Inšpektori varujú pred jahodami kúpenými v obchodoch na Slovensku

19.10.2018
V bratislave sa vo štvrtok začali jahodové dni - Jahody
Páčil sa vám článok?

Na Slovensku prebieha veľká kontrola mrazených jahôd pre podozrenie na žltačku. Inšpektori odporúčajú zákazníkom nejesť ich vôbec bez tepelnej úpravy.

Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR dnes zverejnila stanovisko k správe vydanej v  Eurosurveillance (európskom odbornom periodiku zameriavajúcom sa na infekčné ochorenia).

Podľa štúdie rakúskych a švédskych odborníkov totiž mrazené jahody z Poľska dovezené do Švédska a Rakúska obsahovali vírus spôsobujúci hepatitídu typu A. Tieto jahody sa prostredníctvom 2 veľkoobchodov mohli dostať aj na Slovensko.

„ŠVPS SR žiadala od rakúskych kontrolných orgánov podrobnosti o dodávkach týchto jahôd do slovenskej obchodnej siete na základe medializovaných údajov. Do dnešného dňa sme podrobnosti o týchto dodávkach nedostali,“ informujú inšpektori na webe štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

Podľa ich slov k potravinovej kauze doposiaľ nevydala odborné stanovisko pre členské krajiny ani Európska komisia. „Vzhľadom na túto situáciu prebieha kontrola v mraziarenských skladoch a v obchodnej sieti spojená s odberom vzoriek,“ dopĺňa orgán kontrolujúci potraviny na Slovensku.

Pre spotrebiteľov ŠVPS SR z tohto dôvodu dnes ráno vydala odporúčanie, aby nekonzumovali mrazené jahody zakúpené v obchodnej sieti bez ich predošlej tepelnej úpravy.

(nc)

Páčil sa vám článok?