Slovenka Niki žijúca v Miláne: Taliani sa nadýchli slobody, takto vyzerajú ich dni po uvoľnení lockdownu

6.5.2020
Niki na prázdnom Piazza del Duomo

Zdroj: archív Niki Lowrie

Páčil sa vám článok?

Taliani sa dočkali. Vláda im takmer po dvoch mesiacoch prísneho lockdownu uvoľnila časť opatrení, a tak si mohli ísť zabehať, vybrať sa do práce či stretnúť sa s rodinou, ale len v rámci rovnakého okresu. Ako uvoľnenie vníma modelka Niki, ktorá prežila tieto dni v Miláne?

Od pondelka 4. mája premiér Conti po prísnych opatreniach kvôli pandémii koronavírusu povolil niektoré uvoľniť. Taliani tak môžu ísť na prechádzky, navštíviť parky či ísť si zabehať. Ako to vyzerá v praxi? Je veľa ľudí v uliciach?

Áno, je to tak, od dnes (4.mája pozn red.) je tá situácia viac-menej uvoľnenejšia pre nás všetkých. Máme povolené návštevy rodín, dokonca aj páry, ktoré boli možno v domácej karanténe oddelene, mali dnes možnosť sa stretnúť. Môžeme sa pohybovať v rámci regiónu, občianske obrady ako svadby či pohreby sú povolené v obmedzenom počte osôb. Máme možnosť sa ísť prejsť či dokonca si ísť aj zabehať či zašportovať von, samozrejme, v rámci dodržovaní odstupu a nie v skupinkách. Otvorili sa aj parky. V praxi to znamená, že dnes sme sa konečne všetci nadýchali trochu voľnosti a čerstvého vzduchu, musím povedať, že aj ja som bola dnes po dlhej dobe behať a prekvapivo všetci mali na sebe disciplinovane rúška a dodržiavali odstup, dokonca ľudí nebolo ani tak veľa, ako som očakávala.

Ty si bola s priateľom v karanténe spoločne alebo oddelene?

Prvý mesiac som bola s priateľom, nakoľko sme vôbec ani netušili, ako dlho to bude trvať. Druhý mesiac som už bola vo svojom byte, pretože som musela baliť veci, mením totiž byt, nájom. 

Ako vyzeral tvoj deň v prvý deň uvoľnenia opatrení? Ty si modelka, bola si už aj v práci?

Prvý deň som sa šla do práce už minulý týždeň na pár hodín, je to úžasný pocit, ľudia sú veľmi radi, že sa môžu vracať pomaly do bežného života. Pracujeme v menšom počte osôb a menej hodín. Všetko funguje tak isto podľa zákona dostávame rúška, merajú nám teplotu vždy pri vstupe do budovy je umiestnený senzor, ktorý to zaznamenáva automaticky. Na každom poschodí sú dezinfekčné prostriedky, veľa ludí dokonca používa aj rukavice. Robím pre známu taliansku značku fittingy, čo v praxi znamená, že všetky prvotné nápady a potom aj produkcia sa fittuje na mne, moje miery.

Ako pracuješ teraz? Fotenia sa pomaly rozbiehajú?

Ako som už spomínala, pomaličky sa to rozbieha. Tento týždeň by som mala byť v práci len na tri dni. Verím, že čoskoro sa to vráti do starých koľají, veľmi mi chýbala práca.

Zdroj: archív Niki Lowrie
Zdroj: instagram/niki_lowrie

​​Kde pracuje priateľ, v oblasti módy ako ty?

Môj priateľ rozbieha rôzne menšie biznisy. V gastro sfére vybudoval malý franchise zdravého občerstvenia. V oblasti módy vlastní značku okuliarov, ktorá sa už dnes predáva rôzne po svete a ešte najnovšie tvorí súčasť Teamu coworkingov, čo v praxi znamená, že si človek môže prenajať miestnosť alebo aj len stôl na svoj biznis.

Do práce si šla mestskou dopravou? Nebála si sa?

Do práce som šla taxíkom, nakoľko viem, že tí musia po každej jazde dezinfikovať auto. Taxíky majú dokonca plexisklo, ktoré rozdeľuje priestor medzi vodičom a spolujazdcom, ktorý sedí vzadu. Dnes som po robote šla domov mestskou dopravou, električkou, kde boli povolené miesta na sedenie a státie s odstupom označené. Zatiaľ sa to dá, nakoľko veľa ľudí ešte nerobí, no ako poznám toto mesto, neviem, ako to budú chcieť udržať, keď sa všetci vrátia do práce a pohybu.

Zdroj: archív Niki Lowrie

Zdroj: archív Niki Lowrie

​Verejná doprava v Miláne 

Stretla si sa aj vonku s kamarátmi, prípadne si zašla na kávu take-away?

