VIDEO: V bývalom Priore bude jedna z najväčších gastroprevádzok v Bratislave, prezrádza majiteľ budovy Trabelssie

20.1.2020
George Trabelssie

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Aké má plány s budovou obchodného domu na Kamennom námestí a kedy otvoria všetky prevádzky? Čo všetko tu po veľkej rekonštrukcii Bratislavčania nájdu? Rozprávali sme sa s majiteľom budovy - žilinským podnikateľom Georgem Trabelssiem.

V januári 2019 kúpil žilinský podnikateľ George Trabelssie od britského reťazca bývalý Prior - obchodný dom MY na Kamennom námestí v Bratislave. Po Žiline a Nitre ide z jeho strany už o kúpu tretieho obchodného domu od britského Tesca.

V tom čase Trabelssie povedal, že s touto kultovou stavbou v centre Bratislavy ešte nemá konkrétne plány. „Nekupoval som to s tým, že viem, čo s tým bude. Bol to klenot, ktorý som si nechcel nechať ujsť,“ informoval vtedy Trabelssie. Podľa jeho slov bola kúpna cena vyššia ako 20 miliónov eur.

Aktuálne o ňom médiá informujú v súvislosti s tým, že vlastníkom budovy bývalého Tesca už dlhšiu dobu nie je sám. V obchodnom registri je budova napísaná na spoločnosť Obchodný dom Bratislava, obchodnými partnermi sú firma SIRS Development a GPR Invest. Za GPR stoja podnikatelia Milan Pobjecký a Dušan Guľáš. My sme sa s Trabelssiem stretli minulý týždeň. "Od prvého dňa bola s nami ako finančný investor spoločnosť GPR Invest, medzistupňom bola spoločnosť GPT, ktorá vlastnila tento obchodný dom a v v tej bola spoločnosť GPR a SIRS development. Dnes dochádza k reorganizácii a fúziám a z toho projektu partneri vystupujú, ešte to nie je zapísané v obchodnom registri, " tvrdí Trabelssie.

VIDEO:

Aktuálne podľa jeho slov, jeho zámer, čo ďalej zamýšla s budovou, ovplyvňujú aj ostatní jeho "susedia". Spoločnosť Lordship, ktorá spravuje vedľajší hotel Kyjev, Staré Mesto ako príslušná mestská časť a nakoniec mesto. "Chceme sa prispôsobiť plánom mesta, vieme, že podoba Námestia SNP a Kamenného námestia vzíde z architektonickej súťaže, ktorú vyhlasuje mesto, projektu Živé námestie.

Dodal, že zatiaľ budú radi jeho súčasťou a napomocní k tomu, aby sa to dotiahlo to finálnej podoby. 

Pokiaľ nebude projekt Živého námestia vo finále, majú záujem zveľadiť a upraviť okolie Kamenného námestia. "Podpísali sme memorandum so starostkou Starého Mesta, v ktorom sme sa zaviazali investovať približne 200-tisíc eur do revitalizácie s tým, že nám ide o dočasné riešenia, ktoré priestor zveľadia, kým sa Živé námestie nerozbehne... Nechceme ten priestor meniť natrvalo, ide nám o dočasné zmeny, to je, myslím v tejto chvíli, podstatné, " hovorí podnikateľ.

Ako nás ďalej informoval, na to, aby takéto niečo bolo možné, potrebuje o plánoch rokovať s mestom, s ktorým sa mu zatiaľ stretnúť nepodarilo. "Verím, sa nám podarí stretnúť a dohodnúť sa. Nechceme, aby tento vizuálny chaos, čo tu je, pokračoval ešte rok, dva, " dodal Trabelssie. 

Zaujímalo nás, čo bude s fasádou budovy, ktorá má architektonický rozmer, sú tu travertínové obklady, zvonkohra a celkovo patrí medzi najznámejšie stavby v Bratislave. "Do fasády nechceme zasahovať,  chceme zveľadiť  okolie. Chceme tu mať kaviarne, terasy, aby sa ľudia cítili príjemne už pred vstupom do objektu."

Čo sa týka charakteru prevádzok, tie chce Trabelssie zachovať. Zmenia sa len značky. Na prízemí je už aktuálne otvorená prevádzka drogérie, papiernictva, šperky - zlatníctvo, kvetinárstvo. Pribudne hračkárstvo, parfuméria a podobné služby.

Zdroj: GT

​Takto by mal vyzerať priestor novej gastrozóny

Zdroj: GT

Podľa podnikateľa plánujú posilniť najmä gastro oblasť, ktorá v "starom Tescu" výrazne absentovala. Celkovo by tu malo byť 14 gastroprevádzok. "Na prvom poschodí bude jedna z najväčších gastroprevádzok v Bratislave. "Chceme, aby to bolo atraktívne ako pre Bratislavčanov, tak aj pre turistov. Aktuálne sa v tejto časti pracuje na drevenom vyvýšenom sedení. Takisto úplne nová je aj kachličková podlaha. Do dvoch mesiacov chceme mať kompletne otvorené všetky prevádzky," hovorí.

Základné rozdelenie priestorov robil hlavný architekt mesta Žilina architekt Martin Pavelek. Väčšie zmeny - fastfoodovú časť, ktorá bude podľa neho kľúčovou časťou tejto budovy, keďže chcel pozmeniť významne jej charakter, robili architekti z Milána spoločnosť Piuarch. Piuarch spolupracovala so Zahou Hadid na projekte nového centra Milána a iných významných  architektonických projektoch aj medzinárodných, nielen v Taliansku. 

Obchodný dom zmení aj meno. Budova bude mať nový názov, aktuálne prebieha zápis obchodnej značky,  majiteľ nám ho zatiaľ prezradiť nechcel.

Čo sa týka potenciálneho ďalšieho investovania do nehnuteľností či budov v hlavnom meste, Trabelssie ho nevylučuje. "Je to možné," dodáva na záver.

(nc)

Páčil sa vám článok?