Mimi, ktorá podniká na Bali: Domácim sa tam žije lacno, ale Slováci by to s nimi nemenili...

26.1.2021
0
Mimi Candi Pelikan

Zdroj: Facebook/Mimi Candi Pelikan

Páčil sa vám článok?

Mimi Candi Pelikan je mladá Bratislavčanka, ktorá okrem produkcie vlastnej značky šperkov spolu s manželom prenajíma luxusné vily na ostrove Bali, kde vlastnia aj niekoľko reštaurácií. Aktuálne sa ocitli kvôli pandémii na Slovensku v Petržalke. Aký je život na Bali, ako sa tam podniká, a aká je súčasná situácia, čím sa Slováci od tamojších obyvateľov líšia, nám viac porozprávala samotná Mimi.

S manželom ste uviazli v Bratislave, pretože na Bali, kde žijete, sa aktuálne vrátiť nemôžeš... Prečo si sa rozhodla odísť a prečo práve na Slovensko? Nezvažovala si iné krajiny?

Na Slovensko sme prišli klasicky na Vianoce ešte predým, ako vôbec doba „koronová“ nastala a náš plán bol pobudnúť v Európe cca 3 mesiace, ako to robievame takmer každú zimu - hlavne preto, že vtedy je na Bali obdobie dažďov. Celý január a február sme cestovali po Európe a mali sme naplánovanú dokonca cestu do USA pred návratom späť na Bali, avšak keď nastal prvý lockdown na Slovensku, rozhodli sme sa zostať práve tu. Môj manžel je Talian, avšak, nanešťastie, už stratil oboch rodičov … ja mám tu v SR stále celú rodinu a povedzme si úprimne, v marci bolo Slovensko jedna z najbezpečnejších krajín sveta v rámci covid čísel, čo sa v prvej vlne o Taliansku nedalo absolútne povedať. Lockdownom sa na Bali úplne zastavil aj náš business a Slovensko prichádzalo do úvahy aj z dôvodu, že moje podnikateľské aktivity tu stále fungovali. Museli sme sa rozhodnúť veľmi rýchlo, išlo doslova o hodiny, keď sme váhali, či pôjdeme späť na Bali, alebo nie. Dnes rozhodnutie zostať na Slovensku stále považujem za rozumné. Nikto nevedel, čo bude, ako sa tá choroba bude správať atď. Bála som sa, že ak sa nám niečo stane, zdravotníctvo v Indonézii nebude dostačujúce, bála som sa, ak by to zastihlo mojich rodičov alebo starých rodičov, že nebudem môcť byť im nablízku a pomôcť, nebude sa dať pricestovať zo dňa na deň, ako sme boli zvyknutí predým a toto sú všetko veci, čo nás ovplyvnili.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Mimi Candi Pelikan (@mimipelikan)

Ako dlho žiješ na Bali?

Na Bali som odišla v roku 2013

Akej práci si sa venovala na Slovensku?

Pred mojím odchodom na Bali som prevádzkovala salón krásy v Bratislave a venovala som sa predaju luxusnej kozmetiky. Prvý rok, čo som bola na Bali, som salón stále mala, rozhodla som sa ho odstúpiť, až keď som na 100 % vedela, že sa nechcem už na Slovensko viazať. Avšak práce s kozmetikou som sa do dnešného dňa nikdy nevzdala a stále mám svoje zákazničky, ktorým navrhujem program každodennej starostlivosti o pleť.

S manželom podnikáte vo viacerých oblastiach. Ako vyzerá tvoj bežný deň na Bali?

Je tažko opisovať bežný deň, tie sú na Bali dosť rôzne. Asi aj preto, že nemáme prácu, do ktorej by sme chodili na osem  hodín niekam do kancelárie. Veľa času však trávime vonku, pracujeme v teréne, veľa času trávime na pláži, športujeme a odkedy máme dcérku, mnohé denne aktivity prispôsobujeme práve jej.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Mimi Candi Pelikan (@mimipelikan)

S manželom máme sieť reštaurácií a víl na ubytovanie, ale moja hlavná náplň práce je moja značka šperkov, ktoré vyrábam práve na Bali. Od procesu návrhov, vzoriek, výberu materiálov, testovania až po finálnu výrobu treba všetko oddozorovať a to dá niekedy ozaj zabrať. Najviac ma v tomto prípade niekedy mrzí, že keď si človek kupuje maličký kus šperku, veľakrát si ani nedokáže predstaviť, koľko ľudí stojí za jeho výrobou, koľko hodín práce a námahy.  Manžel sa stará väčšinou o reštaurácie a prevádzka víl je už celkom zabehnutá, takže to nepotrebuje až takú každodennúdennú pozornosť.

