Gymnastické centrum na Wolkrovej potrebuje novú halu

14.3.2020
0

Zdroj: Archív T. L.

Páčil sa vám článok?

Veľkú zásluhu na tom, že gymnastika je piatym najväčším športom na Slovensku, má aj Gymnastické centrum na Wolkrovej ulici v Petržalke. Dnes už je však vyťažené na maximum a nutne hľadá objekt na vytvorenie ďalšej gymnastickej haly. Porozprával nám o tom Tibor Letko, predseda predstavenstva Gymnastického centra.

Čo ste podnikli preto, aby ste sa presťahovali do inej gymnastickej haly?

Na miestnom zastupiteľstve v Petržalke som predniesol žiadosť o pomoc pri riešení situácie Gymnastického centra. Uvažovali sme, že zostaneme na Wolkrovej a zoberieme si vedľajšiu malú telocvičňu. S jej majiteľom Borisom Mlsnom sme sa však zatiaľ nedohodli. Preto som navrhol možnosť prenájmu športovej haly na Prokofievovej č.2, ktorú by sme mali záujem zrekonštruovať a prispôsobiť požiadavkám gymnastického športu. V súčasnosti k nám chodí 450 detí, na čakačke máme však ďalších záujemcov, na tréningoch by sme mohli mať až 750 detí. Okolo päťdesiat percent je ich z Petržalky, ďalšie sú z Bratislavy a z jej okolia. A ešte máme 150 trojročných detí, ktoré cvičia s mamičkami. Gymnastické centrum na Wolkrovej nám neposkytuje komfortné priestory, je tam malá šatňa, iba telocvičňa a žiadna kancelária. Potrebujeme sa teda umiestniť do lepších podmienok.

Ako teda z vášho pohľadu vyzerá prenájom haly na Prokofievovej ulici?

V utorok 21. januára ma komisia športu z MZ pozvala na stretnutie, na ktorom sa rozhodovalo aj o dotáciách pre veľké športové kluby. Mal som z neho dojem, že tomuto nášmu projektu je naklonená. Pravda, je tam nejaké uznesenie, že Prokofievova sa bude búrať a postaví sa nová hala. Alebo sa vypíše verejná súťaž, kto sa do nej zapojí a kto ju vyhrá, ten ju dostane. Podľa miestneho zastupiteľstva by mala rekonštrukcia haly stáť 600-tisíc eur. Podľa toho, čo som videl v športovej hale na Prokofievovej, sa tam za posledných 30 rokov takmer nič nezmenilo. Napriek tomu by po rekonštrukcii spĺňala podmienky pre gymnastický šport. Mestskej časti sme sľúbili, že do novej haly by sme investovali vlastné peniaze v hodnote 200-tisíc eur. Teraz je otázka, ako ju prevádzkovať. Máme za to, že MČ Petržalka by nám mohla pomôcť s investíciou 100-tisíc eur do haly. Takže 300-tisíc eur aj s kompletným zariadením na gymnastiku by malo stačiť. Túto našu predstavu navrhnem rade komisii športu a vedúcej kultúry a športu Ľudmile Pastorovej. Teraz potrebujeme starý projekt, aby sa stavebná firma vedela vyjadriť, čo by kompletná prerábka vnútra stála. Zatiaľ nie je nič definitívne potvrdené, zastupiteľstvo najprv musí vyhlásiť súťaž. Toto je naša predstava, takto chceme investovať a halu plánujeme mať aspoň na 25 rokov s tým, že škôlky a školy z Petržalky v nej môžu cvičiť. A verejnosť má tiež dvere otvorené. Na Wolkrovej máme nájom do leta 2021. Takže pokiaľ by šlo všetko podľa našich predstáv, v tej dobe by sme sa mohli presťahovať na Prokofievovu ulicu. Pravda, musíme presvedčiť 35 poslancov, aby nám odsúhlasili tento projekt.

Tibor Letko:

Zdroj: Archív T. L.

Kto všetko v súčasnosti trénuje v Gymnastickom centre?

V Gymnastickom centre trénujú všetky vekové kategórie od malých detí až po juniorov, dospelých a reprezentantov. Máme toľko detí, že nedokážem pochopiť, ako s nimi naša olympionička Barbora Mokošová dokáže trénovať.

Milan Valko

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie