Filip Žubor: Na smetiarskom aute jazdil už aj môj pradedo a bol vďaka práci medzi ľuďmi veľmi vážený...

10.12.2021

Zdroj: OLO

Páčil sa vám článok?

Do nášho projektu bol oslovený aj pracovník firmy OLO - majster odvozu odpadu Filip Žubor (1984), ktorý sa spolu s kolegami denne stará o to, aby vyšli smetiari do ulíc v plnej sile. Okrem toho sa venuje riešeniu množstva situácií, ktoré súvisia s riadením odvozu odpadu a dúfa, že pred nadchádzajúcimi Vianocami ubudne falošných smetiarov, ktorí si chodia pýtať od Bratislavčanov "všimné"...

Čím ste chceli byť ako dieťa?

Od malička ma bavilo kresliť, takže celé moje detstvo som chcel byť maliarom. Časom sa to zmenilo na futbalistu, neskôr právnika a nakoniec som sa stal smetiarom...

Zdroj: OLO

Kedy a ako ste sa dostali k svojmu súčasnému povolaniu?

Pracoval som v zahraničí a bolo náročné denne cestovať. Mám rád svoje rodné mesto a chcel som tráviť čas v Bratislave. Môj pradedo pracoval v OLO (v tom čase technické služby) ako vodič zberného vozidla. Medzi ľuďmi bol vážený vďaka svojej práci a ja som tiež chcel robiť niečo, čo má zmysel. Tak som sa rozhodol zamestnať sa práve v spoločnosti OLO, v ktorej pôsobím už takmer 14 rokov.

V čom vidíte jeho prínos pre spoločnosť? Viete si predstaviť, čo by sa stalo, ak by zrazu prestala vaša profesia existovať?

Väčšina z nás považuje veľa vecí za samozrejmé, ale v spoločnosti OLO je mnoho skvelých ľudí, ktorí denne zabezpečujú, aby sme sa práve tomuto katastrofickému scenáru vyhli veľkými krokmi. Doma používam 240 l nádobu na zmesový komunálny odpad. Vždy keď idem vysypať smeti a v nádobe je miesto, všetko je v poriadku. Ale keď máte nádobu plnú a nemáte kam dať odpad, až v tej chvíli si uvedomíte, aké dôležité je, aby odvoz odpadu fungoval.

Zdroj: OLO

Čo vám vie urobiť v práci alebo v súvislosti s ňou najväčšiu radosť?

Vraví sa ,,čo Vás baví, robíte dobre" a mne prináša najväčšiu radosť, keď môžem oceniť snahu za dobre vykonanú prácu našich zamestnancov.

Koho považujete za najdôležitejšieho človeka vášho života a prečo?

Samozrejme rodičov, pretože dali každému z nás život. Za najdôležitejšieho človeka môjho života by som označil moju manželku, ktorá ma naučila byť ambicióznym, dosahovať ciele, radovať sa z nich a byť správnym človekom. V neposlednom rade mi priviedla na svet moje dve krásne dcérky.

Zdroj: Archív F.Ž. a FB F.Ž.

​Ako malé dieťa so svojimi rodičmi a už ako dospelý s manželkou a svojou rodinou...

Ktoré najvzdialenejšie miesto na svete ste doteraz navštívili a páčilo sa vám tam?

Navštívil som Afriku, pochodil Európu, máme dokonca rodinu v Amerike, ale najviac sa mi páči na Slovensku. Máme krásnu a bohatú prírodu, úrodnú zem, dostatok vody. Najkrajšie miesto pre mňa je Slovensko.

Vďaka čomu si uvedomujete, že sa začalo obdobie adventu - hrozí vám, že budete pracovať aj cez sviatky?

Sviatok pre nás znamená štandardný odvozný deň ako každý iný, počas ktorého vykonávame odvoz odpadu. Dni a mesiace v roku plynú veľmi rýchlo, a tak si to zväčša uvedomím vďaka výzdobe, ktorá sa príchodom decembra začne objavovať v uliciach.

Zdroj: OLO a archív F.Ž.

Kto sa vo vašej rodine nevie dočkať Ježiška a na čo sa v súvislosti s Vianocami tešíte vy?

Samozrejme moja sedemročná dcérka, ktorá už od augusta odrátava dni. Vidieť jej nadšenie a iskričky v očiach pri rozbaľovaní darčekov prináša radosť aj mne. Samozrejme, nie je to len o darčekoch. Najviac sa teším na atmosféru, ktorú so sebou Vianoce prinášajú.

S kým všetkým sa zvyknete stretávať na Štedrý večer pri jednom stole a čo na ňom nesmie chýbať?

Štedrú večeru trávime s manželkou a s deťmi. Na stole nesmie chýbať majonézový šalát, kapor a oblátky s medom.

Zdroj: Archív F.Ž.

Filip sa ​doma pri troch princeznách môže cítiť ako kráľ. Dve mladšie dcéry si s otcom užili aj sánkovačku...

Našli ste si niekedy pod stromčekom taký darček, že ste naň dodnes nezabudli?

Áno, našiel. :-)

Aké želanie by ste mali, ak by boli Vianoce naozaj časom zázrakov?

Želal by som si, aby boli ľudia k sebe viac ohľaduplní a aby sa každý z nás usiloval o to, nech je spoločnosť lepším miestom pre život.

Máte nejaké obľúbené vianočné pesničky alebo filmy – ktoré sú to?

Neoddeliteľnou súčasťou vianočných sviatkov sú pre mňa rozprávky, ako Tri oriešky pre Popolušku, Perinbaba a Mrázik. Medzi obľúbené piesne patrí Půlnoční od Václava Neckáře.

(ars)

Páčil sa vám článok?