VIDEO - Kuriér Igor Šimončič: Živí ma to, že ľudia spohodlneli a prestali si variť...

14.12.2021

Zdroj: Archív I.Š.

Páčil sa vám článok?

Viaceré generácie Bratislavčanov, ktoré sa chodili zabávať do nočných podnikov pred 15 rokmi si ho môžu pamätať ako jedného z fotografov dnes už neexistujúcej webovej stránky Booom. V súčasnosti Igor Šimončič (1974) pracuje ako kuriér v donáškovej službe s krabičkovou diétou a reprezentuje Slovensko vo footgolfe - relatívne nového športu, ktorý je kombináciou futbalu a golfu.

Čím ste chceli byť ako dieťa?
Ako úplne dieťa asi tie klasické povolania ako boli požiarnik, policajt, smetiar, ale potom v škole som túžil byť telocvikár. No moja posledná túžba už pred strednou školou bolo, aby som sa stal stolárom, lebo ma fascinovala vôňa dreva. Lenže vtedy na tej škole mali už plný stav, tak som šiel inde. 

Zdroj: Archív I.Š.

Kedy a ako ste sa dostali k svojmu súčasnému povolaniu?
Po dlhých rokoch práce vo sfére obchodu, marketingu, gastra a nightlife, som už chcel zmenu, tak som napísal môjmu kamarátovi, s ktorým som sa poznal ako dodávateľ - zákazník. Že či u nich vo firme nehľadajú kuriéra a bolo to. Odvtedy som v EASY DIET (krabičková diéta) a mám rád tú prácu. Mám svoj systém a pokoj.

V čom vidíte jeho prínos pre spoločnosť?

Ďakujem za túto otázku. Poviem to trošku ako schizofrenik, na jednej strane som rád, že to existuje, a v dnešnej dobe internetu je to nevyhnutné, a mňa to živí. Ale na druhej strane, je to smutný príbeh, že ľudia spohodlneli, prestali si variť, prestali sa venovať deťom, ktoré odložia opatrovateľke, zatiaľ čo oni robia kariéru alebo musia chodiť aj do dvoch zamestnaní, aby uživili rodinu. Ale ja si myslím že stále sa to dá všetko skĺbiť, rodina, práca, voľný čas. Ak človek chce.

Viete si predstaviť, čo by sa stalo, ak by zrazu prestala vaša profesia existovať?

Keby táto profesia, teda konkrétne kuriéra na donášku stravy prestala existovať, a hlavne teraz v dobe zatvorených reštaurácii, to by bola hotová pohroma. Aj keď by možno ľudia zistili, že majú doma sporák a dokonca aj hrnce. Ale bez pandemických opatrení by to bolo určite zvládnuteľné, všetci by viac chodili von, gastronómia by sa opäť vzchopila, matky by s deťmi doma varili a nečumeli by len do tých smartfonov a počítačov. Viem si to ľahko predstaviť, lebo som to zažil.

Zdroj: Archív I.Š.

Barmanské začiatky a kuriérska súčasnosť...

Čo vám vie urobiť v práci alebo v súvislosti s ňou najväčšiu radosť?
Baví ma šoférovanie, mám tam svoju hudbu, svoj svet a vždy som bol kontaktný človek, takže spokojní a usmiati klienti sú moja každodenná radosť.

Koho považujete za najdôležitejšieho človeka vášho života a prečo?
Moja mamina a otec, im ďakujem za všetko dobré, čo vo mne je, vždy mi boli príkladom, svojou čestnosťou, ľudskosťou a pracovitosťou. Chcel by som byt taký pracovitý, ako oni, ibaže toto po nich zdedil skôr môj brat. Ja som bol vždy špekulant, ale pomaličky sa dostávam do normálu.

Zdroj: Archív I.Š.

Z Igorových rodičov žije už len mama, nakoľko otec mu v roku 2017 zomrel...

Ktoré najvzdialenejšie miesto na svete ste doteraz navštívili a čím vás zaujalo, respektíve čo sa vám tam najviac páčilo?
Najďalej som bol asi v Maroku na Majstrovstvách sveta vo footgolfe, najviac sa mi páčilo to vedomie, kde som a čo tam robím. Verím, že môj sen o Amerike sa mi splní už v roku 2023, kedy je v pláne ďalší svetový šampionát, ktorý by sa mal konať v Disneylande vo floridskom Orlande

Zdroj: Archív I.Š.