Ako dlho trvalo, kým ste to všetko vybudovali?

Keď som sa s mojím manželom spoznala, mal jednu reštauráciu, to bola jeho práca na Bali, ja som mala jednu vilku spolu s najlepšou kamarátkou a to bola moja práca. Ani jeden z nás akosi nemal potrebu svoje podnikanie rozširovať a vychádzať z kruhu pohodlia, čo sme mali … veľa voľného času, cestovanie po svete a neviazať sa … keď sme sa stali rodinou, naše potreby stúpali a s nimi rástlo aj naše podnikanie. Reštaurácie pribúdali po roku, každý rok jedna nová … a vilky tiež postupne. Dnes je to takmer šesť rokov, čo podnikáme spoločne.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Mimi Candi Pelikan (@mimipelikan)

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Mimi Candi Pelikan (@mimipelikan)

Koľko stojí prenájom ubytovania vo vašich vilách?

Ceny sa rôznia od sezóny, ale dajme tomu od 180 do 480 na noc, podľa toho, či je to vila pre 4 osoby alebo 6 alebo 8 osôb :-) ale často sa dá s nami aj dohodnúť, keď ide o viac nocí …

Ako je to s vízami? Na aký typ víz tam fungujete?

Bežný turista, ktorý ide na Bali na menej ako 30 dní, víza nepotrebuje, my máme pracovno- pobytové víza tzv. KITAS, tie sa vydávaju na jeden rok a vždy po roku ich treba obnoviť.

Ako teraz funguje váš biznis, keď ste na Slovensku? Musíte ho dotovať?

Konečne sme po dlhých mesiacoch nemuseli, ale opäť sa dostávame do štádia, kedy musíme… je to ako začarovaný kruh, žijeme iba z turizmu a pokiaľ sú hranice zatvorené, podnikať sa nedá. Našťastie, na Bali stále zostalo vela expatov ( pozn red. expat je zahraničný človek žijúci v cudzine, teda Mimi je expat na Bali, indonézske občianstvo s manželom zatiaľ nemajú) a teda vily máme obsadené a reštaurácie pokryjú aspoň ako tak náklady…

Kto vyrába šperky Biu Bali? Sama vlastním mušľovú kolekciu a veľmi rada ju nosím.

Ďakujem. Veľmi ma teší, že aj tebe robia radosť .:-) Samotné šperky vyrábajú zlatníci priamo na Bali, následne sa náramky viažu tiež lokálnymi ženami. Ja ich len navrhujem a kontrolujem výrobu.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa BIU Bali (@biubali)

Vieš porovnať tamojších ľudí so Slovákmi? Aké odlišnosti sú medzi životom na Bali a na Slovensku?

Ach, toto ani neviem, či sa vôbec dá porovnávať, je to úplne iná kultúra, zvyky, správanie. lokálni ľudia usmievaví, láskaví, ale myslím, že aj pokorní. Nechcem povedať, že Slováci takí nie sú, ale myslím, že málokedy len tak natrafíte na slovenskej ulici na takú otvorenosť voči cudzincom …

A keď porovnáš životné náklady?

