ROZHOVOR Mama dobitého Adama: Richard mi zobral pokojný spánok

16.1.2020
0

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Z Námestia SNP či Obchodnej ulice sa stali lokality známe násilnými incidentmi. Mesto Bratislava tu preto minulý rok posilnilo kamerový systém o 6 kamier. V súčasnosti stále pracuje na zvyšovaní bezpečnosti, pretože incidentov neubúda. Pred Vianocami sme informovali o ďalšom útoku v centre mesta, keď mladého Adama napadli počas akcie, na ktorej hral ako DJ. Chcel brániť svoju priateľku, avšak sám skončil s vážnymi zraneniami. Porozprávali sme sa jeho mamou, ako sa prípad ďalej vyvíja.

Čo je v prípade nové? Prebiehajú ešte nejaké procesné úkony? Aké máte správy z vyšetrovania? Aký bol postup polície?

Procesné úkony ešte stále prebiehajú. Polícia v ten deň, ako sa to stalo, vypočula Adama. V rámci prípadu vystupujú aj ďalší traja svedkovia, ktorých, keďže som naliehala, vypočuli hneď v ten deň. Vyšetrovateľ mi povedal, že to nie je štandardné, aby ich vypočuli hneď, čo mi príde absurdné, pretože ten človek má tie udalosti čerstvo v hlave a vtedy je podľa mňa najlepšie ich vypočuť. Potom sa vznieslo obvinenie za ublíženie na zdraví a taktiež z prečinu výtržníctva. Obvinení boli dvaja, okrem Richarda, ktorý napadol môjho syna, tam bol ešte jeden chlapec, ktorý ublížil  Adamovmu kamarátovi. Aktuálne sa čaká sa na znalecký posudok znalca z chirurgie, a následne by to mal prevziať prokurátor. Verím, že tak ako znalec tak aj prokurátor taktiež budú konať promptne a bez prieťahov.  Myslíme si, že sme urobili všetko, aby všetko bolo jasné a zdokumentované.

Bola vypovedať aj druhá strana?

Tieto informácie nemám, neviem, či vypovedali. Avšak dotyčný by mal teraz ukázať svoju nebojácnosť, dostaviť sa na políciu a zodpovedať sa za svoje skutky.

Došlo k nejakým pokusom mariť vyšetrovanie alebo „uhrať“ prípad dostratena?

Postup polície bol dobrý, ale aj kvôli tomu, že ja som hneď na začiatku vyvinula mediálny tlak a tiež som bola neodbytná a trvala som na tom, aby sa všetci vypočuli hneď do 48 hodín. Teda neboli tam nejaké prieťahy alebo niečo podobné. Na messenger mi napísal ďalší človek, náhodný okoloidúci, ktorý sa tiež nachádzal  v daný večer na mieste činu a videl celý incident a iba potvrdil Adamovu výpoveď, že to bolo úmyselné napadnutie.

Adam sa stále lieči zo zranení, ktoré mu spôsobil Richard? Ako je na tom momentálne?

Keďže mal zlomený nos, ten je ešte stále citlivý a bolestivý, mal trošku problémy s dýchaním. Keďže je mladý, zranenia sa liečia rýchlejšie. Líce ma v poriadku, monokle pod očami má žlté. Stále má prasknutú žilu v oku, zub (jednotku), ktorý mal zlomený, už má opravený.

Viete povedať, kto je Richard? Adam sa s ním predtým poznal?

Nie, nepoznal sa s ním vôbec. Richard bol bývalý spolužiak Adamovej priateľky zo základnej školy. To znamená, že on poznal ju a vo vnútri v klube začala slovná potýčka, keď ju Richard začal obťažovať a bol nepríjemný. Dokonca Adamovi písalo jedno dievča, ktoré Richarda pozná osobne a povedala o ňom, že má takú povahu, že, keď si vypije, je agresívnejší. Takže, ja si myslím, že tá nejaká agresia v ňom je. Takýmto incidentom z jeho strany je potrebné zabrániť, aby sa už v budúcnosti nezopakovali a neuplatňoval si svoju nevyzretosť a slabosť na iných ľudoch.

