Ján Mrva: Hlásime sa do bitky o náš kraj

7.9.2017

Zdroj: J. M.

Páčil sa vám článok?

(pr) „Spolu s tímom chceme, aby cyklotrasy začal projektovať, stavať, udržiavať a vyznačovať kraj,“ hovorí Ján Mrva, starosta Vajnôr a kandidát na župana Bratislavského kraja.

Prečo ste sa rozhodli kandidovať na župana?

Som 11 rokov starostom Vajnôr. Dal som tam dokopy dobrý tím, dlho nás trápilo, že sa u nás veci hýbu pomaly. Trochu sme do toho kopli, urobili kus dobrej práce, ľudia to oceňujú a najmä zažívajú na vlastnej koži zmeny k lepšie­mu. Moji priatelia a známi, s ktorými som bojoval proti herniam v Bratislave a za lepšiu regionálnu dopravu okolo križovatky Triblavina si všimli moju bojovnosť a oslovili ma, či by sme podobný tím nevyskladali na úrovni kraja. Povedali sme si dobre, ale skúsime najskôr pozbierať podpisy. Tak zistíme, či je záujem o zmenu. Už ich máme viac ako 5000, čo nás všetkých milo prekvapilo. Tí, čo ma poznajú, vedia, že bojovať viem tvrdohlavo, ale rovnako viem a chcem počúvať ľudí. To množstvo rozhovorov v lete mi dobilo baterky.

Koho ste prizvali do tímu?
Bojovníkov, za ktorých hovorí charakter a výsledky – mestskú poslankyňu Luciu Štasselovú, občianskeho aktivistu Mateja Vagača, cykloaktivistu Petra Kľučku, podnikateľa Petra Kremského, experta na životné prostredie Michala Drotována, vinohradníka Mariána Pavelku, herca Štefana Bučka, futbalistu Mariana Zemana a ďalších.

Čo všetko ich oslovilo na vašej práci pre Vajnory?

Na prvom mieste sú určite cyklotrasy. Postavili sme už roky naprojektovanú cyklotrasu JuRaVa a pre dobrý výsledok spojili tri samosprávy – Svätý Jur, Raču a Vajnory. Cyklotrasa má 28 kilometrov a bola postavená v roku 2014. Máme naprojektované pokračovanie do Ivanky pri Dunaji a k Malému Dunaju. Postavili sme aj mestskú cyklotrasu Rendez ako prototyp jednosmernej cyklotrasy popri ceste, ktorou sa dostanete ľahko do práce. Ďalej sú to školy, do ktorých je pre deti radosť chodiť, sám mám dcéru školáčku. Starším žiakom sme zrekonštruovali základnú školu, zateplili ju, vymenili okná a strechu, vymaľovali triedy, zmodernizovali učebne a obnovili kuchyňu aj jedáleň. V roku 2010 sme postavili novú materskú školu pre 125 škôlkárov. Deťom, ale aj dospelákom sme postavili osvetlené a ohradené multifunkčné ihrisko s doskočiskom a troma bežeckými dráhami. Návštevníci aj domáci oceňujú nový Park pod lipami. V roku 2014 tam pribudli lavičky, zastrešené pódium, fitness cvičiská, zrenovovali sme chodníky, pridali petangové a detské ihrisko. No a aby bol u nás čulý život, postavili sme nový kulturák, kde našiel svoj domov Vajnorský okrášľovací spolok, folklórny súbor, dychovka, skauti, seniori, a tiež knižnica a učebne pre žiakov umeleckej či jazykovej školy.

Očividne ste zapálený Vajnorák, tak prečo vás trápi celý Bratislavský kraj?

Teraz som Vajnorák, žijem tu s manželkou, vychovávame tu naše tri deti a chcem, aby vo Vajnoroch vyrástli aj moje vnúčatá. Ale nedá sa hrať len na vlastnom piesočku, všetci patríme do bratislavskej metropoly, aj tí smerom na Malacky, Malé Karpaty, Pezinok a Senec. Mali by sme byť hlavným krajom Slovenska.
Za celý svoj život ste žili na rôznych miestach v kraji.
V tomto kraji som sa narodil, základku a gymnázium som vychodil v Petržalke, kde som hral aj futbal za Matadorku. Moja obľúbená triedna učiteľka, dejepisárka zo základnej školy, je so mnou dokonca v tíme. Chcel som byť archeológ, ale nakoniec som na dnešnej STU študoval za geodeta a ako zememerač som sa dlhé roky úspešne živil, pobehal krížom krážom mesto aj celý kraj. Tiež som na geodézii spoznal aj svoju manželku, svadbu sme mali v Modrom kostolíku v centre mesta.

Vraj ste stále na nohách.

Veľmi neobsedím, deti tiež dávali zabrať, kým vyrástli. Svoj voľný čas, podobne ako iní obyvatelia nášho kraja rád trávim pri športe, najmä pri behu v okolí Vajnôr a cyklistike v Malých Karpatoch. Tam dobíjam baterky a upratujem si dušu aj myseľ. Zahrám si aj futbal, hokej, volejbal a viem vášnivo povzbudzovať svoju dcéru na bedmintonových zápasoch. Keď počasie nedovolí, sadám ku knihám, najmä k obľúbenej histórii.

Keď sme pri nej, z akej osobnosti dejín čerpáte inšpiráciu?

Zo slovenských osobností je to národovec Ferdiš Juriga. Vo Vajnoroch zanechal silnú stopu v povedomí ľudí. Bol tu farárom, propagoval vajnorský folklór, postavil tu i školu a učil deti hrdosti na národ, ekonomickú samostatnosť a čistotu. Na Uhorskom sneme mal odvahu rečniť po slovensky. Bol to búrlivák, ale čestný bojovník, a to sa mi páči.

Viem, že sa pri zbieraní podpisov ľudí pýtate v ankete na to, čo by podľa nich malo zmeniť v našom kraji. Určite však s tímom už máte základnú predstavu, za čo by ste radi v kraji zabojovali.

Áno, veľa sa o tom zhovárame a ľudia nám to schvaľujú. Na prvom mieste je to plynulá doprava, ktorá nám prinesie viac voľného času. Prečo by sme ním mali mrhať v hodinových kolónach a zápchach? Počuli ste o pálfyovskej legende so zlomeným kolesom, ktoré je v erbe nášho kraja? Akoby zakliala dopravu v našom kraji. Stačilo. Odkliatie chce vytrvalého župana a ja sa hlásim. Prekopeme Bratislavskú integrovanú dopravu, zharmonizujeme vlakové a autobusové spojenia. Musí sa začať spolupráca s mestom na zlepšení dopravy. Nedá sa to riešiť oddelene. V blízkosti konečných zastávok MHD postavíme záchytné parkoviská, električkové trate, tie v spolupráci s mestom predĺžime smerom do Vajnôr, Vrakune a iných častí. Prímestské vlaky musia premávať častejšie a autobusovú dopravu napojíme na vlakové spoje.

Ale o vás sa najviac hovorí ako o budovateľovi cyklotrás.

Áno, preto mám v tíme Petra Kľučku, národného koordinátora cyklodopravy. Chceme, aby sme v kraji mali sieť cyklotrás ako vo vyspelej Európe. Je ich stále viac, no treba ich prepojiť. Spolu s tímom chceme, aby cyklotrasy začal projektovať, stavať, udržiavať a vyznačovať kraj. Prečo by sme mali závidieť susedným krajinám a nadávať na tie naše neprepojené trasy a mizerné úseky? Vieme to robiť v okolí Vajnôr a budeme to robiť spolu s tímom aj na kraji.

Kraj má však silné slovo aj v sociálnych službách a pri strednom školstve.

Áno, keď to Vajnory potrebovali, postavili sme novú škôlku a kulturák. Je žiaľ realitou, že aj náš kraj starne, preto potrebuje viac menších domovov sociálnych služieb. Naši seniori si celý život platili dane a zaslúžia si adekvátne služby tam, kde už rodina a najbližší nestačia. Spolu s tímom sme videli zastaranosť a nedôstojnosť domovov sociálnych služieb, preto postavíme nové a zrekonštruujeme tie existujúce. Postavíme aj špeciálne zdravotné zariadenia pre postihnutých. Čo sa týka škôl, spolu s tímom zaberieme, aby stredné školy v našom kraji boli prepojené s trhom práce, viac reagovali na to, čo potrebuje a aby študenti už počas stredoškolského štúdia získali prax v svojom odbore.

(brn)

Páčil sa vám článok?