ROZHOVOR - Tréner futbalistiek Slovana Martin Masaryk: Naším cieľom je obhájiť titul

23.3.2017
0
Futbalové družstvo žien šk slovan bratislava ide do jarnej časti ligy s cieľom obhájiť titul - Masaryk1
Páčil sa vám článok?

Ženský futbal má na Slovensku čoraz väčšiu popularitu. Naše hlavné mesto v najvyššej súťaži reprezentuje ŠK Slovan Bratislava. Hlavný tréner družstva žien a junioriek Martin Masaryk v rozhovore pre Bratislavské noviny prezradil, aké má očakávania pred jarnou časťou I. ligy, ktorá odštartuje už tento víkend. Mali by byť najvyššie, nakoľko obe jeho družstvá v minulej sezóne získali titul majster SR.

Počas zimnej prestávky prišlo v kádri Slovana k niekoľkým zmenám. Niektoré hráčky odišli, iné prišli. Môžete zbilancovať tieto zmeny a pokúsiť sa o prognózu či bude na jar družstvo silnejšie ako bolo na jeseň?

Je veľmi ťažké posilniť družstvo, ktoré vo svojom kádri ma tie najkvalitnejšie dievčatá na Slovensku. Typologicky a hlavne aj ľudsky sa nám to asi aj podarilo a prišli zaujímavé dievčatá. Treba im vytvoriť priestor a nechať dostatočný čas na ich zapracovanie do družstva. Vytvorilo sa výborne prostredie kde si dievčatá navzájom prajú a to je základ silného kolektívu.

Ste spokojný s posilami alebo cítite na nejakom poste slabšiu konkurenciu?

Pokiaľ sú všetky dievčatá zdravé a v plnej tréningovej záťaži, tak si myslím, že je vytvorené veľmi silné konkurenčné prostredie a nepociťujeme, že by nás niekde tlačila topánka z hľadiska skladby družstva.

Aká bola z vášho pohľadu zimná príprava, čo bolo jej hlavným cieľom a ako ste s ňou spokojný?

Z môjho pohľadu to bola zatiaľ najlepšia zimná príprava za celý čas môjho pôsobenia pri družstve. Aj vďaka podpore klubu, ktorý nám vytvoril nadštandardné podmienky, sme sa snažili prispôsobiť obsah zimného prípravného obdobia tak, aby sme sa zlepšili v atribútoch, v ktorých sme dlhodobo neboli na takej úrovni, na akej by sme chceli byť. Samozrejme vôbec nie je podstatné, čo si myslím ja, ale skôr to, čo ukážeme a akou hrou sa budeme prezentovať v jarnej časti sezóny. Jedna vec je absolvovať kvalitnú prípravu a druhá vec je byť na konci sezóny aj úspešní. Paradoxom bola minulá sezóna, keď sme vôbec neboli spokojní so zimnou prípravou a nakoniec sme sa stali majstrami Slovenska.

Jeseň odštartovala pre váš tím dosť zle - hneď v úvodnom domácom zápase prišla prehra s nevyspytateľnou Žilinou 0:1. Ako veľmi aj s odstupom času mrzí strata týchto troch bodov?

V prvom momente to mrzelo veľmi, ale odstupom času sa snažíme aj v tomto výsledku vidieť niečo pozitívne. Treba podotknúť, že po tomto zápase sme sa dostali do novej situácie, ktorú som pod mojím vedením ešte nezažil. Prehra po dvoch rokoch na domácej pôde bolela, ale musím vyzdvihnúť naše dievčatá, ktoré veľmi dobre zareagovali na vzniknutú situáciu a ak sa pozrieme na výsledky, tak od tejto doby ťaháme sériu 8 víťazných zápasov bez inkasovaného gólu.

Teraz váš čakajú na úvod nevyspytateľné Trenčianske Teplice. Sú hráčky dostatočne namotivované na štart jarnej časti a vedia, že ak chce Slovan obhájiť titul, tak vlastne nesmie v žiadnom zápase zaváhať?

Hráčky sa tešia na začiatok jarnej časti a sú plné očakávaní, čo nám jar nakoniec prinesie. Absolútne si nepripúšťame tlak na seba. Je to len futbal a život pôjde ďalej nech sa stane čokoľvek. Dievčatá sú zdravé a veríme, že aj dobre pripravené na jar. Je na nich vidno, že sa chcú futbalom baviť a užívať si tieto chvíle. A preto všetko, čo príde navyše, bude pre nás všetkých len odmena a darček za poctivú denno-dennú prácu.

O titul budete bojovať s Bardejovom. Už ste proti nemu odohral so svojím družstvom viac zápasov - vo finále SP ste podľahli 1:2 a doma v lige vyhrali 4:0. Teraz (na jar) však odohráte zápas na ich horúcej pôde. Máš predstavu, čo na nich platí, aby sa Slovan presadil a nemusel sa spoliehať, že mu pomôže niekto iný, kto Partizán oberie o body?

Túto otázku dostávam často, lenže pokiaľ sa dívam na naše výsledky, tak naším hlavným súperom v boji o titul môže byť družstvo Žiliny. Na jeseň sme spolu odohrali dva zápasy a skončili našou ligovou prehrou 0:1 doma a výhrou v pohári 1:0 u súpera, takže asi práve Žilina nás v tejto sezóne potrápila najviac a preto je to aktuálne pre nás jediný súper v boji o najvyššie priečky. Čo sa týka Bardejova, tak bude to krásny zápas na vynovenom štadióne, na ktorý sa všetci nesmierne tešíme.

Akú dôležitosť prikladáte Slovenskému poháru? V semifinále na vás čaká Šaľa, ktorú by ste asi nemali podceniť a azda vám ani netreba pripomínať fakt, že Slovan bol v posledných sezónach vždy vo finále, ale posledné tri rozhodujúce zápasy nezvládol a prehral...

Ako je už naznačené v otázke, čaká nás semifinále na dva zápasy s nepríjemným súperom a netreba žiadnu maličkosť podceniť.  Všetko ostatné sú len čísla a štatistiky, ktoré ak dostaneme príležitosť, tak sa ich budeme snažiť zmeniť.

Roman Slušný, foto: Miroslav Vraník              

 

 

 

 

 

 

 

Páčil sa vám článok?