Veľmi záludná otázka, ono asi veľmi záleží od toho, aké ma kto štandardy a nároky. Veľa ľudí si myslí, že Bali je nesmierne lacná krajina, asi vás vyvediem z omylu, keď poviem, že nie je. Lacno sa tam žije domácim, ale verte mi, že žiť tak ako poväčšina týchto ľudí vy žiť nechcete … oni sú tak šťastní, ale Európan na to nie je prispôsobený… a môže mi tvrdiť, kto chce čo chce, nikto z nás Slovákov dobrovoľne nebude jest každý deň ryžu, lebo ho to bude baviť. Ak chcete žiť európsky štandard na Bali, tak je to za približne za rovnake peniaze ako u nás na Slovensku, výhoda je to, že si chcete dopriať jemný nadštandard, dajme tomu mať doma domácu pani, alebo záhradníka, náklady na takúto pracovnú silu sú v porovnaní s našimi cenami priam smiešne. Preto sa môže zdať kvalita života lepšia.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Mimi Candi Pelikan (@mimipelikan)

Je niečo, v čom si sa musela veľmi prispôsobiť, napríklad kultúrne zvyky?

Prisposobili sme sa ceremoniám, ale v dobrom. milujeme ich. Obyvatelia Bali su hinduisti a ich ceremónie su doslova na všetko, a bez ceremónie nemôže nič fungovať. Kúpa auta, pozemku, stavba domu, otvorenie podniku,  proste takmer na všetko treba ceremóniu :) Balinézska hinduistická ceremónia je niečo také posvätné, že takmer všetci expati sa prispôsobili a hádam nepoznám človeka, ktorému by sa to nepáčilo.

Čo slovenské ti na Bali najviac chýba a na čo sa vždy tešíš, keď prídeš do Bratislavy?

Bude to uznieť ako klišé, ale rodina. Nie je nič také, čo by sa nedalo zo Slovenska vziať si zo sebou, dokonca aj bryndzu si nosim. Na Bali chodí počas normálneho roka nespočet slovenských turistov, mnohí ma kontaktujú a nosia mi slovenské balíčky. Ale mne tam naozaj okrem rodiny nič nechýba.

Ako ovplyvnila koronakríza tvojich známych na Bali? Museli sa vzdať práce?

Myslím si, že korona ovplyvnila celý svet a Bali trpí neskutočne, keďže žije hlavne z turizmu. Stále sa snažíme si ponechat našich najbližších zamestnancov, aj keď sme museli rapídne znižovať platy … ale chápeme, že by inak neprežili, nemali by z čoho. Mnoho expatov z Bali odišlo, naopak, takí, ktorí na Bali nepodnikali, iba tak žili a pracovali online pre inú krajinu, si to teraz neskutočne užívajú, prázdny ostrov bez turistov - čistý raj!

Plánuješ tam ostať žiť natrvalo a vychovať tam deti alebo príde deň, keď Bali ako rodina opustíte?

Neviem odpovedať, čo bude, ani toto, že sme už rok na Slovensku, sme neplánovali. Ale áno, chceli sme, aby naša dcérka chodila na základnú školu tam … ale kde vďaka tejto kríze skončíme, nik netuší :-)

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Mimi Candi Pelikan (@mimipelikan)

Môj manžel má rodinu aj v USA a dokonca ja v Austrálii. Ale v mojich najideálnejších predstavách by to bolo pol roka tu na Slovensku a pol roka na Bali … čo sa vďaka medzinárodnej súkromnej škole, ktorá akceptuje medzištátne prestupy, dá :-)

Ako vnímaš vraždu, ktorá nedávno otriasla aj ľuďmi na Slovensku? Poznala si mladú Slovenku, ktorá bola na Bali zavraždená?

Tu Slovenku som nepoznala. Bývala dosť ďaleko od nás, každopádne si myslím, že je to skôr výnimka. Za celú dobu, čo navštevujem Bali a aj tam žije, som sa s akoukoľvek vraždou nestretla. Verím, že teraz, keď ľudia nemajú peniaze, kriminalita stúpa, ale tak to tam bola vždy – vlámačky, lúpežné prepady a krádeže. Ale takéto násilie. To nie je Bali. Neviem, kto bol ten chlap, ale hovorí sa, že to bol zločin z vášne, že to bol jej ex, s ktorým chodila a už ho nechcela. Neviem však úplnú pravdu. A ani neviem, či to bol Balijčan, toto sa skôr podobá na niekoho moslimského, oni sú takí viac násilnícki, a teda nič proti náboženstvu, no viete, ako to myslím, že skôr prisťahovalec z iného ostrova - Java, Lombok, Sumatra...

(nc)

Páčil sa vám článok?