ROZHOVOR: Letecký fotograf vám prezradí, ktoré sú najkrajšie pohľady z neba na Bratislavu...

9.5.2021
0

Zdroj: CBS

Páčil sa vám článok?

Na Slovensku zrejme nie je miesto, nad ktorým by ešte neletel. „Pohľad na Tatry, Bratislavu, alebo Spišský hrad z neba sú už pre mňa také bežné, ako pre iných pohľad na vlastnú záhradu,“ smeje sa pilot a letecký fotograf Milan Paprčka. Napriek tomu ho pohľad z perspektívy vtákov neprestáva fascinovať. A delí sa oň aj s nami...

Vďaka jeho vydavateľstvu CBS bude mať do roka každá slovenská obec aspoň jednu leteckú fotografiu zo svojho katastra vydanú knižne, čo je skutočne unikát. Bratislava z neba má vlastnú knihu. Ktoré zábery z nej sú pre Milana Paprčku top? A v čom sa hlavné mesto líši od ostatných?

Lietate a fotografujete našu krajinu z neba už 15 rokov. Ste autorom alebo spoluautorom vyše 50 kníh leteckých fotografií. Dokážu vás tie pohľady zvrchu ešte nadchnúť?

Pravda je, že pohľad na Tatry, Bratislavu, alebo Spišský hrad z neba sú už pre mňa také bežné, ako pre iných ľudí vlastná záhrada. Ale to neznamená, že ma nevedia nadchnúť. Deje sa tak vtedy, keď sú v zaujímavých svetelných podmienkach, alebo medzi mrakmi. Vtedy sa dajú vykúzliť nové fotografie, aké ešte nevznikli.

Fotili ste z neba Prešov, Martin, Nitru, Trenčín.... Líši sa od nich Bratislava? V čom?

Z pohľadu pilota je Bratislava odlišná od iných miest hlavne oveľa väčšou zastavanou plochou a tým aj nemožnosťou niekde núdzovo pristáť v prípade vysadenia (poruchy) motora. Preto nad ňou musím lietať vyššie, aby som mal vždy takúto núdzovú plochu (alebo rovno letisko M. R. Štefánika) na dokĺzanie aj bez motora. Z pohľadu leteckého fotografa je to veľmi pekné mesto, kde sa dajú vyčarovať nezvyčajné kompozície. Už len to, že z jednej strany mám široký Dunaj, ako dominantnú vodnú plochu a z druhej strany sa dvíhajú Malé Karpaty, mi ako fotografovi veľmi pomáha. Tým, že je Bratislava veľká, dá sa tu urobiť aj viac rôznych pohľadov na mesto, alebo jeho časti.

Zdroj: CBS

Dunaj robí Bratislavu naozaj fotogenickou.

Osobne som bola v knihe Bratislava z neba fascinovaná fotkou Grasalkovičovho paláca. Netušila som, že hneď za ním začína oválny park a neuvedomila si ani tie veľké štvorcové dlaždice na námestí. Tiež som sa nemohla odtrhnúť od fotky Areálu vodných športov v Čunove. Z výšky to celé vyzerá ako polostrov v mori. Ktorý pohľad na Bratislavu je pre vás top?

Mne sa na Bratislave najviac páči Dunaj na viacerých miestach v kombinácii s prírodnými, alebo architektonickými prvkami. Napríklad pri Devíne so sútokom Moravy, s mostom SNP, s centrom a hradom na návrší, alebo to spomínané Čunovo. Z lietadla ma prekvapilo aj množstvo zelene v okolí Dunaja. Na jeseň sú lužné lesy krásne farebné. Pekné kompozície som zažil aj nad Kamzíkom. Expert na fotografovanie Bratislavy je inak môj priateľ a externý kolega, pilot a letecký fotograf Jožo Priesol. Pochádza z Liptova, ale žije v Bratislave. Vždy, keď sú zaujímavé svetelné podmienky, uteká na letisko a zachytí takto Bratislavu z lietadla. A to aj v noci počas nočných letov. Tu musím priznať, že najkrajšie zábery v našich knihách o Bratislave sú práve tie jeho.

Zdroj: CBS

Vodné dielo Čunovo. 

Zdroj: CBS

Prezidentský palác. 

Bolo v Bratislave miesto, od ktorého ste mali veľké očakávania, ale z výšky sa jeho krása tak neukázala? Alebo je každé miesto z neba fascinujúce?

Od Bratislavy som mal veľké očakávania a aj sa naplnili. Takže nepatrí od kategórie miest, ktoré by sklamali. A pri pohľade z lietadla sa dajú aj obyčajné miesta zachytiť neobyčajne. Je to hlavne o nastavaní polohy lietadla. Točím sa nad daným miestom a pozerám si ho zo všetkých strán a aj z rôznych výšok. Vždy nájdem taký pohľad, z ktorého to miesto pôsobí veľmi dobre, alebo aspoň nezvyčajne a originálne.

Sú v Bratislave miesta, ktoré by ste fotografovať aj chceli, ale nemohli?

