ROZHOVOR Lekár bratislavskej župy Tomáš Szalay: Po druhej dávke AstraZenecy je reakcia miernejšia

14.4.2021

Zdroj: BSK, bn

Páčil sa vám článok?

Desaťtisíce ľudí už absolvovali očkovanie proti Covid-19 v centrách, ktoré zriadila bratislavská župa. A všetci dostali vakcínu AstraZeneca, o ktorej sa v týchto dňoch veľa diskutuje. Lekár samosprávneho kraja Tomáš Szalay (na úvodnej foto) hovorí pre banoviny.sk aj o tom, čo odporúča ako prevenciu krvných zrazenín a ako sa dá dostať k očkovaniu rovno "z ulice".

Veľkoplošné vakcinačné centrá spustil Bratislavský samosprávny kraj (BSK) v polovici marca. Koľkých ľudí ste už stihli zaočkovať?

Za posledných sedem víkendov sme v obidvoch centrách BSK, na Národnom futbalovom štadióne a v Poliklinike Karlova Ves, zaočkovali takmer 34-tisíc ľudí.

Koľko bolo medzi nimi mladších záujemcov, ktorí ešte nemali nárok na vakcínu? Aktuálne môžu žiadať o očkovanie ľudia vo veku 40+.

Aj mladší môžu mať nárok na očkovanie – v prvých týždňoch to boli napríklad ľudia z kritickej infraštruktúry, policajti, vodiči hromadnej dopravy, učitelia. Neskôr do tejto kategórie spadali ťažko zdravotne postihnutí alebo viac ako dvetisíc pacientov s vážnymi diagnózami, ktorých sme oslovovali prostredníctvom zdravotných poisťovní či pacientskych organizácií. U nich vek nezohráva rolu.

Nedávno ste však upozornili na fiasko v štátnom rezervačnom systéme: do vášho očkovacieho centra prišlo v jeden deň asi 1 500 ľudí v priemernom veku 36 rokov, hoci na rade mali byť päťdesiatnici. Je tento problém definitívne vyriešený?

Na Veľký piatok tvorili ľudia z tzv. prvej fázy až tri štvrtiny všetkých záujemcov o očkovanie. To boli na prvý pohľad mladí ľudia. Po tom, ako štát začal kontrolovať potvrdenia od zamestnávateľa, sa takýto problém už neopakoval. Stále však platí to, čo sme navrhli už dávnejšie: aby sa čakáreň sprístupnila úplne pre všetkých bez obmedzenia veku. Následne by sme ľudí prioritizovali podľa diagnózy a veku.

Všetci zaočkovaní dostali výlučne vakcínu AstraZeneca?  

Áno, všetci, ktorí sa prišli zaočkovať do veľkokapacitného očkovacieho centra Bratislavského kraja, boli zaočkovaní vakcínou AstraZeneca. Naše veľkokapacitné očkovacie centrá majú k dispozícii od štátu len tento jeden druh vakcíny.

Stalo sa aj u vás, že niektorí prihlásení napokon neprišli a vakcína vyšla nazmar? Ako máte zabezpečených náhradníkov?

Stáva sa úplne bežne, že objednaní ľudia neprídu. Potom prichádzajú na rad náhradníci, ktorí sa k nám dostanú dvomi spôsobmi. Prvou možnosťou sú zdravotné poisťovne, ktoré k nám pozývajú pacientov s chronickými chorobami. Druhou možnosťou je registračný formulár, ktorý je zverejnený na našom webe BratislavskyKraj.sk. Ako náhradníci na očkovanie sa môžu registrovať držitelia preukazu ŤZP a pacienti s chronickými chorobami so závažnými a stredne závažnými ochoreniami. Ide napríklad o pacientov po transplantáciách, s onkologickými a hemato-onkologickými ochoreniami, ochoreniami pľúc, srdca, porúch imunity a podobne. Celkovo ide o približne 40 diagnóz; ich zoznam aj poradie určuje vyhláška Ministerstva zdravotníctva SR č. 96/2021 Z.z., ktorou sa ustanovujú kritériá určovania poradia očkovania osôb proti ochoreniu Covid-19.

Do očkovacieho centra BSK sa však dá prísť aj „naslepo“.

Áno, je ešte aj táto tretia, ale veľmi okrajová možnosť. Ak tesne pred záverečnou ostanú nejaké nespotrebované dávky a už nemáme čas obvolávať a čakať na príchod náhradníka, poskytneme ich ľuďom, ktorí čakajú vonku. Avšak tu sa bavíme o jednej, niekedy o piatich, možno desiatich dávkach, ktoré zostali natiahnuté v striekačkách. Ľudí vtedy vyberáme podľa poradia, ktoré stanovuje spomenutá vyhláška. Čítam rad za radom jednotlivé diagnózy a ľudia musia byť schopní nejakou lekárskou správou preukázať, že majú nárok byť zaradení medzi náhradníkov. Žiadna dávka vakcíny tak nepríde nazmar. Manipulácia s AstraZenecou je jednoduchá a nepotrebuje špeciálne skladovanie v mraziacich boxoch, ani spotrebu do dvoch hodín. Čiže neotvorené ampulky s vakcínou sa ľahko vrátia do chladničky a použijú sa na ďalší deň. Spotrebovať treba len tých pár dávok natiahnutých v striekačkách.

Zdroj: V.P./AP

Vakcínou AstraZeneca už zaočkovali v Bratislave vyše 30-tisíc ľudí.

Dodávky vakcín AstraZeneca meškajú. Budete teda očkovať aj inými typmi vakcín?

Pôvodný koncept ministerstva zdravotníctva bol, že v jednom očkovacom centre sa bude očkovať len jedným typom vakcíny. V našom prípade veľkokapacitného očkovacieho centra je to AstraZeneca. Ak však prídu od štátu iné typy vakcín, sme pripravení rozšíriť priestory očkovacieho centra a vytvoriť na to podmienky. Vieme očkovať viac dní, viac hodín, aj viacerými vakcínami. Vieme dosiahnuť kapacitu aj 5-tisíc ľudí denne.

Po medializovaných informáciách o vakcíne AstraZeneca viacerí ľudia zneisteli. Európska lieková agentúra potvrdila, že jej vedľajším účinkom môžu byť zriedkavé krvné zrazeniny. Je toto riziko podľa vás naozaj extrémne nízke?

Počty komplikácií sú také nízke, že benefity jednoznačne prevyšujú nad rizikami. Pravdepodobnosť, že niekto ochorie na Covid-19, skončí v nemocnici alebo dokonca zomrie, je 100- až 200-krát vyššia ako to, že bude mať komplikáciu po očkovaní vakcínou AstraZeneca. Žiaľ, každý deň niekto zomrie aj na krvné zrazeniny a nijako to nesúvisí s očkovaním. Vo Veľkej Británii je touto vakcínou zaočkovaných 10 miliónov ľudí - mladí, starí, rad-radom.

Čo odporúčate zaočkovaným ľuďom v rámci prevencie krvných zrazenín, ktoré sú pri tejto vakcíne najväčším strašiakom?

Dodržiavať pitný režim a mierny rekreačný pohyb (nie však veľkú námahu!), aby sa znížili rizikové faktory prispievajúce k trombózam.

Do akej miery nás chráni prvá dávka vakcíny? Potvrdíte, že už po prvom zaočkovaní bude v prípade nákazy koronavírusom priebeh ochorenia miernejší?

Vo všeobecnosti už po prvých troch týždňoch od podania prvej dávky akejkoľvek vakcíny výrazne stúpa odolnosť ľudí proti infekcii a vírusu. To zároveň znamená, že ľudia, ktorí už boli zaočkovaní, prispievajú k tomu, že sa vírus šíri pomalšie, že sa epidemiologická situácia postupne zlepšuje a znižuje sa počet hospitalizovaných v nemocniciach.

Poznám ľudí zaočkovaných prvou dávkou vakcíny AstraZeneca, ktorí začali váhať, či vôbec pôjdu na druhú dávku. Ako by ste presvedčili?

Očkovacia látka COVID-19 Vaccine AstraZeneca sa podáva vo forme dvoch injekcií, momentálne s 10-týždňovým časovým odstupom. Ak sa niekto dá zaočkovať len jednou dávkou, už táto dávka ho chráni pred rizikom vážneho priebehu Covidu. Táto ochrana však postupne exspiruje, takže na jeseň už nemusí byť dostatočná. Vtedy sa však začína ďalšia sychravá sezóna respiračných viróz. Dobrým argumentom je aj to, že príznaky po podaní druhej dávky AstraZenecy sú miernejšie.

Predsa len: Je možné požiadať v rámci druhej dávky o iný typ vakcíny, ale vyvinutej na podobnom princípe?

Momentálne nie. V zahraničí sa testuje účinnosť rôznych kombinácií vakcín pri prvej a druhej dávke. Ak sa preukáže, že kombinácia vedie k lepším výsledkom, možno to ministerstvo zdravotníctva premietne aj do našej očkovacej stratégie.

(ac)

Páčil sa vám článok?