulting Group, ktorá sa zaoberá poradenstvom v oblasti marketingu, PR a efektívnej krízovej komunikácie. Naďalej sa venuje aj publicistike a profilovým rozhovorom pre médiá s celoslovenskou pôsobnosťou. 

Miro Nôta (1972) - sa narodil v Bratislave. Študoval réžiu a kameru na Vysokej škole múzických umení v Bratislave na Katedre dokumentárneho filmu. Pôsobil ako fotograf v niekoľkých denníkoch, neskôr sa stal fotografom a obrazovým redaktorom vydavateľstva TREND Holding. Je autorom videoklipov a fotografom hudobných skupín a ako fotograf a obrazový supervízor spolupracoval na vydaní viacerých knižných publikácií. V súčasnosti je v slobodnom povolaní, spolupracuje s mesačníkmi Forbes, Film.sk a ďalšími periodikami. Venuje sa portrétnej a dokumentárnej fotografii. Mal niekoľko spoločných a samostatných výstav.

Do piatka, 17. 12. 2021 si je možné knihu objednať s 20% zľavou s tým, že vám bude doručená ešte do Vianoc TU: https://www.perfekt.sk/kniha/odklinanie-ticha-rozhovory-s-osobnostami#kniha

Zdroj: Archív P.Š.

Páčil sa vám článok?