ROZHOVOR: Ako vidí mestskú políciu jej nový šéf Gajdoš?

11.3.2019
0
Marek Gajdoš

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Jednou z priorít primátora Matúša Valla je bezpečnosť mesta. Práve preto do funkcie šéfa mestskej polície navrhol Mareka Gajdoša (bývalého vyšetrovateľa kauzy Gorila). Práve s ním sme sa rozprávali o nedostatku mestských policajtov, ich platoch a ambícií urobiť z Bratislavy bezpečnejšie mesto.

Nie ste vo funkcii ani me­siac. Už ste sa stihli zoznámiť s prostredím?

Zoznámil som sa s mnohými kolegami, s niektorými priamo vo výkone služby v bratislavských uliciach. Pokiaľ ide o celkové pracovné prostredie so všetkými jeho špecifikami, to ešte chvíľu potrvá.

Čo je najväčším problémom Mestskej polície Bratislavy?

Určite je to často pertraktovaná personálna poddimenzovanosť. Ako isté negatívum vnímam aj pomerne vysoký vekový priemer príslušníkov.

Všetci kompetentní tvrdia, že v mestskej polícii je podstav. Koľko policajtov vám chýba?

V súčasnosti má Mestská polícia Bratislava podľa mojich informácií 255 príslušníkov a na jedného príslušníka pripadá cca 1600 obyvateľov. Vrchnou hranicou optimálneho stavu je 1000 obyvateľov na jedného policajta. Počet policajtov by sa teda mal zvýšiť o viac ako jednu polovicu súčasného stavu. Dlhodobejšie plánovaný stav je však až 500 policajtov.

Mnohí mestským policajtom vyčítajú, že ich najviac vidia dávať papuče na autá, ako riešiť reálne problémy ľudí v meste. Ako to chcete zmeniť?

Faktom je (vychádzajúc aj z dlhodobej štatistiky), že najviac odhalených a prejednaných priestupkov sa týka práve nesprávneho parkovania, tzv. statickej dopravy. Tento fakt je však ovplyvnený skutočnosťou, že uvedených priestupkov je v porovnaní so všetkými ostatnými, ktoré patria do vecnej príslušnosti obecnej polície, páchaných enormné množstvo. To však neznamená, že by v potrebnej miere nemali byť plnené aj ostatné úlohy vyplývajúce zo zákona a je mojím cieľom zvýšiť objasnenosť priestupkov na úseku ochrany verejného poriadku a proti majetku. V tomto smere by veľmi pomohlo legislatívne zavedenie inštitútu tzv. objektívnej zodpovednosti a možnosti jeho uplatňovania obecnou políciou pri prejednávaní priestupkov na úseku statickej dopravy. Nemuseli by sa tak používať uvedené „papuče“, objasnenosť priestupkov by zo začiatku enormne vzrástla, ľudia by sa už nemuseli pýtať „Prečo som ja dostal papuču a ten vedľa mňa nie?“, postupne by dochádzalo k poklesu v páchaní týchto priestupkov, a tým by vzrástol priestor pre plnenie ostatných základných úloh obecnej polície vyplývajúcich zo zákona. Aj za súčasného stavu však vidím priestor pre zlepšenie a to komplexným zvyšovaním profesionality a efektivity výkonu služby a tiež preventívnym pôsobením.

Budete mať o milión eur v rozpočte viac ako doteraz. Na čo ich chcete použiť? Na zvýšenie platov pre policajtov, aby boli viac motivovaní, či na prijímanie nových síl?

Od začiatku roka 2019 sa realizuje 10 percentná valorizácia platov, s ktorou je spojené navýšenie odvodovej povinnosti. Časť prostriedkov z navýšeného rozpočtu bude čerpaných práve na toto. Zvyšok peňazí by som najradšej investoval do platov nových príslušníkov.

Pozerala som si minuloročné podmienky prijatia do zamestnania a nástupný plat je cca 773 eur brutto, k tomu príspevok na bývanie a nejaké menšie výhody. Sú podmienky stále tie isté? Myslíte si, že je to dostatočná motivácia na naberanie kvalitných ľudí?

Aktuálne podmienky sú približne také, ako hovoríte. Ja si myslím, že tieto mzdové podmienky nie sú dostatočne motivačné pre uchádzačov o zamestnanie, najmä pokiaľ ide o Bratislavu. Pre porovnanie, podmienky v Policajnom zbore SR, pokiaľ ide o poriadkovú políciu, nie sú veľmi odlišné a prirodzeným dôsledkom tohto faktu je personálny podstav a nezáujem o službu aj v tejto štátnej inštitúcii. Keď som ja v Bratislave pred devätnástimi rokmi nastupoval k polícii, „tabuľky“ boli takmer plné.

Sú viaceré mestské časti ako napríklad Vrakuňa či Záhorská Bystrica, ktoré by chceli svoje „pobočky“ mestskej polície, aby sa nemuseli doprosovať o policajtov z veliteľstva, keď tam majú problém. Je to reálne?

V zmysle platnej legislatívy si mestská časť Bratislavy nemôže zriadiť obecnú políciu. Riešením pre adekvátne a uspokojivé vybavenie všetkých vzniknutých situácií je dosiahnutie optimálneho počtu príslušníkov Mestskej polície Bratislava. To je závislé predovšetkým od mzdových podmienok. Ak jednotlivé mestské časti majú dostatok finančných prostriedkov na optimálne ohodnotenie potenciálnych príslušníkov, ktorí by podľa ich predstáv mali pracovať v nimi prevádzkovaných „pobočkách“, viem si predstaviť diskusiu o finančnom podieľaní sa mestských častí na zvyšovaní počtu príslušníkov legálne existujúcej Mestskej polície Bratislava.

Ktorá mestská časť potrebuje v dnešnej dobe viac posilniť o prítomnosť mestských policajtov?

Potrebujú to všetky mestské časti. Nerád by som niektorú z nich diskriminoval.

V máji nás čakajú majstrovstvá sveta v hokeji. Máte predstavu, ako chcete bezpečnosť v meste zvládnuť?

Tak ako doteraz, ako napríklad pri majstrovstvách sveta v hokeji v roku 2011 a pri ostatných bezpečnostných opatreniach – v súčinnosti a pri výbornej komunikácii s Policajným zborom SR.

Po schválení parkovacej politiky vám pribudne ďalšia práca. Budete mať dovtedy naplnené stavy policajtov?

Naplnenie stavov v uvedenom čase nepredpokladám a ako som už uviedol, efektívnym riešením by bol inštitút objektívnej zodpovednosti aj pre potreby obecnej polície.

Všetci do vás vkladajú nádej, že sa vám podarí odstrániť nebezpečné zóny, ktorým sa všetci najmä v nočných hodinách vyhýbame. Už viete, ako urobiť z Bratislavy bezpečnejšie mesto?

Veľmi si túto dôveru vážim a v rámci svojich schopností urobím maximum, aby bola Bratislava bezpečnejšia. Chcem zaviesť systematizované vzdelávanie príslušníkov zamerané na profesionálnejšie a efektívnejšie zvládanie služobných činností najmä v nebezpečných zónach a súčasne v týchto zónach zvýšiť výkon služby v adekvátnej miere. Už teraz je možné výkon služby v týchto zónach považovať za zvýšený, avšak vidím priestor na zlepšenie.

(lb)

Páčil sa vám článok?