S kamarátmi zatiaľ nie, nie je celkom povolené sa stretávať respektíve tvoriť veľké zoskupenia. Káva bola pre mňa obrovský dar dnes, nakoľko kaviarne boli doteraz zatvorené a talianska káva je jednoducho neodolateľná. Od dnes teda majú povolené take-away kávu, takže to som si veľmi vychutnala.

Zdroj: archív Niki Lowrie

​​Vláda obyvateľov vyzvala, aby sa pravidlá uvoľňovania niesli v duchu dodržiavania odporúčaní social distancing či v oblasti hygieny, pretože, ak začnú stúpať počty nakazených, premiér upozornil, že o slobody môžu ľudia opäť prísť.. Dodržiava sa to?

Je to pravda, premiér Conte prosil občanov, aby sa naďalej správali zodpovedne a dodržiavali zákony v oblasti social distancing a hygieny. Myslím, že ľudia sú dostatočne vystrašení z celej situácie, ktorú sme tu doteraz a teda aj naďalej zažívali, a tak majú rešpekt, aspoň zatiaľ to dodržiavajú. Zvuk sanitky je tu doteraz počuť od rána do večera, ja sa nad tým vždy zamyslím a ďakujem, že som zdravá. Naozaj je len to minimum, čo sa od nás očakáva, ako dodržiavanie odstupu, nosiť rúško a prísnejšia hygiena, ľudia sú zodpovednejší.

Čo všetko je už povolené a čo ešte zakázané?

Ako som už spomínala, návšteva rodín či páry, ktoré spolu nežijú. Všetko v rámci regiónu, máme možnosť si zašportovať či zabehať vonku či v parku, ale aj to v nariadených odstupoch, nie v zoskupeniach.

Zdroj: archív Niki Lowrie

Zdroj: archív Niki Lowrie

​​Ako si trávila čas v nekonečne dlhej karanténe, lockdown trval v Taliansku od 10. marca. Videla som, že si veľa cvičila...

Tak ja som prvý mesiac venovala absolútne na 100 % sebe, dopriala som si poriadny spánok. Snažila som dodržiavať sebadisciplínu, ráno som cvičila. Viac som varila, čo ma teda naozaj veľmi baví. Prihlásila som sa na kurz graphic design, nakoľko veľa univerzít v zahraničí, ako aj tu dávali skúšobné bezplatné doby rôznych kurzov. Čítala som a meditovala.

Máš známych, ktorí podnikajú  v turizme? Ako vláda pomohla tomuto sektoru, ktorý je v Taliansku kľúčový v rámci hospodárstva?

Sú rôzne diskusie o tom a rozhodujú sa, ako celkovú ekonomiku posilniť. Čítala som, že bol aj taký návrh, že by dali bonusy občanom na dovolenky v rámci Talianska, nakoľko turizmus je jeden z významných výnosov Talianska. Myslím, že Taliani sú silný národ, a tak sa vynájdu, aby sa opäť postavili pevne na nohy a mohli zdieľať krásu a dobroty ich krajiny opäť.

Myslíš, že vás čaká druhá vlna epidémie? Talianska vláda informovala, že majú dosť ventilátorov aj lôžok a krajina je pripravená zvládnuť ju lepšie.

Dúfajme, že nie. Verím, že čoskoro sa nájde spôsob, ako to zminimalizovať, respektíve najlepšie zastaviť. Každý z nás je informovaný, že sa diskutuje aj o rôznych možných vakcínach, atď, tak dúfajme, že tento boj čoskoro vyhráme úplne.

Veľa sa teraz hovorí, že ľudia by sa mali z pandémie poučiť a niečo si zobrať do budúcna, ako to vnímaš ty?

Ja by som tomu veľmi chcela veriť, že ľudia sa poučia aspoň v rámci takej empatie. Všetci sme sa ocitli vo veľkom tlaku a strese a je viac ako očividné, že keď si ľudia navzájom pomôžu, viac toho zvládnu. Spolupatričnosť. Ja som si taktiež uvedomila, že v dnešnej hektickej dobe, v akej sme žili, sme celkom zabudli na každodenné radosti a možno aj skutočné hodnoty. Veľmi mi chýba moja rodina.

Keď sa otvoria hranice, plánuješ navštíviť rodinu na Slovensku?

Okamžite. :) Neviem sa dočkať, kým ich budem môcť opäť všetkých objať.

Z akého mesta pochádzaš?

Narodila som sa v Trnave, potom som študovala v Bratislave, absolvovala som gymnázium v Anglicku a nakoniec som aj s prácou začala cestovať po celom svete hneď po strednej škole. 

Keď si na Slovensku, bývaš v Bratislave?

Bývam v Bratislave, kde mám teda aj trvalý pobyt a vlastné bývanie. Milujem Slovensko a aj moje mesto.

 (nc)

 

Páčil sa vám článok?