ROZHOVOR: Úspech fotografky Viktórie: Jej fotky sa dostali až do talianskeho Vogue!

6.8.2020
0
Viktória Šucháňová

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Talentovaná fotografka Viktória Suchánová (19) sa dlho pokúšala dostať do magazínu Vogue a napokon sa jej to podarilo. Okrem kamarátky Katky, ktorá jej pózovala pred objektívom, Viktórii pomohli aj roky štúdia na Škole umeleckého priemyslu v Ružinove.

S usmiatou a dobre naladenou Viktóriou sme sa stretli v jednom nákupnom centre, pre ktoré v ten deň fotila jesennú kampaň v spolupráci s módnou blogerkou Simonou Škodovou. 

Ako dlho sa venuješ fotografii? Ako sa si k nej dostala?

Fotografii sa venujem od dvanástich rokov, čiže je to už skoro osem rokov.. Tak  intenzívnejšie sú to však štyri roky. Vtedy som prvýkrát fotila aj svadbu pre kamarátku. Dostala som sa k tomu tak náhodou, môj ocino fotil tak sám pre seba, pracoval v tom čase aj v novinách. Vždy ma zaujímalo umenie, dejiny umenia a ťahalo ma to do toho humanitnejšieho smeru. Napadlo mi, že by ma to bavilo, tak som si požičala jeho foťák, vtedy som fotila kvetinky, prírodu a tak. Neskôr som skúšala fotiť aj ľudí, tak som zobrala kamošky na pole fotiť profilovky na facebook a už to išlo.

Aká je tvoja najobľúbenejšia téma?

Najradšej fotím ľudí. Rada zachytávam prirodzené emócie, párové fotografie, keď sú tam dvaja ľudia, ktorí sa venujú sami sebe a ja len tak okolo nich prechádzam a fotím. A potom mám úplný opak - magazínovky, portrétne fotky, tomu sa venujem v poslednej dobe tiež a učím sa. Som v tom taký nováčik.

Tvoje fotografie sa dostali do internetovej foto rubriky talianskeho magazínu Vogue, ktorý je považovaný za bibliu módy, štýlu a trendov. Ako sa ti podarilo?

Ja sledujem skoro všetky zahraničné magazíny, jednak tam hľadám inšpiráciu, páčia sa mi foto, ktoré sú tam publikované. Bolo to úplne čisto náhodou, zbadala som, že taliansky má fotorubriku foto Vogue, kde sa dajú poslať fotky. Pozrela som si podmienky, kde bolo uvedené, že tam viem poslať dve fotky raz za týždeň a možno mi ich uverejnia. Do tejto rubriky posielajú fotky ľudia z celého sveta.

Zdroj: archív V.S.

Zdroj: archív V.S.

​Na oboch fotografiách Viktóriina kamarátka Katka, ktoré sa dostali do rubriky foto VOGUE, talianskeho magazínu VOGUE

Ako dlho si tam skúšala posielať fotky?

Približne pol roka a potom sa mi to podarilo a uverejnili hneď oboje moje zaslané fotky. Neposielala som ich však pravidelne každý týždeň.

Stúpol tvoj počet followerov na facebooku po tomto úspechu a keď sa o teba následne začali zaujímať médiá?

Odkedy som mala rozhovor v jednom rádiu a rozhovor v internetovom časopise, stúpol mi výrazne počet followerov. Veľa ľudí mi aj písalo a gratulovalo. Samozrejme, prišlo im aj veľa hejtov, ale s tým asi treba počítať. Denne mi teraz príde asi 5-6 správ, kde mi ľudia píšu, že sa im páči moja tvorba. To ma tak poteší a posunie, že viem tým ľuďom mojimi fotkami urobiť radosť.

Ako vznikali fotky, ktoré boli publikované vo Vogue?

S jednou z mojich najlepších kamarátiek som plánovala nafotiť sériu fotiek už dlhšie. Konečne sme sa k tomu dostali. Je veľmi zaujímavá, neprehliadnete ju na ulici, je drobná, má dlhé ryšavé vlasy, má tetovania po celom tele, strojček a je polovičná Srbka. Je dosť hanblivá, ale predo mnou sa nehanbila, a tak fotky boli na svete. Ju vnímam ako takú čistú dušu a chcela som, aby jej výrazné črty boli fotkou zvýraznené, myslím, že sa mi to podarilo. Hruď sme decentne prekryli lúčnymi kvetmi a tá prvá foto bola dokonca momentka. Keď zistila, že sa fotky dostali do foto rubriky, veľmi sa tomu tešila aj ona spolu so mnou.