Ak aj v Bratislave sú utajené miesta so zákazom fotografovania, tak o nich neviem, lebo nemám bezpečnostnú previerku od NBÚ. Ešte pred pár rokmi sme museli všetky vyhotovené fotografie posielať na ministerstvo obrany a oni nám vyhodili tie, na ktorých boli takéto utajované skutočnosti. Táto povinnosť leteckých firiem však bola zrušená, majú ju už len firmy, ktoré robia tzv. trigonometrické snímkovanie, t.j. pre účely tvorby presných mapových podkladov. Nám, „pohľadovým leteckým fotografom“ to výrazne uľahčilo činnosť.

Zdroj: CBS

Videli ste už Bratislavský hrad z tejto strany?

Fotografovanie z lietadla je zrejme komplikovanejšie ako na zemi. Vysvetlíte v čom?

Fotograf musí mať veľmi dobrý žalúdok. Dá sa to aj natrénovať častými letmi. Je to podobné, ako morská choroba, aj námorník musí na lodi stráviť nejaký čas, aby sa ho netýkala. Fotograf si vie pomôcť aj kinedrylom. Druhá veľká odlišnosť je neustály pohyb. Lietadlo letí pri fotografovaní rýchlosťou 120-140 km/h a krajina pod ním sa neustále mení. Čiže letecký fotograf musí byť rýchly a nepremeškať dobrú kompozíciu. Nie je veľa času na manuálne nastavovanie fotoaparátu, alebo výmenu objektívov. Je to taká kombinácia športovej a krajinárskej fotografie.

Pri fotografovaní z lietadla určite prichádza k rôznym, pre nás nepredstaviteľným situáciám...

Napadajú mi rôzne technické problémy. Zabudnúť sa nedá na vysadenie motora a hľadanie núdzovej plochy. Našťastie sa mi ho pred dosadnutím podarilo znovu nahodiť. Alebo pristátie bez vysunutého podvozku a zničenie brucha lietadla a vrtule. Ale aby som povedal pekné zážitky, tak sú to hlavne podvečerné lety, kedy sa vraciame na domovské letisko po fotografické práce a na obzore už takmer zapadá slnko. Ak sme práve nad Vysokými, alebo Nízkymi Tatrami, je to o to úžasnejšie. Ak nie som v riadenej oblasti, pustím si do slúchadiel svoju obľúbenú skladbu Keep The Streets Empty For Me od Fever Ray a len tak si vychutnávam let. Často si takéto pohľady už vôbec nefotím. Teda fotím, ale len do svojej mysle, takto si ich v archíve svojej hlavy nájdem lepšie, keď si ich chcem znovu pozrieť. 

Zdroj: CBS

​​Netradičný pohľad na Ružinov, konkrétne Trnávku.

Nafotili ste z výšky celé Slovensko. Je pravda, že vďaka vám je Slovensko jedinou krajinou na svete s kompletnou knižnou edíciou s leteckými fotografiami?

Česká republika nás dobieha, lebo tam máme dcérsku firmu a robíme tiež jeden región za druhým. Inú takú krajinu nepoznám. Väčšie regióny typu Orava, Zemplín, Spiš máme už vydané a teraz sa zameriavame na jednotlivé okresy, aj tie najmenšie. Posledný bude hotový na jar 2022 a v tej chvíli si môžeme povedať, že každá slovenská obec má aspoň jednu leteckú fotografiu zo svojho katastra vydanú knižne. A to neviem, či si bude môcť nejaká iná krajina hocikde na svete povedať.

Zdroj: CBS

Spoznávate, kde sa nachádzame? Devínska Nová Ves.

Vaše knižné vydavateľstvo teda vlastní aj lietadlo, alebo si ho prenajímate?

Vlastní a nie len jedno. Máme vo flotile štyri lietadlá, tri z nich sú moderné špičkové slovenské výrobky prešovskej firmy Tomark. Najstarší člen flotily je motorový vetroň L-13 Vivat, vyrobený ešte za Československa.

Máte na Slovensku ešte nejaký neuskutočnený sen, čo by ste chceli nasnímať a doteraz sa vám to nepodarilo?

Nedávno som videl na Facebooku kolovať fotku obrovského slovenského znaku z vysadených stromov. To si určite chcem odfotiť. Inak asi nie je miesto na Slovensku, nad ktorým by som ešte neletel. Momentálne však rozbiehame iný typ leteckého snímkovania. Sú to 360-stupňové video mapy. Je to video, kde sa počas letu obzeráte do všetkých strán a sú do neho doprogramované kartografické popisy krajiny. Takže vidíte nielen krajinu, nad ktorou lietadlo letí, ale viete aj, na čo sa práve pozeráte. Na jeseň sme takto vyrobili Vysoké Tatry a za chvíľu sa z toho stalo druhé najsledovanejšie video o Tatrách. Videli ho už stovky tisíc ľudí. Teraz testujeme rôzne 360-stupňové kamery upevnené na bruchu lietadla a zdá sa, že sme našli ideálne riešenie. Takže sa teším na tento nový typ letov a úplne nový spôsob zachytávania Slovenska z neba.

Zdroj: CBS

​Dovolenka v Karibiku? Nie, Vajnorské jazero.

Zdroj: CBS

Vajnorské jazero pôsobí naozaj idylicky.

Zdroj: CBS

Žiadna betónová džungľa, ale zeleň. Dostihová dráha v Petržalke.

(in)

Páčil sa vám článok?