Kontaktoval vás on sám alebo jeho rodina, prípadne ospravedlnili sa vám?

Nie, jeho rodičia sa mi vôbec neozvali. Z jeho strany tam bol pokus sa so mnou skontaktovať cez messenger, ale ja som po dohode s právnikom na správu nereagovala, ani som ju v aplikácii neotvorila a neprečítala ju celú. Videla som len prvú vetu tej reakcie, kde písal, že on o žiadne problémy nestál.

Ovplyvnil tento incident správanie vášho syna resp. vás, chodí von s rešpektom prípadne sa bojí ísť večer potme von?

Ja sa najviac hnevám na to, že mi ukradol pokojný spánok a prežívam to ešte viac ako on, som predsa jeho mama. Ovplyvnilo ma to tak, že stále nad tým premýšľam, kde sa Adam nachádza, čo robí, kontrolujem ho viac ako inokedy. Dúfam, že Richardovi nikdy ani len nenapadne priblížiť sa k Adamovi, ja budem na súde žiadať aj o zákaz priblíženia sa k nemu. Ak má Richard potrebu biť sa , tak nič ľahšie ako zabezpečiť si členstvo v niektorom z klubov, kde sa bijú ľudia v klietkach oficiálne, neexistuje. Mal by to vyskúšať tam. Adam ďalej funguje pripravuje sa na maturity, má toho teraz naozaj veľa, nejak to nerieši.

 Bude sa naďalej venovať hudbe, hrávať ako DJ?

V tomto podniku už nie. Nezakážem mu to, ale chcem, aby v každom ďalšom klube bol v bezpečí, bude mať pri sebe vždy niekoho kto bude zabezpečovať jeho osobnú ochranu a chcem si preveriť, že  klub, v ktorom bude hrať v budúcnosti, má väčšie bezpečnostné opatrenia, kamerový systém, pretože si myslím, že by to nemalo v prevádzkach nočného života chýbať. Ja som komunikovala aj s náčelníkom MP pánom Gajdošom, ktorého som sa pýtala, ako je možné, že nočné podniky nemajú zo zákona mať takéto bezpečnostné vybavenie a kamery. To sú podľa mňa miesta, kde je potenciálne nebezpečenstvo rôznych potýčiek väčšie, keby sa to mohlo nejako úpravou do budúcnosti eliminovať. Prípady by boli rýchlejšie a jasnejšie vyšetrené a tí agresori by sa možno mali viac na pozore a kontrolovali svoje správanie, keby vedeli, že sú pod dohľadom kamier.

Čo vám pán Gajdoš odpovedal?

Odpovedal mi, že zákonom je to povolené a je to zatiaľ takto. Za zváženie by možno stálo , výtržnikom, bitkárom a iným individuám čo páchajú „ľahšiu“ trestnú činnosť zabaviť vodičský preukaz a to v jasných prípadoch aj hneď na mieste činu.

Myslíte si, že aj vďaka tomuto prípadu sa pohnú veci dopredu a začne sa násilie v uliciach ešte intenzívnejšie riešiť? Magistrát avizuje montáž ďalšieho osvetlenia v kritických večerných lokalitách v Starom Meste.

Komunikovala som a svoje otázky ohľadom bezpečnosti som smerovala okrem pána Gajdoša z mestskej polície, aj s pani starostkou Aufrichtovou a primátorom Vallom.

Čo vám povedali?

Gajdoš mi deklaroval, že riešia bezpečnosť v meste stále vo zvýšenej miere aj tým, že od minulého víkendu posielajú do ulíc o 30 policajtov viac. Starostka Aufrichtová povedala, že si plne uvedomuje alarmujúcu situáciu týkajúcu sa bezpečnosti v meste, má v pláne organizovať aj tlačovú besedu. Povedala mi, že majú v pláne posielať hasičov, počas toho exponovaného času počas víkendov do centra, aby takto posilnili bezpečnosť. Vallo sa mi zatiaľ k tomu nevyjadril, avšak jemu som celý problém komunikovala neskôr a verím, že sa mi v priebehu týchto dní ozve tak ako aj predtým. Chcem, aby si ľudia uvedomovali, že aj malé postrknutie, vyhrážka môže skončiť fatálne a to či už ťažkým ublížením na zdraví, kómou či nebodaj smrťou. Aby sa toto nedialo v meste a takéto prípady sa opakovali čo najmenej.

