VIDEO: Ján Bazovský rozprávky na Vianoce v televízii nepozerá, ale inak je romantik...

6.12.2021
Páčil sa vám článok?

Adventný čas zostávajúci do Vianoc tento rok odpočítavame pri sérii rozhovorov s ľuďmi pracujúcimi v rôznych povolaniach, ktorých význam či spoločenský prínos občas nedoceňujeme. Dnes sme oslovili policajného majora vo výslužbe - Jána Bazovského (1956), ktorého verejnosť pozná najmä ako dopravného analytika.

Čím ste chceli byť ako dieťa?
Ako každé iné dieťa aj ja som mal viac vysnívaných povolaní. Vynálezca, detektív, astronóm, spisovateľ.

Zdroj: FB J.B.

Kedy a ako ste sa dostali k svojmu súčasnému povolaniu? 

Po skončení služby v policajnom zbore pred dvadsiatimi rokmi som sa začal venovať dopravnej problematike so zameraním na legislatívu a od roku 2015 aj výcviku vodičov pri zvládaní krízových situácií počas jazde tzv. škole šmykov.

V čom vidíte jeho prínos pre spoločnosť? Viete si predstaviť, čo by sa stalo, ak by zrazu prestala vaša profesia existovať?

Nie každý človek môže byť lekárom, vrcholovým športovcom, alebo, aj spomínaným astronómom, ale všetci ľudia v rozličných profesiách môžu byť a sú vodičmi motorových vozidiel. Žiaľ, nie všetci sú na takúto činnosť aj náležite pripravení hoci absolvovali kurz autoškoly a majú vodičské oprávnenie viesť autá. Okrem základných zručností viesť vozidlá získaných bežnou praxou by si mal každý vodič vyskúšať, ako sa auto správa v kritických situáciách, pri defenzívnom brzdení a šmyku a mal by sa naučiť takéto situácie zvládať. Na Slovensku nie je pre vodičov absolvovanie takýchto kurzov povinné a štát ani nemá záujem vytvárať školiace strediská a vytvárať im aj ekonomické podmienky pre činnosť. A keby tých zopár nadšencov, školiacich vodičov dobrovoľne a často na vlastné náklady, naraz emigrovalo do zahraničia nikto by si nič nevšimol. Tak ako si zodpovedné orgány a inštitúcie nevšímajú, že vodiči nevedia jazdiť a príčinami tragických dopravných nehôd nie je neznalosť pravidiel cestnej premávky ale preceňovanie vlastných šoférskych skúseností a nepozornosť za volantom.

Čo vám vie urobiť v práci alebo v súvislosti s ňou najväčšiu radosť?

Robíme aj kadejaké aktivity pre deti a jednou je tzv. detský vodičák. Deti v rôznych vekových kategóriách absolvujú test pomocou prispôsobených dopravných značiek a potom aj skúšobnú jazdu pomedzi kužele. Hoci samostatne krútia len volantom neviete si predstaviť ich sústredenie a nadšenie v detských očiach. To je niekedy na smiech ale aj balzam na dušu. Škoda, že časom sa z tej úprimnosti stáva agresivita.

VIDEO: Magdaléna Rovňáková má jediné vianočné prianie - aby jej chlapci mohli opäť spievať pred divákmi...

Adventný čas zostávajúci do Vianoc si tento rok krátime sériou rozhovorov s ľuďmi pracujúcimi v rôznych povolaniach, ktorých význam či spoločenský prínos občas nedoceňujeme. Riaditeľka SZUŠ a Bratislavského chlapčenského zboru Magdaléna Rovňáková (1955) nám otvorila svoje srdce v týchto ťažkých časoch, kedy jej zverencom zrušili pre pandémiu viaceré predstavenia a vystúpenia.

Koho považujete za najdôležitejšieho človeka vášho života a prečo?

Hádam pre každého sú najdôležitejšími rodičia. Môj otec, hoci mal len základné vzdelanie, bol veľmi šikovný a zručný majster. Postavil veľa domov, venoval sa stolárčine a prečítal obrovské množstvo kníh. Od vojny mal problémy so sluchom a aj keď v spoločnosti ťažšie komunikoval, všetci si ho vážili. A mamka bola jednoduchá, no mimoriadne pracovitá žena. Dnešné by to vzdali ani nie v polovici života.

