Ich prioritou je kvalita a naturálnosť: "Nadrôtikované ruže alebo celofán u nás rozhodne nehľadajte".

31.10.2018
Atelier Papaver

Zdroj: Atelier Papaver

Páčil sa vám článok?

Prirodzené, voňavé a hlavne čerstvé, to sú prívlastky kvetov jedného bratislavského kvetinárstva, ktoré nájdete v centre mesta na Blumentálskej ulici. Okrem zaujímavého konceptu kvetinárstva pravidelne jeho majiteľky Katarína Kotasová a Lenka Hlubinová Vargová organizujú aj kvetinové školy, v ktorých sa nadšenci prírodných materiálov naučia vytvárať vlastné kytice aj aranžmány. O ich kvetinovom biznise sme sa porozprávali s Katarínou.

Nápad začať podnikať s kvetmi sa zrodil ešte v čase, keď Lenka študovala na vysokej škole záhradnú architektúru. S Monikou Vargovou si v roku 2010 hneď po skončení vysokej školy rozhodli otvoriť kvetinárstvo s príznačným názvom Atelier Papaver. „Mne už to príde, že to bolo veľmi dávno, odvtedy sa muselo veľa zmeniť na to, aby sa firma dostala do štádia, v akom je v súčasnosti,“ hovorí.

Na začiatku prevádzkovali dve kamenné kvetinárstva okrem hlavného mesta to bola ešte Trnava. Tú sa rozhodli neskôr úplne zatvoriť i napriek tomu, že bola zisková. Ak si chceli ponechať vysokú kvalitu kvetov a najmä sa chceli sústrediť aj na iné aktivity, ako je napríklad dnešná kvetinová škola, tak tento krok museli podstúpiť.

Na začiatku im podnikanie vzalo celý voľný čas. Skoro ráno museli stihnúť zaobstarať čerstvé kvety zo skladov a, samozrejme, vyrobiť sortiment na predaj. Firma postupom času úmerne rástla, neskôr sa jedna zo zakladateliek Monika aj kvôli iným povinnostiam rozhodla z firmy odísť. Bolo obdobie, keď ju viedla Lenka úplne sama, neskôr podiel odkúpila dlhoročná zamestnankyňa Katarína Kotasová.

Nedávno ste spustili e-shop, ako ho hodnotíte, bol to dobrý krok? Čo najviac" letí" ?

Nad založením e-shopu sme rozmýšľali už veľmi dlho. Často nám píšu ľudia, ktorí bývajú mimo Bratislavy, že sa im veľmi páči naša práca, len je škoda, že nie sme viac po ruke. A tak sa im krok po kroku snažíme priblížiť, určite to teda dobrý krok bol. Najobľúbenejšie sú jednoznačne vence a darčekové poukazy na našu kvetinovú školu. Tie si naozaj kupujú ľudia zo všetkých kútov Slovenska, čo nás veľmi teší. 

Zdroj: Instagram/Atelier Papaver

V rámci e-shopu vznikol aj magazín. Prispievate doň spoločne? Dá sa to popri kvetinovej škole a ostatných veciach stíhat?

Magazín je ďalší nový projekt, ktorý sme spustili tento rok. Prispievame doň spoločne my dve s Lenkou a s kolegyňou Silviou. Tématicky sa venujeme trom okruhom - záhrada, floristika a izbové rastliny, pričom každá z nás sa venuje konkrétnemu okruhu a témy sa striedajú. Frekvenciu pridávania článkov sme si stanovili tak, aby bol magazín stále aktívny a nové články naň pribúdali pravidelne. Máme určený harmonogram, takže každá z nás vie, na ktorý deň treba mať článok pripravený.

Zdroj: Atelier Papaver

Vaša kvetinová škola sa teší veľkej obľube, ako často organizujete kvetinové školy a koľko ľudí je maximálne v skupine? Ako dlho trvá jeden workshop?

Kvetinová škola prebieha s výnimkou pár týždňov vlastne počas celého roka. Kurzy sú viazané na ročné obdobia či už témami alebo sortimentom rastlín, s ktorými pracujeme. Workshop trvá v závislosti od témy zhruba 1,5 - 2 hodiny. 

Veľmi obľúbené su darčekové poukazy či už ako darček na Vianoce, alebo na narodeniny. Celkovo sú teraz trendom zážitkové darčeky a myslím si, že naša kvetinová škola spĺňa tiež kritériá tejto kategórie zážitkov:)

Akí sú ľudia, čo sa týka kvetinových trendov? Sú šikovní vo workshopoch?

Myslím si, že pomaly začína prevyšovať podiel tých ľudí, ktorým sa viac páči jednoduché prírodné aranžovanie ako nejaké umeliny a kytice z červených ruží. Je to veľmi vidieť aj na nevestách, nielen tých z Bratislavy. Väčšina z nich hľadá svadobné inšpirácie na internete, vedia aj názvy kvetov a netreba im vysvetľovať, že symetrické guľaté kytice už neletia.

Čo sa týka šikovnosti ľudí na workshopoch, chodia k nám nielen Bratislavčania, ale aj ľudia z celého Slovenska a občas aj z Čiech, niektorým to ide viac od ruky, iným menej. Každému však pomôžeme, všetci teda odchádzajú spokojní sami so sebou a prekvapení svojou šikovnosťou. 

