Pripravte sa na zimu: Ktoré bylinky ešte nájdete voľne v prírode?

23.10.2018
Nechtík lekársky

Zdroj: Shutterstock

Páčil sa vám článok?

V októbri sa príroda u nás už pomaly pripravuje na zimu. To platí aj pri zbieraní byliniek a vy máte poslednú možnosť nájsť šalviu alebo fenikel vo voľnej prírode. Pripravíte z nich vynikajúce bylinkové čaje, ktoré v chladných dňoch nielen zahrejú, ale tiež pomôžu pri rôznych zdravotných problémoch.

Keď sa poponáhľate pri jesennej prechádzke ešte nájdete fenikel obyčajný. Feniklový výluh pomáha proti kašľu, nadúvaniu a má močopudné účinky. Využijete ho aj v kuchyni, kde ho zužitkujete ako koreninu do polievok, k mäsu alebo si z neho pripravíte chutný zapekaný fenikel.

Zdroj: Shutterstock

​Kostihoj nájdete na vlhkých miestach, najmä na lúkach a poliach alebo pri cestách. Zbiera sa skoro celá rastlina, no najmä korene, vňať a listy. Urýchľuje hojenie rán a má prírodné analgetické účinky, takže zmierňuje bolesť. Oceníte ho pri chronických zápaloch dýchacích ciest či vredovej chorobe žalúdka a dvanástnika.

Zdroj: Shutterstock

Šalvii lekárskej sa darí v suchšej pôde. Zbierajú sa jej listy a vňať viackrát do roka, no vždy predtým ako začne rastlina kvitnúť. Patrí k liečivým bylinkám a pripravíte si z nej chutný šalviový čaj. Pomôže vám s problémom krvácajúcich ďasien, pri menštruačných bolestiach, uľaví pri horúčke a pri ťažkostiach s močovými cestami. 

Zdroj: Shutterstock

​Nechtík lekársky je bylina, ktorá dorastá až do výšky 50 cm. Zbierajú sa len kvety, pričom sa uprednostňujú tmavšie oranžové hlávky, ktoré sú viac účinnejšie ako tie so svetlejšou farbou. Táto zázračná bylina vám pomôže pri chorobách žlčníka a pečene, zlepší činnosť srdca a mierne zníži tlak krvi. Vyrába sa z neho nechtíková masť, ktorá je účinná na ťažko hojace sa rany a popáleniny. 

Zdroj: Shutterstock

​Trnka obyčajná je približne dvojmetrový rozkonárený ker s hrubými tŕňmi. Plody sa zbierajú celkom zrelé v jeseni pred mrazom a môžete z nich pripraviť trnkový kompót. Taktiež sa zbierajú kvety, ktoré sa používajú na prípravu liečivých čajov. Pomáha pri zápche.  V ľudovom liečiteľstve sa tiež trnkový čaj považuje za účinný liek proti kožným vyrážkam a na uvoľnenie kašľa

Zdroj: Shutterstock

(nc)

Páčil sa vám článok?