Ktoré najvzdialenejšie miesto na svete ste doteraz navštívili a čím vás zaujalo, respektíve čo sa vám tam najviac páčilo?
Najďalej som bol tuším v Španielsku na zájazde s folklórnym súborom. Čitatelia isto pochopia, že na obdivovanie nebolo veľa času. Autobus, vystúpenia, pálenka, spánok a tak dookola. V gréckom vnútrozemí ma nepríjemne prekvapil katastrofálny stav ciest medzi dedinami a hrozný neporiadok okolo rodinných domov.

Zdroj: koláž abn - FB J.B.

​Majora Bazovského počas jeho profesionálnej kariéry prezývali inšpektor Clouseau pre jeho podobu so slávnym francúzskym detektívom zo série filmov o Ružovom panterovi...

Vďaka čomu si uvedomujete, že sa začalo obdobie adventu - hrozí vám, že budete pracovať aj cez sviatky?
Hygienické opatrenia a núdzový stav zastavili odborný výcvik v autoškolách a aj pre mňa takže práca počas adventu nehrozí. Ja advent vnímam ako cirkevný sviatok a keďže sa profesionálne venujem aj folklóru snažím sa zachovávať a rozvíjať rôzne tradície.

Zdroj: koláž abn - FB J.B.

​Na Gemeri, odkiaľ Ján Bazovský pochádza a kde dospieval, nie je nič výnimočné stretnúť ho oblečeného v kroji...

Kto sa vo vašej rodine nevie dočkať Ježiška a na čo sa v súvislosti s Vianocami tešíte vy?
Mám už dospelú dcéru a Vianoce netrávime vždy spoločne. Pokiaľ ide o darčeky nie som ich veľkým priaznivcom. Matéria nekompromisne vytláča duchovno a preto je pre mňa vzácnejším darčekom vrúcne objatie blízkej osoby ako nové auto pod stromčekom. Navzájom obdarovávať by sme sa mali po celý rok nielen tri vianočné dni, ktoré mnohí aj tak berú ako povinnosť niečo príbuzným kúpiť.

S kým všetkým sa zvyknete stretávať na Štedrý večer pri jednom stole a čo na ňom nesmie chýbať?
Niekedy trávim vianočné sviatky v Bratislave a okrem vyzdobeného stromčeka zachovávam aj stravovacie štedrovečerné zvyky. V oblasti Gemera, z ktorej pochádzam je štedrovečerným jedlom kapustnica – jucha, v ktorej sa okrem kapusty varí údená klobása, mäsové jaternice, sušené hríby a proso. Jucha je prvý chod a údeniny s chlebom druhý. Vegetariáni majú na výber makovce – zaparené suché rožky s makom a cukrom.

Našli ste si niekedy pod stromčekom taký darček, že ste naň dodnes nezabudli?

Na dedine bolo veľa príležitostí na každodenné športovanie. Celú zimu sme hrávali hokej na zamrznutom jazierku. Trinásťročnému mi kúpili rodičia pod stromček korčule aj s topánkami – kanadky za tristo korún, čo bol vtedy naozaj veľký peniaz. Do konca zimy som aj spával s nimi.

Zdroj: FB J.B.

​K symbolom Vianoc patria aj Traja králi, s ktorými si pán major zapózoval vo Východnej. V skutočnosti šlo o členov folklórneho súboru z Nepálu... 

Aké želanie by ste mali, ak by boli Vianoce naozaj časom zázrakov?
Vyjadrím sa tak spisovateľsky. V každom človeku sa od narodenia udomácnili dve sestry. Láska a nenávisť. Hoci sú sestry neustále sa hádajú a bojujú o to, ktorá bude dominantnejšou. Keby sa mal na Vianoce stať len jeden, jediný zázrak prial by som si, aby tá druhá sestra - nenávisť v našich mysliach už nikdy nezvíťazila.

Máte nejaké obľúbené vianočné pesničky alebo filmy – ktoré sú to?

Mám rád všetky filmy o krásnych medziľudských vzťahoch a môžu byť nielen o Vianociach, ale aj o láske. Na rozprávky som už predsa len trocha pridospelý.

Ľudové tradície súvisiace s Vianocami v obci Vernár zachytil Ján Bazovský aj v nasledujúcom krátkom filme: 

(ars)

Páčil sa vám článok?