Zdroj: nc

Viktória prezradila, že najradšej fotí ľudí.

Kde si chodila na strednú školu?

Vyštudovala som Strednú spojenú školu na Tokajíckej v Bratislave, ktorá sa zameriava na reklamnú tvorbu, konkrétne tvorbu grafík, kresbu, video.

Budeš v štúdiu umeleckého zamerania pokračovať aj na vysokej škole?

Od septembra začínam študovať marketingovú komunikáciu na Filozofickej fakulte v Trnave, zobrali ma tam bez príjímačiek, mala som dobrý priemer. Tento odbor sa dá študovať aj v Bratislave či Nitre, ale rozhodla som sa pre Trnavu.

Kto alebo čo ťa inšpiruje?

Čo sa týka fotografie, mám obľúbených slovenských fotografov napríklad Franka Štabrilu. On ma inšpiruje v tej párovej fotografii, svadobnej fotografii, fotí inšpiratívne, netuctovo a zaujímavo. Veľmi mám rada Bratislavčanku Kristianu Kóňu, z jej fotiek ide prirodzenosť, čistosť. Inšpirujem sa aj príbehmi ľudí, ktorých idem fotiť. Pred tým, ako fotky vzniknú, chcem viac tých ľudí spoznať, rozprávať sa s nimi, niečo o nich zistiť, aby som vedela čo najlepšie zachytiť tú emóciu, toho človeka vo svojej najlepšej prirodzenosti. Som veľmi ukecaná, niekedy mi stačí aj 5 minút, aby som niečo o tom človeku vedela.

Nestalo sa ti, že ťa niekto úplne cudzí zaujal, že by bol super zaujímavý pre fotenie, napríklad v nákupnom centre, a tak si ho oslovila?

Stalo sa mi to asi dvakrát v živote, že som niekoho takto oslovila. Bolo to na ulici, zatiaľ to nerobím nejak masovo vo veľkom :) 

A čo bolo po oslovení? Súhlasili, fotenie prebehlo?

Boli prekvapení, že som si ich vybrala, ale nakoniec súhlasili a vznikli pekné fotky.

Čo hovoríš na tvorbu ostrieľaných slovenských top fotografov Braňa Šimončíka či Lukáša Kimličku. Braňo fotí titulky do portugalského Vogue a dokonca má aj licenciu na vydávanie portugalského vydania magazínu Vogue.

Samozrejme, páči sa mi ich tvroba, sú to páni fotografi. Lukáša Kimličku sledujem už veľmi dlho, obdivujem jeho tvorbu a fotku. Obdivujem aj to, že v ateliéri je fotenie náročnejšie, ale jeho fotky z ateliérov sú úžasné, je veľmi talentovaný. On vždy urobí výbornú prácu kohokoľvek v akomkoľvek prostredí.

Zdroj: archív V.S.

 Aké sú tvoje plány na najbližšie obdobie?

Začať študovať, chcem sa venovať kamarátom, lebo som ich dosť zanedbala. A zdokonaľovať sa v tom, čo ma baví, vo fotke, byť stále lepšia. Čo sa týka oblasti fotografovania, chcela by som sa  s mojou tvorbou dostať do printového časopisu, budem sa snažiť, aby sa mi to podarilo. Nemusí to byť titulka, zatiaľ by mi stačil nejaká malá fotka vnútri. Čakajú ma nejaké svadby, chcem sa zlepšiť vo fotografovaní portrétov a nabrať aj viac vecí do portfólia.

Koľko si mala svadieb tento rok? Sú to väčšinou tvoji známi alebo ta už oslovujú aj cudzí ľudia na fotenie svadby?

Bolo ich 8 od začiatku roka. Dokonca jednu svadbu mám v utorok. Sú to väčšinou moji známi, alebo známych známi ? Oslovujú ma aj cez sociálne siete facebook či instagram nejakí ľudia, teším sa.

Vidíš aj svoju budúcnosť len vo fotografovaní?

Chcem sa venovať aj niečomu inému, napríklad marketingu, lebo nejdem to študovať len tak. Marketing ma bavil aj na strednej škole a myslím, že viem to prepojiť aj s fotkou, sú to podobné oblasti, jedno vie to druhé príjemne doplniť. Ale určite pracovať na zdokonaľovaní sa vo fotke.

Čo fotenie napríklad festivalov, aj tam sa dá zachytiť veľa emócií..

Neviem, či je to niečo, čo by ma úplne bavilo. To by mi skôr bolo ľúto, že sa tam nemôžem zabaviť. Do tohto smeru ma to veľmi neťahá, ale do budúcna úplne nevylučujem.

(nc)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Páčil sa vám článok?