Ak by ste porovnali situáciu týkajúcu sa bezpečnosti v minulosti a teraz. Je iná ako pred rokmi? V akej mestskej časti žijete?

Bývam v Starom Meste, predtým som bývala vo Vrakuni, situácia je určite horšia. Mám aj zahraničných kamarátov, ktorým som sa vždy hrdila tým, že Bratislavaje  bezpečná, že aj my baby chodíme večer von, ale aktuálne už to nemôžem úplne povedať. Ľudia majú teraz takú agresiu v sebe, kedysi to tak podľa mňa nebolo. Nemožem povedať, že sa bojím vyjsť večer na ulicu, ale ta miera nebezpečenstva objektívne zvýšená určite je.

Spomenuli ste, že ste predtým bývali vo Vrakuni, ako by ste porovnali bezpečnosť tam a v Starom Meste?

Nebývali sme ďaleko od Pentagonu, ale osobne som tam nemala nejakú zlú skúsenosť ani som nebola svedkom nejakej bitky. Možno to bolo aj preto, že tam bola dávnejšie zriadená stanica MP, polícia tam hliadkovala, tým som sa cítila aj ja bezpečnejšie, keď som tam videla tých policajtov hliadkovať. Dopočula som sa, že bola nedávno už zrušená, čo si nemyslím, že bolo správne, pretože tie stanové tábory tam budú stále, treba nad tým dohliadať.

Ja som si minule našla na aute cez čelné sklo oznam, „Parkuješ ako k...t“, bolo to v Starom Meste.

Áno, o tom vravím, tí ľudia sú agresívnejší, dá sa to oznámiť aj inak, nie takouto nadávkou.

Neprekáža Adamovi, že za neho vybavujete veci, prípadne nejaké komentáre okolia, že sa angažujete a podobne?

Absolútne nie, ja mám s ním veľmi blízky vzťah vybudovaný od malička. On vie, že akýkoľvek problém, keď nastane, tak v prvom rade ma musí informovať. Neexistuje problém , ktorý by sa nedal riešť avšak najprv o ňom musím vedieť. Stalo sa tak aj v ten večer, hneď, ako sa to stalo, mi volal. Spoločne sme uvažovali, čo urobíme, aké budú ďalšie kroky, aký postup zvolíme...neriešil to sám po svojej osi. Hovorí sa tomu DÔVERA.

Adam žil aj v zahraničí, konkrétne v Mexiku. To má povesť krajiny s vysokou kriminalitou. Ako to tam vnímal? Čím sa líši atmosféra v uliciach Bratislavy s Mexikom? Pociťoval tam strach?

Neviem, či to je porovnateľné, tam je to iný level. Úroveň kriminality tam, viazanej na drogy prepojenej na politiku, to je extrém tie narcos gangy. Ale napríklad, čo sa týka turistov, je tam až také embargo, čo sa týka kriminality k nim, hrozia tam za to väčšie sankcie či postihy.  Adam aj došiel skôr domov z Mexika, pretože tam vtedy prebiehali prezidentské voľby a vtedy si tam tie Narcos gangy akokeby rozdeľovali územia, podľa jeho slov to tam bolo divoké ako z filmu.

Nebáli ste sa ho tam pustiť?

Ja som vedela o akej rodiny ide, školy sú na veľmi dobrej úrovni, pre neho to bola taká životná skúsenosť, mentálne aj osobnostne ho to posunulo ďalej, veľa vecí si musel vybaviť sám.

Čo má v pláne študovať váš syn?

Chcel by študovať manažment, aká vysoká škola, to má ešte otvorené, dá si asi viac prihlášok. Keďže ho baví hudba, tak aby tam mal priestor aj na to spojiť to v prípade s nejakou hudobnou produkciou.

(nc)

Páčil sa vám článok?