Chrípka už útočí v plnej sile: Ako ju porazíte?

2.10.2018
Chrípka

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Sezóna chrípky prichádza, bohužiaľ, každoročne. Ako informuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR., od októbra do konca apríla trvá chrípková sezóna. Špecifickosť tejto nákazy spočíva v tom, že ochoriete náhle, takpovediac, z plného zdravia.

Dôležité v tomto prípade je odlíšiť chrípku od iných viróz. Pre chrípku je typické to, že sa doslova objaví z ničoho nič – človek odrazu pocíti slabosť, dostane zimnicu a musí si ľahnúť, lebo nevládze. Príde bez varovania v podobe pokašliavania, kýchania či tečúceho nosa. Kašeľ, ten ešte len príde po úvodnom štádiu bolesti a horúčky, výtok z nosa pri chrípke vôbec nemusí byť, aj kýchanie je zriedkavejšie v porovnaní s nádchou.

Pri chrípke sa potláčajú len príznaky ochorenia, s vírusom si už imunitný systém musí poradiť sám. Na znižovanie teploty a proti bolesti sa používajú účinné látky ako paracetamol (Paralen, Panadol), ibuprofén (Ibalgin) či kyselina acetylsalicylová (Acylpyrín, Aspirín). Telesnú teplotu pod 38–38,5 stupňa Celzia sa však znižovať neodporúča, pretože ide o optimálnu teplotu pre priebeh imunitných reakcií. Mnohí ľudia však užijú liek už len preto, že sa cítia veľmi zle a chcú potlačiť bolesti – hlavy, svalov, kĺbov. Dôležité je najmä veľa piť, pretože organizmus sa potí a spotreba tekutín stúpa na dvojnásobok, tekutiny navyše zrieďujú hlieny, ktoré možno ľahšie vykašľať. Na dostatok tekutín netreba zabúdať najmä po ibuproféne, ktorý sa vylučuje obličkami a v prípade nedostatočného pitného režimu by sa mohol začať v organizme hromadiť.

Ďalšie príznaky chrípky, ale aj prechladnutia v podobe opuchu sliznice nosa možno zmierniť nosovými kvapkami, tie sa však odporúča používať maximálne týždeň, inak vám hrozí chronický návyk na účinnú látku v nich a poškodenie nosovej sliznice. Na liečbu príznakov chrípky sa vyrábajú aj mnohé kombinované preparáty, ktoré v sebe spájajú účinnú látku na znižovanie teploty, na uvoľnenie nosa a prípadne obsahujú aj vitamín C. Všímajte si, ktorú účinnú látku na znižovanie teploty a bolesti tieto kombinované preparáty obsahujú. Paracetamol je napríklad vhodnejší pre ľudí, ktorí majú problémy so žalúdkom. Ibuprofén má zas lepší protizápalový účinok a možno s ním dosiahnuť lepšiu úľavu najmä pri veľkých bolestiach kĺbov a svalov. Vo všeobecnosti však platí, že paracetamol je najbezpečnejšie analgetikum, najmä v prípade detí. Mnohí pacienti si navyše neuvedomujú, že už samotný kombinovaný liek obsahuje látku na znižovanie horúčky a zmiernenie bolesti a okrem takéhoto preparátu samostatne užijú ďalší paracetamol či ibuprofén z lekárničky. V ponuke sú aj homeopatiká (Oscillococcinum), výhodou takýchto liekov je, že nemajú žiadne nežiadúce účinky.

Azda najdôležitejším upozornením v rámci liečby chrípky je to, že chrípku treba vyležať. Aj keby ste práve nemali k dispozícii nijaké lieky, pokoj na lôžku a dostatok tekutín umožnia nášmu organizmu, aby si s vírusmi chrípky poradil. Čo sa týka tekutín odporúčajú sa bylinkové čaje, obyčajná voda či minerálky. „Prechodená“ chrípka sa vám môže vypomstiť napríklad závažným zápalom pľúc či poškodením srdca. Ak nemáte zvlhčovač vzduchu, položte na radiátor aspoň niekoľko mokrých uterákov, klasické odparovače zavesené na radiátoroch majú minimálnu účinnosť. Lekára vyhľadajte až vtedy, ak sa vám počas 3 dní nepodarí znížiť horúčku a príznaky ochorenia sa zhoršujú.

Čo robiť, aby ste sa chrípke vyhli? Úplne sa izolovať od zvyšku sveta možné nie je, ak sa však v čase chrípkovej sezóny budeme vyhýbať priestorom s vysokou koncentráciou ľudí, pravdepodobnosť nákazy môžeme výrazne znížiť. To znamená, že v čase najväčšieho šírenia epidémia vynechajte napríklad návštevy verejných akcií. Netrávte víkendy v nákupných centrách a určite nie ešte aj s deťmi. Ak musíte cestovať MHD, držte sa tam aspoň v tenkých bavlnených rukavičkách, znížite tým pravdepodobnosť toho, že si vírus do domácnosti či práce prinesiete na rukách. Vírusy chrípky sa nešíria len kýchaním a kašľaním, ale aj podávaním rúk a 8–12 hodín prežívajú napríklad na látke či papierových vreckovkách. Časté umývanie rúk je v období zvýšeného výskytu chrípky nevyhnutné, nárazové vetranie minimálne 3-4 krát za deň v kanceláriách takisto. Horšie je to pre tých jedincov, ktorí pracujú v miestnostiach s klimatizáciou a nemajú možnosť v pravidelných intervaloch si otvárať okná, a teda  vymeniť vzduch v miestnosti.

Chrípkovému vírusu lepšie vzdoruje človek, ktorý je otužilý, chodí často na vzduch, športuje, primerane spí, konzumuje dostatok ovocia a zeleniny, kyslomliečnych výrobkov, z mäsa najmä to biele. Suchý vzduch v prekúrených miestnostiach pomôžu čiastočne zvlhčovať izbové kvety a zvlhčovače vzduchu. V spálni by nemalo byť viac ako 19–20 stupňov Celzia. Vhodné je dopĺňať vitamíny aj formou syntetických preparátov, napríklad vitamín C, ktorý má predovšetkým preventívny účinok, a takisto probiotiká, ktoré organizmus celkovo posilnia.

Teraz je ten najlepší čas sa dať proti chrípke aj zaočkovať, pretože v priebehu októbra a novembra, keď je aktivita rôznych vírusových ochorení pomerne nízka. Aj tento rok platí, že zdravotné poisťovne preplatia svojim poistencom očkovanie proti chrípke. Vlani takúto možnosť využilo podľa údajov ÚVZ SR 4,4 percenta Slovákov. Svetová zdravotnícka organizácia odporúča celkovú zaočkovanosť populácie vyššiu ako 30 percent. Dostatočná hladina protilátok proti vírusu chrípky sa v tele vytvorí o desať až 14 dní po očkovaní.
O chrípkovej epidémii sa hovorí vtedy, ak sa ochorenia vyvolané tým istým pôvodcom nákazy nahromadia v pomerne krátkom čase na ohraničenom mieste. Chrípka má tendenciu prerásť do epidémie zväčša na prelome januára a februára. Znížiť riziko epidémií pomáha podľa ÚVZ SR zaočkovanie rizikových skupín obyvateľstva. Patria k nim seniori, ľudia so závažnými chronickými ochoreniami, deti od šiestich mesiacov do piatich rokov, tehotné ženy a tí, ktorí prichádzajú neustále do kontaktu s veľkým množstvom ľudí.

(nc)

 

Páčil sa vám článok?