ROZHOVOR: Monika Kalická vlasom rozumie dokonale: Ako sa o ne postaráte práve na jeseň?

9.10.2018
Monika Kalická

Zdroj: Instagram Monika Kalická

Páčil sa vám článok?

Jesenné obdobie je preukázateľne aj jedno z náročných období pre naše vlasy. Porozprávali sme sa s kaderníčkou Monikou Kalickou o tom, ako by mala starostlivosť o vlasy vyzerať po lete a zároveň prezradila, ako si pripravíte domácu masku vhodnú na váš typ vlasov.

Čo hrozí naším vlasom v tomto ročnom období, ktoré sú po lete oslabené?

Po lete odporúčam dopriať vlasom väčšiu starostlivosť. Kedže slnko, prípadne more vlasy v priebehu leta vysušia, je nutné siahnuť po silnejšej variante masky alebo regenerácie u vášho kaderníka, pripadne podstrihnutie, ktoré je ideálne opakovať raz za dva až tri mesiace, aby mali vlasy starostlivosť po celý rok a aby boli na určité obdobia pripravené a posilnené.

Mali by sme im dopriať na jeseň špeciálnu starostlivosť?

Špeciálnu starostlivosť by sme mali vlasom venovať celoročne, aj keď každé ročné obdobie vplýva na vlasy inak. Nemyslím si, že funguje starostlivosť o vlasy len v určitom období roka. Samozrejme, ako sme sa už bavili v predošlej otázke, regenerovať, maskovať, podstrihnúť. Záleží tiež aj od kvality vlasov, niektoré potrebujú po lete zmenu strihu či farby na osvieženie, niektoré minimálne. Je to individuálne.

Na jeseň môže vlasy potrápiť aj sezónne vypadávanie, čo robiť v tomto prípade?

Na jeseň môže nastať problém s vypadávaním vlasov. Pri sezónnom vypadávaní je fajn starať sa nielen o vlasy a pokožku z vonkajška, ale aj zvnútra. Ideálne je užívať vitamíny, a to napríklad biotín alebo zinok, ktorý vplýva nielen priaznivo na naše vlasy, ale aj nechty. Prípadne je vhodné si odsledovať, či je problém s vypadávaním vlasov sezónna záležitosť alebo nás trápi už dlhšie. Pokiaľ ide o dlhodobý problém s vypadávaním, je nutné navštíviť lekára. Pravdepodobne telo signalizuje nejaký väčší problém, ktorý nás trápi.

Prečo sú vlasy suché?

Vlasy sú suché, pretože mazové žlazy nevyprodukujú dostatok tuku. Vtedy sú vlasy bez lesku, sú suché a majú sklon k lámavosti. Je to zapríčinené starnutím, môže to byť veľakrát dedičné, spôsobené nesprávnou starostlivosťou o vlasy, prípadne sklonom k chorobe, mechanickým poškodením vlasov. V tomto prípade by som odporučila produkty, ktoré majú antioxidačné účinky a ochraňuju vlas pred lámaním pri mechanickom poškodení (kulma, fén, žehlička) či vonkajšími vplyvmi. Veľkou obľubou u žien je umývať si vlasy každý deň, čo je väčšinou najväčší problém. Vlasy však potrebujú minimálne 24 hodín na obnovu ochranného prostredia pokožky, ale aj vlasov. No pokiaľ im nedáme šancu na znovuobnovenie, vlasy sú náchylnejšie k poškodeniu.

Ako zabránime suchým vlasom?

Pravidelné podstrihnutie vlasov zabráni lámavosti vlasov do výšky. Čiže kombináciou spolu s produktami, ktoré neobsahujú sulfáty, parabény či silikóny. Prípadne si nefarbiť vlasy, no pokiaľ je to nutné pre oživenie farby či prekrytie šedivých vlasov, zvoliť šetrnejší variant farbenia alebo melíru. V dnešnej dobe máme naozaj veľa možností, ako sa suchým vlasom vyhnúť. Veľa robí aj správna rada od vášhho kaderníka/čky.

Dáš nám tip na dobrú domácu masku?

Na doma by som odporučila naozaj správnu starostlivosť, ideálne prírodné produkty. Pokiaľ by niekto chcel vyskúšať domáce masky, obľúbenou je maska z olivového oleja na suché vlasy, vyrobíte ju z olivového oleja, citrónu, medu. Je ich naozaj kvantum. Môj tip je maska z vajíčok. Pokiaľ chcete neutralizovať pach z vajíčka, použite kvapky citrónu. Na normálne vlasy použijeme celé vajce, na suché iba žĺtok a na mastné len bielok. Masku následne necháme pôsobiť.

Ženy často zanedbávajú starostlivosť o svoje vlasy, napríklad nepoužívajú kondicionéry, čo vy na to?

Kondicionér je dôležitá súčasť umývania vlasov. Pomocou šampónu vlas otvoríme a pripravíme ho na príjem živín z kondicionéru, ktorý nám vlas uzatvorí a zabraňuje následnému poškodeniu. Čize ja hovorím áno, kondicionér je dôležitý. Čo sa mi veľakrát stáva v praxi, klientky mi hovoria, že kondicionér im zaťažuje vlasy, myslím si však, že je len nesprávne naordinovaný a je možno určený pre inú kvalitu vlasu. Pokiaľ ide o praktického klienta, ktorému sa nechce kondicionér zmývať, existuje nezmývateľný variant, ktorý nám taktiež dopomôže rozčesať vlasy.

Aké by mali byť voľne dostupné prípravky na poškodené vlasy?

Ja osobne som zástanca zdravých vlasov. Čize ideálne používanie prírodnej kozmetiky. Sú rôzne druhy, ktoré sú drahšie alebo lacnejšie. Ja osobne používam už niekoľko rokov austrálsku kozmetiku Kevin Murphy, ktorá je eco friendly, netestuje na zvieratách a majú perfektné zloženie plné vitamínov, antioxidantov a esenciálnych olejov. Ide o funkčné produkty, ktoré robia presne to, čo potrebujeme. Základ zloženia by mal pozostávať z vitamínov, esenciálnych olejov, antioxidantov. No nemali by obsahovať naopak škodlivé látky ako silikóny, parabény a sulfáty (označované napríklad ako SLS a SLES -Sodium Lauryl Sulphate a Sodium Laureth Sulphate, prípona – paraben, napr. butylparaben, propylparaben, silikóny - prípony –silicone, -cone, -conol)

(nc)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie