Spevák Peter Hečko žije vo svojom meste snov. Prečo miluje Petržalku?

30.3.2019
0
Hečkovci

Zdroj: Michaela Kolimárová

Páčil sa vám článok?

Je známy hudobník a spevák, dnes smelo môžeme povedať, že je slovenskou muzikantskou legendou. Pochádza zo známej literárnej rodiny Hečkovcov. Jeho strýko František bol nezabudnuteľný autor Červeného vína, druhý strýko, Blahoslav, bol znalec jazykov a prekladateľ, jeho otec, Víťazoslav, bol redaktor, básnik a prekladateľ, sestra Júlia známa speváčka a jeho taktiež zlákala hudba. Peter Hečko.

O vašej profesionálnej kariére sa vie asi všetko, zato veľmi málo o vašom súkromí. Ako sa dá vo vašej branži takto ochrániť svoje súkromie?

Asi je to okrem iného aj v tom, že sa snažím v súkromí správať tak, ako sa má. Byť normálny a priateľský ku všetkým, ktorí si to zaslúžia a ktorí sa správajú podobne ku mne.

Na čo zo svojho detstva si najradšej spomínate a kto vás najviac ovplyvnil?

Na sánkovačky, lyžovačky a korčuľovanie na klziskách medzi domami počas mrazivých zasnežených zím, na hranie soritasu o chodníky na ulici pod Slavínom, kde auto prešlo raz za štyri hodiny, na futbal, na vybíjanú, na hranie na gitare na prašáku v sídlisku a na plno iných magických detských vecí. Viem, že ako chlapec som chcel vždy vedieť, z čoho je vyrobený husľový sláčik. A keď ma moja mama zapísala do hudobnej školy na tento nástroj, dozvedel som sa, že časť sláčika, ktorá sa šmýka po strunách, je vyrobená z dlhých vlasov konského chvosta.

Ako ste sa ocitli v Petržalke a ste jej stále verný?

V Petržalke som sa ocitol takisto, ako asi všetci mladí ľudia, v čase, keď som bol mladý aj ja. Dostal som tam pred mnohými rokmi konečne svoj vytúžený byt. Hoci rád a často prebývam aj v letnom dome, ktorý máme na vidieku, som predovšetkým mestský človek a do Petržalky sa stále rád vraciam.

Čo sa vám na nej páči a čo jej vyčítate?

Petržalku vnímam ako miesto, kde som doma a kde som rád. Bývame v lokalite, ktorá je blízko centra Bratislavy a máme z 12. poschodia neuveriteľný výhľad na celé mesto. Ja som po tomto meste nazval aj jeden z našich najväčších hitov Mesto snov. Páči sa mi, že sa neustále mení k lepšiemu, že tu vyrástli nové domy, staré sú takmer všetky zrekonštruované, pribudli verejné budovy, cesty, mosty, benzínové stanice, banky, obchodné centrá, nemocnice, kultúrne domy, nové parky, detské ihriská, reštaurácie, butiky, centrá služieb, športoviská, supermoderná električková trať a pod. Ak by sme dokázali, aby boli početné trávniky častejšie pekne pokosené a vyhrabané, aby vodné plochy a lesíky boli stále čistejšie a aby sa opravili všetky cesty, terasy a chodníky, mohla by byť Petržalka aj naďalej naším spoločným mestom snov.

Je niečo, čo by ste jej do budúcna želali?

Múdrych a citlivých ľudí, dobré rozhodnutia kompetentných vedúce k tomu, že bude stále krajšia, čistejšia, funkčnejšia a lepšia pre všetkých svojich obyvateľov.

Aké máte plány na tento rok?

Samé vystúpenia a koncerty. A chcem určite nahrať spolu s Júliou aj niekoľko dobrých nových piesní

(sv)

Páčil sa vám článok?