ROZHOVOR Rudolf Kusý: Ľudia nie sú slepí. Vidia, kto bráni ich záujem a kto iba kydá špinu

6.8.2021
Páčil sa vám článok?

Starosta bratislavského Nového Mesta Rudolf Kusý nepovolil niekoľko developerských projektov. Týmto postupom nielenže nespáchal trestný čin, ale, naopak, bránil verejný záujem. Taký je záver kauzy, ktorá vlani na jeseň otriasla bratislavskou komunálnou politikou.

Zdroj: Rudolf Kusý

​​Po deviatich mesiacoch nastal v prípade vášho obvinenia zásadný zvrat. Ako ste to prijali?

Generálny prokurátor absolútne nespochybniteľne potvrdil, že svojim postupom som chránil verejný záujem. Chápete tú absurditu? Bol som stíhaný za to, že som mal údajne zneužiť právomoci verejného činiteľa. Čo presne sa malo stať? Dovolil som si nepovoliť developerské projekty, vrátane projektu firmy z portfólia vplyvného oligarchu Juraja Širokého, ktoré boli podľa môjho názoru v rozpore s územným plánom. Pri tomto bode sa zastavím. V spise mi vyčítali, že v súvislosti s pánom Širokým som použil slovo oligarcha. Na internete sa to slovné spojenie nachádza tisícky krát. Ale problém bol, keď to povedal Kusý.

Nie je to prvý raz, čo sa dostávate do konfliktu s týmto mocným mužom...

Mestská časť postupuje pri schvaľovaní projektov v súlade s požiadavkami územného plánu. Je mi jedno, či je investorom nejaký miliardár, alebo niekto stavia rodinný dom – vždy chceme, aby projekt rešpektoval okolitú zástavbu a všetky relevantné predpisy. Preto pán Široký nemohol postaviť heliport na hoteli a musel zaplatiť pokutu, ktorú dostal od nášho úradu. Ale nebol to len on. Preto pán Kmotrík musel v exekúcii zaplatiť mestskej časti viac ako 100 000 eur. Penta nemohla stavať 42 poschodí v Novom Meste. Ja som ten, kto si dovolil postaviť sa pánovi Bašternákovi a spolu s miestnymi obyvateľmi sme mu zosekali developerský projekt v čase, keď to nielenže nebolo populárne, ale v čase, keď mal najväčšiu podporu našich politických špičiek. 

Vráťme sa ale k rozhodnutiu prokurátora...

Od začiatku tvrdím, že som obhajoval záujmy ľudí v Novom Meste a v žiadnom prípadne nešlo o žiadny trestný čin. Generálny prokurátor nám dal za pravdu, že neexistuje žiadny dôkaz zneužitia právomoci verejného činiteľa, súvisiaceho so stavebným konaním. A za nezmyselné považujem aj rozprávanie developerov o nejakej spôsobenej škode, ktorú som im mal spôsobiť tým, že som ich projekty nepovolil.

Dá sa povedať, že vaše meno bolo očistené. Vy však prichádzate s pomerne tvrdým obvinením, že polícia a prokuratúra boli vo vašej kauze zneužité v prospech developerov. Máte pre tieto slová nejaký dôkaz?

Od začiatku som presvedčený, že došlo k hrubému zneužitiu orgánov činných v trestnom konaní na pomstu zo strany developerov. Pozrite, máme tu skupiny ľudí, ktorí si zvykli, že sú tak mocní, že im prejde všetko. Ak narazili v Novom Meste na drzého starostu, ktorý si dovolil ich neposlúchať, rozhodli sa zastrašiť mňa a na mojom príklade aj iných starostov, ktorí by sa postavili proti. Spomeňte si, ako to na jeseň prebehlo – moje teatrálne zadržanie pri príchode do práce, či neštandardne aktívna práca orgánov činných v trestnom konaní, snaha dostať ma z cely predbežného zadržania rovno do väzby – jednoducho, neverím, že sa diali náhodne! Bol tam jasný odkaz.

Zdalo sa, že váš prípad zjednotil bratislavských starostov a primátora, ktorí sa vás zastali. Prekvapil vás takýto postoj?

Neviem, či prekvapil, ale mimoriadne si ho vážim. Esemesky niektorých som si prečítal až niekoľko mesiacov po prepustení, keď mi polícia vrátila telefón. Ukázalo sa, že aj keď nie na všetko v meste máme rovnaký názor, v kľúčových momentoch vieme ukázať ľudskosť. Vážim si to a ďakujem im za to. V tomto kontexte v rozhodnutí generálneho prokurátora vidím odkaz všetkým starostom a primátorom na Slovensku - ak budú brániť verejný záujem, nemusia sa obávať trestného stíhania. Verím, že žiadny z nich už nezažije to, čo ja. Nezažije, že budú orgány činné v trestnom konaní zneužité ako osobná pomsta nespokojných developerov.

Na druhej strane sa však nedalo nevšimnúť reakcie niektorých miestnych poslancov z Nového Mesta, že to čakali, že ich to neprekvapilo, niektorí už riešili, kto bude vašim nástupcom. Ako sa vám čítali tieto vety?

Vedel som to len sprostredkovane. Pred časom som si zakázal sledovať vyjadrenia niektorých kolegov poslancov. Hoci som už v politike zažil kdečo, priznám sa, že ma ľudsky sklamalo, keď som sa dozvedel o vyjadreniach typu „neviem, o čo ide, ale dobre mu tak“. Vždy som to vnímal tak, že aj keď máme na mnohé veci rôzne názory, po ľudskej stránke si dokážeme porozumieť. Viete, nedokážem si predstaviť, že by som komukoľvek z nich želal nejakú inú ujmu. Očividne osobná nenávisť v niektorých prípadoch prerástla hranice, kde ešte hovoríme o ľudskosti, či slušnosti.

Ospravedlnil sa vám niekto z nich po tom, ako vás generálny prokurátor zbavili obvinenia?

Žartujete, však?

Nie, pýtam sa vážne.

Prokurátor potvrdil, že Kusý bránil verejný záujem – toto im už do ich skladačky a slovníka nepasuje. Tak sú ticho, veď špina už bola vyliata... Ukazuje sa, že niektorí politici nemajú čo ponúknuť, len kydanie špiny. Ľudia však nie sú slepí, vidia, kto pracuje v ich prospech a bráni ich záujem a kto len politikárči.

Blížia sa komunálne voľby, ktoré budú budúci rok. Ste pripravený aj na ďalšie podobné ataky?

Ak si mám tipnúť, či sa do volieb objaví nejaké nezmyselné trestné oznámenie, tak ma to neprekvapí. Za tie roky, čo som v komunálnej politike, som si zvykol, že pred každými voľbami sa objaví nejaký útok, vykonštruované trestné oznámenie. Po voľbách sa vždy ukáže, že ide o nezmysel, ale pred voľbami to účel splní. Kto nemá program a nevie ponúknuť ľuďom kvalitný obsah, bude robiť takéto zákernosti. Žiaľ, je to súčasť politického súboja. Ale v tejto chvíli sa podobnými otázkami netrápim, máme pred sebou veľké výzvy a kopec dôležitej roboty pre Nové Mesto. Akurát dokončujeme dva nové parky, pripravujeme sa na postavenie novej škôlky a rekonštrukciu nášho najväčšieho športového areálu. Toto ma napĺňa a na toto sa sústredím. Viesť nejakú vojnu s tými, ktorí robia všetko v duchu „čím horšie, tým lepšie“, nemám čas ani chuť.

(pr)

Páčil sa vám článok?