Zdroj: Instagram/Atelier Papaver

Skúste nám priblížiť kvetinové trendy podľa „Papaveru“.

Naša kvetinová tvorba sa dá vystihnúť úplne jednoducho - pracujeme výlučne s prírodnymi materiálmi a snažíme sa kvety nechať vyniknúť v ich prirodzenej kráse. Využívame veľké  množstvo rastlinných druhov, každá kytica je ako taká malá lúka či záhrada. Nadrôtikované ruže alebo celofán u nás rozhodne nehľadajte :)

Čo vás na vašom podnikaní baví najviac?

Je toho viac. Určite nás baví jeho rozmanitosť, ktorá vylučuje pracovný stereotyp. Pracujeme z domu, v ateliéri alebo chodíme na stretnutia s klientami či inštalovať svadobné výzdoby na rôzne lokácie. Viažeme kvety, robíme workshopy, svadby, navrhujeme záhrady, robíme pri ich realizácii autorský dozor, vybavujeme mejly - je to naozaj pestré, takže sa nestáva, že by nás práca začala nudiť. Ďalej si veľmi ceníme, že sme samé sebe pánom. Máme pružný pracovný čas. Niekedy voľné doobedie, inokedy pracovnú nedeľu. A tiež je veľmi zábavné, že naše rozhodnutia sa okamžite potýkajú s praxou, a tak hneď vidíme, ako zákazníci reagujú. Či už v offline svete prevádzky alebo aj v online e-shope.

 Čo vnímate ako najťažšie?

Keď nerobíme, tak nemáme. Prácu za nás nespraví iné oddelenie, ani nás nepodporuje investor. Všetko je na našich pleciach, čo je určitá neistota. Ešte si pamätám, že na začiatku sme mávali problém s udržaním zdravého cashflowu, teraz už je to podstatne lepšie. Nemôžete sa zastaviť. Musíte stále napredovať. Stále vymýšľať nové produkty, služby, zlepšovať interné procesy, uľahčovať zákazníkom nákup a podobne. 

Tiež je dôležité udržať si balans medzi prácou a súkromím. Keďže sme malá firma, všetko závisí priamo na nás a niekedy je toho naozaj veľa. Museli sme sa naučiť zmenežovať si čas tak, aby nám práca neprerastala cez hlavu. Väčšinou sa to darí, ale je určite čo zlepšovať.

Čo plánujete do budúcnosti? Prezradíte nejaké plány?

Chceli by sme sa venovať rozvoju nášho kamenného obchodu. Naším cieľom na najbližšie obdobie je aj rozvoj e-shopu a magazínu - vychytať všetky muchy a zväčšiť počet konverzií, tak aby sme udržali kvalitu aj spokojnosť zákazníka tak vysoko ako je teraz. Taktiež chceme klásť čoraz väčší dôraz na záhradnú a krajinnú architektúru. Počet projektov stále rastie a je tam do budúcna ešte obrovský potenciál.

Zdroj: Instagram/Atelier Papaver

Myslíte si, že v Bratislave je priaznivé podnikateľské prostredie?

V Bratislave je v porovnaní s ostatnými mestami určite najvyššia kúpna sila. Keď máte dobrý nápad a zvládnete jeho prevedenie, máte veľký predpoklad na úspech. Je tu ale aj vyššia konkurencia, preto sa treba vedieť odlíšiť a ponúknuť zákazníkovi niečo navyše, ideálne niečo, čo si za peniaze nekúpi. K nám sa ľudia radi vracajú nielen kvôli kvetom, ale aj kvôli dobrej nálade a atmosfére, ktorá v ateliéri vždy panuje a kvôli nášmu ústretovému a osobnému prístupu, na ktorom si veľmi zakladáme.

Aké sú vaše obľúbené miesta v Bratislave, kam chodíte čerpať inspiráciu? Kde v Bratislave žijete?

Ja  (Katarína pozn. red.) momentálne bývam v Bratislave pri Dulovom námestí. Presťahovala som sa sem len pred pol rokom, ale mám to tu veľmi rada. Je to lokalita relatívne blízko Starého Mesta, ale je tu úplný pokoj a všetko poruke. Tu mám aj veľa obľubených podnikov - Viecha malých vinárov, Pecto, Žufaňa. So psom sa chodím rada prejsť do Horského parku alebo na Železnú studničku.

Je to veľké klišé, ale inšpiráciu hľadáme najmä v prírode, v knihách a v cestovaní. Nie úplne priamo, ale príroda sama o sebe aj nové miesta sú istým spôsobom podnetné, človek načerpá novú energiu alebo získa od vecí odstup a potom prídu nové nápady. 

Na záver, poradíte našim čitateľom, aké kvety sú vhodné na zútulnenie domácností?

Na zútulnenie interiéru sú super čerstvé rezané kvety len tak navoľno vo váze, ale aj rôzne izbové rastliny. Preferujeme rastliny okrasné najmä listom, ktoré zväčša nie sú kvitnúce - ficus, alocasia, calathea, pilea, monstera. Dalo by sa pokračovať, je ich naozaj veľa. Výber rastlinky záleží najmä od svetelných podmienok, ktoré doma máte. Je dobré si rozmyslieť, na aké miesto rastlinku chcete umiestniť a nechať si podľa toho poradiť vhodný druh.

(nc)

 

 

Páčil sa vám článok?