Footgolfu sa venuje aj Ján Kozák mladší (vľavo) a s Igorom sa odfotil aj argentínsky reprezentant Roberto Ayala (vpravo).

Vďaka čomu si uvedomujete, že sa začalo obdobie adventu - hrozí vám, že budete pracovať aj cez sviatky?
Tento rok, ako aj minulý to nebude nič moc, ak bude lockdown, takže si to uvedomujem len cez Facebook, kde moji priatelia pridávajú vianočné fotky. Vianoce sú jediné sviatky, ktoré sa týkajú aj našej firmy, vždy máme dva týždne celofiremnú dovolenku, teda kuriéri, baby v kancelárii pracujú dlhšie.

Zuzana Panczová: S vianočnou výzdobou začínam už v polovici novembra, ale stromček sama nikdy nezdobím!

Verejnosť si ju mohla všimnúť vďaka jej účasti v TV šou Dievča za milión, kde Zuzana Panczová (1981) reprezentovala Bratislavu, ale televíznou moderátorkou sa napokon nestala. V súčasnosti býva a žije vo Viedni, kde pracuje ako obchodná zástupkyňa nemeckej firmy ponúkajúcej rôzne typy a druhy podlahových materiálov. Vianoce však plánuje stráviť na Slovensku. Na čo sa najviac teší?

Kto sa vo vašej rodine nevie dočkať Ježiška a na čo sa v súvislosti s Vianocami tešíte vy?
Ako v každej rodine aj v našej veľkej, majú najväčšiu radosť z Vianoc deti, tu ich radosť si fakt užívam, i keď už to nie je to, čo sme my zažívali ako deti, lebo viac sme si vedeli vážiť drobné jednoduché darčeky. Dnes majú ľudia mylnú predstavu že čím drahšie, väčšie a vôbec čím viac darčekov, tým lepšie a zabúdajú pri tom, o čom sú Vianoce. Ja sa teším na to, čo mi ide najlepšie, teda ničnerobenie a mám dohodnuté nejaké návštevy u priateľov, tak snáď mi to vláda nepokazí.

Zdroj: Archív I.Š.

Igor Šimončič žije v Slovenskom Grobe a zdá sa, že jeho rodina je poriadne rozvetvená...

S kým všetkým sa zvyknete stretávať na Štedrý večer pri jednom stole a čo na ňom nesmie chýbať?
Vždy sme sa schádzali u nás doma celá rodina, teda mamina, tatko, sestra, po večeri prišiel brat so svojou rodinou a deťmi a ďalšie návštevy na druhý deň. Vždy to je úžasné, keď sa všetci stretneme - závidím si takúto rodinu. Aj keď smutnou pravdou je, že už piate Vianoce po sebe nám bude otec pri štedrovečernom stole chýbať...

Našli ste si niekedy pod stromčekom taký darček, že ste naň dodnes nezabudli?
Hokejka značky ARTIS a tenisové loptičky, ktoré boli krikľavo zelené.

Aké želanie by ste mali, ak by boli Vianoce naozaj časom zázrakov?
Zázrak by bol, keby ľudia boli k sebe normálni, slušní aj v týchto hnusných časoch, keď to nemáme len vo svojich rukách.

Zdroj: Archív I.Š.

​Igi popri predošlej práci stretol veľa známych tvárí, akou je napríklad speváčka Celeste Buckingham či moderátorka TV JOJ Erika Barkolová (vpravo).

Máte nejaké obľúbené vianočné pesničky alebo filmy – ktoré sú to?
Z filmov patria k mojim Vianociam neodmysliteľne Tři oříšky pro Popelku, Pelíšky, Láska nebeská a Sám doma.

Zo slovenských pesničiek by som spomenul Každý deň budú vraj Vianoce od chlapcov, ktorí si to, už žiaľ, spievajú tam hore, teda Maroš Kochanský a Meky Žbirka a zo zahraničných skladieb je pre mňa topka Do They Know It's Christmas od viacerých interpretov z formácie Band Aid.

Oficiálny klip z jej nahrávania:

V roku 1985 ju takto zaspievali hviezdy pop music na koncerte v londýnskom Wembley:

A v roku 2014 vznikla aj vynovená verzia:

(ars)

Páčil sa vám článok?