Mesežnikov: O primátorovi rozhodne účasť, rozdiely medzi favoritmi sú minimálne!

6.11.2018
0
Grigorij Mesežnikov

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Komunálne voľby 2018 v Bratislave budú raritou. Prvýkrát sa o post primátora nebude uchádzať kandidát ľavice. Čo môže rozhodnúť v prospech víťaza? Zvýši sa počet nezávislých poslancov? Aký je rozdiel medzi nezávislým poslancov a kandidátom s podporou politickej strany? Opýtali sme sa známeho politológa Grigorija Mesežnikova.

Ako hodnotíte relevantných kandidátov (I.Nesrovnal, V. Mika, M. Vallo a J. Mrva) a ich kampaň na primátora?

Myslím si, že sa črtá pomerne vyrovnaný súboj. Sú tam isté rozdiely. Vidíme, že v posledných týždňoch dochádza k pohybom, niekto klesá, niekto, naopak, posilňuje svoju pozíciu. Rozdiel medzi týmito štyrmi kandidátmi je tak malý, že veľký význam môže mať účasť vo voľbách. Ak sa niektorému z kandidátov podarí osloviť svojich voličov a zvýšiť trocha volebnú účasť, môže zvíťaziť. Zvláštnosťou týchto volieb je, že máme kandidátov s takpovediac neľavicovým profilom. V predchádzajúcich voľbách to výrazne ovplyvňovalo postoje voličov. Teraz nemáme jednoznačného kandidáta ľavice, resp. Smeru. Nesrovnal, Mika, Vallo a Mrva nie sú vnímaní ako tradičná ľavica. Mediálny diskurz kampane sa orientuje na vecné riešenia konkrétnych oblastí komunálnej politiky. Sem – tam niečo prebleskne, v prípade Mrvu jeho konzervatívne zameranie, ale diskusia sa skôr sústredí na prezentáciu programu, riešení a nakoľko organizačné a manažérske schopnosti sú v súlade s funkciou, ktorú chcú zastávať. V porovnaní s predchádzajúcimi voľbami tentokrát absentujú stranícke ohľady, či niekto je, alebo nie je kandidát Smeru.

Ako sa rozhodujú ľudia v komunálnych voľbách? Ovplyvňuje ich konkrétny kandidát alebo dajú na odporúčania politických strán, ktoré ich podporujú?

Podpora strán je silným faktorom, naj­mä, keď sa spájajú strany s blízkou hodnotovou orientáciou. Neznižoval by som úplne stranícky faktor, ale osobnostný faktor je tu dôležitejší.

Aké sú vaše očakávania v týchto komunálnych voľbách? Premietne sa nedôvera v politické strany v náraste nezávislých kandidátov?

Štatistické údaje potvrdzujú, že sa zvyšuje počet zvolených nezávislých kandidátov. A aj viac nezávislých vo voľbách kandiduje. Niektorí sa podporu politických strán ani nesnažia získať. Dokonca sú prípady, keď zatajujú, že boli v minulosti podporovaní politickými stranami. Takže neočakávam, že tento trend sa teraz zastaví. Dokonca si myslím, že sa ešte viac posilní.

V čom je pre voliča výhodný a, naopak, nevýhodný nezávislý kandidát a kandidáti politických strán?

Členstvo v politických stranách alebo podpora od politických strán dáva určitú predstavu, ako je kandidát zorientovaný, aké má politické a hodnotové priority. Kandidáti stredopravých strán majú predsalen iné nastavenie ako ľavicoví kandidáti. Nemyslím si, že z členstva, alebo nečlenstva v stra­ne vyplývajú nejaké konkrétne výhody alebo nevýhody. Je to skôr významná informácia, akým spôsobom sú kandidáti orientovaní.

V prebiehajúcej kampani sa jeden z kandidátov snaží poukázať na rozpory medzi primátorom a poslancami. Je teda pre voliča najlepšie, aby primátor fungoval v zhode so zastupiteľstvom?

Určite je dobré, ak primátor a zastupiteľstvo spolupracuje. Z vecného hľadiska určite. Ak by sme postupovali v zhode s naším ústavným systémom, naša ústava vyžaduje alebo predpokladá od našich ústavných činiteľov: prezidenta, vlády a parlamentu kooperatívne vzťahy. Od toho by sa dal odvíjať úsudok, že by bolo dobré vzťahy aj v miestnej samospráve, aby neboli konflikty. Naopak, aby vzťahy boli kooperatívne a nezablokovali sa inštitúcie a procedúry samosprávy, teda medzi primátorom a poslancami. Všeobecne je dobré, keď sú vzťahy kooperatívne, bez toho, aby sa zablokovali. No sú aj situácie, keď konflikty naznačujú rozdielne stanoviská a v dôsledku takýchto konfliktov sa zastupiteľstvo vyhne zlému rozhodnutiu a prispeje k dobrému rozhodnutiu. Konflikty môžu mať svoj význam, ale v každom prípade by sa mali odohrávať v rámci určitých pravidiel. Boli aj prípady, keď samosprávy nemohli kvôli konfliktom prijať efektívne rozhodnutie.

Kampaň na primátora je zatiaľ relatívne pokojná. Čo bude podľa vás rozhodujúce pri voľbe primátora Bratislavy?

Schopnosť kandidátov presvedčiť voličov, možno aj tesne pred voľbami. Vidíme, že úradujúci primátor sa pokúša presvedčiť hmatateľnými výsledkami svojho pôsobenia. Jeho rivali ho za to kritizujú. Je však celkom pochopiteľné, že, ak má možnosť, bude o svojich skutočných či domnelých výsledkoch informovať. Napokon, odpočet je na Slovensku zaužívaný, takže môže na časť voličov zapôsobiť. Samozrejme, jeho rivali budú prezentovať svoje schopnosti a kritizovať jeho nedostatky. A to môže odradiť časť podporujúcich voličov súčasného primátora.

Do volebných kampaní v posledných rokoch zasahujú sociálne siete. Môžu rozhodnúť výsledok, alebo sa ich dôležitosť preceňuje?

Zatiaľ som nevidel žiadne analýzy efektívnosti použitia sociálnych sietí, ale môžem iba vysloviť hypotézu. Keďže voľba poslancov mestských častí vyžaduje získanie stoviek alebo tisícov voličov, teda pomerne nízke číslo, aktívne pôsobenie na sociálnych sieťach môže vytvoriť aj určitú výhodu pre kandidátov. Najmä, keď rozdiely medzi kandidátmi nie sú veľké.

(mc)

Páčil sa vám článok?