ROZHOVOR Braňo Kostka: Nádej vkladám do krásnych miest na Dunaji

18.3.2018
0
Braňo Kostka

Zdroj: Zdenko Hanout

Páčil sa vám článok?

„Architekti nášho mesta akoby nemysleli na kvalitu života samotných ľudí. Presným opakom je napríklad Barcelona,“ hovorí o tom, čím by sa mohlo inšpirovať hlavné mesto Braňo Kostka. Od 12. apríla ho môžete aj s kapelou Fragile vidieť na niektorom z koncertov ich bratislavskej Narcis Tour.

Detstvo ste prežili v Lábe, na konzervatórium ste prišli do Bratislavy. Bol to pre chlapca zo Záhoria veľký šok?

Priznám sa, že to pre mňa bol taký malý šok. Pamätám si, že ma pomerne dlhé obdobie v Bratislave bolievala hlava. Nielen zo vzduchu, ale aj z toho, že komunikácia bola jednoducho rýchlejšia, než som bol z dediny zvyknutý. No najvýraznejšia zmena bola asi v tom, že som sa zrazu ocitol v prostredí, kde sa všetci okolo mňa naplno venovali hudbe, tak na konzervatóriu, ako i na internáte. To bolo doslova čarovné.

Kde v Bratislave ste sa pohybovali počas vysokoškolských rokov na VŠMU najradšej?

Chodil som s obľubou na všetky možné koncerty. Predovšetkým na klasickú hudbu, no vo štvrtky som vždy veľmi rád chodil aj do pivárne Mamut, kde mával vynikajúcu produkciu Peter Lipa. Počas štúdia na VŠMU som sa snažil veľa praxovať. Chodil som napríklad do speváckeho zboru Technik, no získaval som skúsenosti aj v Divadle Nová scéna. Žáner muzikál si vás jednoducho získať musí a skvelá atmosféra bývala navyše aj v zákulisí. Pomerne veľa času som trávil v Slovenskej filharmónii. V centre mesta som bol v podstate každý deň. V súčasnosti ma koncerty s FRAGILE zase zavejú na celé Slovensko a do Čiech. Už tradične každý rok sa teším na naše jarné turné Bratislava Narcis Tour, v rámci ktorého máme koncerty po celej Bratislave. Máme tak aj možnosť trochu si oddýchnuť od cestovania.

Bývate na Kolibe, ale byt máte aj v centre mesta. To sú lokality, ktoré rokmi prešli veľkou premenou. Páči sa vám súčasná dynamika hlavného mesta? 

V centre mesta mám nahrávacie štúdio. Dynamika mesta sa mi určite páči. Vzniklo veľa pekných lokalít, veľa skvelých možností, no trochu sa obávam toho, že to vyzerá, akoby tu v architektúre nefungovala žiadna regulácia a všetko rastie akosi nadivoko. Čoraz väčším problémom sa stáva doprava.

Je v Bratislave nejaké miesto, kde by ste chceli dirigovať zbor alebo si zaspievať s vašou vokálnou skupinou FRAGILE? Taký možno ešte nesplnený sen v prostredí, ktoré je, povedzme, esteticky alebo akusticky fascinujúce?

V rámci vianočných trhov sme si už niekoľkokrát zaspievali z balkónov Primaciálneho paláca. Každý rok je to pre nás rovnako výnimočné. Ale mali sme možnosť zaspievať si napríklad aj v Dobšinskej ľadovej jaskyni. Snívať o niečom takom by mi samému nikdy ani nenapadlo, ale aj to bol pre nás nevšedný zážitok.

Výraz „a cappella“ pochádza z taliančiny a znamená „ako v kaplnke.“ Ktoré „kaplnky“ v Bratislave majú najlepšiu akustiku a divák odtiaľ vždy odchádza s emočným zážitkom? Odporučte čitateľom miesto v hlavnom meste, kde by si váš koncert určite nemali nechať ujsť.

Každý chrám má svoju špecifickú atmosféru. My v tejto atmosfére radi koncertujeme najmä v predvianočnom období. A čo sa týka koncertov v chrámoch, tak určite si netreba nechať ujsť napríklad organové koncerty v Dóme sv. Martina. Je tam kvalitný nový organ. Alebo si môžu Bratislavčania len tak zájsť do Modrého kostolíka.

S Fragile koncertujete často mimo Bratislavy, takže ju môžete porovnávať s inými mestami. Aké sú podľa vás jej prednosti a tiež nedostatky, čím by sa mohla inšpirovať?

Myslím si, že Bratislava bude čoraz viac paralyzovaná preto, lebo sa tu nebuduje nielenže žiadne metro, ale dokonca ani cyklotrasy. Jednoducho architektúra a stavba mesta akoby nemyslela na kvalitu života samotných ľudí. Za posledných 25 rokov sa život veľmi uzavrel medzi štyri steny bytu. Mne sa preto veľmi zapáčila napríklad Barcelona. Má pôdorysový systém štvorcových blokov, ktoré majú orezané rohy tak, aby medzi všetkými domami vznikali malé námestíčka, na ktorých sú pekárne, kaviarne, prosto príjemné miesta, kde sa môžu ľudia stretávať, susedia sa môžu ako na dedine lepšie spoznávať, viesť spolu kaž­dodenný život a bok po boku môžu v priateľskej atmosfére aj zostarnúť. My, žiaľ, vyhľadávame skôr miesta, kde sa prehlbuje anonymita.

Je podľa vás v hlavnom meste nejaká nedocenená lokalita, miesto, kde napríklad rád chodíte, málokto o ňom vie alebo by potrebovalo trocha pomôcť, aby ukázalo svoju krásu?

Akú-takú nádej nám dáva rieka Dunaj a jej okolie. Toto územie ešte nestihlo byť pokazené vďaka tomu, že jeho veľká časť bola pohraničná. Lemujú ju krásne miesta a snáď si ich uchováme v ich prirodzenej kráse.

Kde dnes v Bratislave najradšej trávite voľný čas? Kam by ste zobrali priateľov z cudziny na návštevu?

Práve k Dunaju a odtiaľ, samozrejme, do Slovenského národného divadla. A možno aj na náš spoločný koncert FRAGILE & Balet SND.

(in, brn, Foto: Archív B.K.)

Páčil sa vám článok?