ROZHOVOR - Robo Opatovský bude spievať ešte aj na Štedrý deň

14.12.2016
0
Rozhovor - robo opatovský bude spievať ešte aj na štedrý deň - Robo Opatovsky1
Páčil sa vám článok?

Aj keď sa známy spevák narodil v Trnave, tak už ako štrnásťročný prišiel do Bratislavy a na konzervatóriu vyštudoval hru na gitare. Po skončení školy vystriedal viacero podnájmov, až kým si nekúpil domček kúsok od Bratislavy, kde býva s manželkou Katkou a takmer trojročnou dcérou Hankou.

Ešte si občas spomeniete na vaše študentské časy?

Jasné. Býval som na internáte v centre mesta – hneď oproti Prioru, ktorý mal prezývku „pohrebák“. Kúsok od neho bol bufet Tempo, kde som chodieval na tresku či iné šaláty a míňal som tu vreckové, ktoré som každý týždeň dostával od otca. A ešte som chodil jedávať aj do Srdiečka, čo bola reštaurácia na Námestí SNP, kde pracovala moja príbuzná. Blízko bol aj legendárny V-klub, kde bývali koncerty a mládež vtedy vo veľkom chodievala do mesta aj na diskotéky. Ešte si rád spomínam aj na internát Uršulínky, kde boli ubytované dievčatá, takže aj my chalani sme sa v blízkosti dosť často vyskytovali. Bolo to pekné obdobie môjho života.

Asi sa vám v Bratislave zapáčilo, keďže ste sa do Trnavy už nevrátili a zostali tu žiť. Kde ste sa usadili po skončení konzervatória?

Býval som na rôznych privátoch asi až do svojich 25 rokov a postupne som vystriedal hádam všetky mestské časti. Najviac sa mi páčilo na Heydukovej ulici, odkiaľ bolo blízko do centra, aj keď moja domáca mala kocúra a ja som bol skoro stále chorý. Napokon sa ukázalo, že som na mačky alergický, takže som sa musel odsťahovať a môj zdravotný stav sa hneď zlepšil. Odvtedy sa im vyhýbam. Svoj prvý byt – na Miletičovej ulici som si chcel kúpiť ešte s bývalou priateľkou, ale kým sa to zrealizovalo, tak sme sa rozišli.

Kde a ako odštartovala vaša sólová spevácka kariéra?

Už počas pôsobenia na konzervatóriu som bol členom speváckeho zboru, ktorý cestoval po celom svete a ku koncu školy som hrával ako gitarista v Arkádii či Perugii, čo boli podniky, kde už vtedy mávali živú hudbu. Počas pôsobenia vo VUS-e som sa stal sólistom big-bandu a spievanie ma čoraz viac bavilo. Svoje prvé verejné spevácke vystúpenie som absolvoval na módnych prehliadkach Lýdie Eckhardt a Ivety Ledererovej. Pamätám si, že premiérová skladba, s ktorou som sa pred obecenstvo postavil, bola pieseň New York, New York od Franka Sinatru.

 Určitý čas ste žili aj v Japonsku. Čo ste tam robili?

Išiel som si otestovať svoju schopnosť presadiť sa aj inde vo svete. Spieval som v jednom klube najmä swingový repertoár a asi som mal úspech, pretože mi neustále predlžovali angažmán. Celkovo som letel do Japonska či nazad deväťkrát. Dokonca som si tam našiel aj priateľku Annu z Poľska a v roku 2001 som tam oslavoval 30. narodeniny.

Pred niekoľkými dňami ste pokrstili váš nový album Vianočné duetá. Vždy sa vám podarí prehovoriť na spoločnú pesničku každého, koho oslovíte alebo sa vám niekoho aj nepodarilo zlomiť?

Všetko to odštartovalo v roku 1998 duetom Čas sviečok s Janou Kirschnerovou, ktorú dodnes hrajú v rádiách. To, že by som mohol spraviť vianočný album, mi napadlo o desať rokov neskôr. Bola na ňom aj skladba Vianočná pošta a predalo sa vtedy toľko cédečiek, že som získal platinovú platňu. Najťažšie to bolo asi vlani pri oslovovaní Márie Čírovej, ktorej partner a manažér Maroš Kachút spočiatku nechcel, aby po duete Kto vie s Petrom Bažíkom naspievala ďalší duet. Jej sa však pesnička páčila a sama sa rozhodla, že do spolupráce so mnou pôjde. Napokon sme ku skladbe Vianoce nakrútili aj klip s našimi deťmi. Zatiaľ mi nikto nepovedal nie, takže celkovo vzniklo už 12 nových autorských skladieb. Tento rok som nahrával napríklad s Barborou Švidraňovou, Mirom Dvorským alebo so Simou Martausovou, Katkou Koščovou či Petrom Cmorikom. Akurát Moniku Hilmerovú som chvíľu presviedčal, ale krásna skladba Láska vianočná určite stála za to!

Vy sám ste vianočné dieťa, keďže narodeniny máte 25. decembra. Tento rok dovŕšite 45 rokov, čo sa dá označiť za určité životné jubileum. Chystáte sa ho nejako špeciálne osláviť?

Aj by som chcel, ale nie je s kým. Každý je na Vianoce doma alebo pri svojej rodine. Pár ľuďom som volal, ale nikto by v ten deň nemohol. Takže aj ja budem so svojimi blízkymi a so známymi to oslávim asi až niekedy v januári.

Už viete, aký program vás čaká počas sviatkov?

Momentálne som na vianočnom turné s Máriou Čírovou, takže som skoro každý deň mimo domu a veľa cestujem, ale inak mne ten sviatočný zhon vôbec nevadí, hoci spievam ešte aj 24. decembra dopoludnia na Bratislavskom hrade. Hneď potom vypínam mobilný telefón a venujem sa už len rodine. Budeme doma – cítim, že by tieto Vianoce mohol byť sneh, takže sa chystám kúriť v krbe a teším sa na všetky tie dobroty, ktoré navarí a napečie moja manželka Katka.

ROMAN SLUŠNÝ, foto: RENÉ MIKO

Páčil sa vám článok?