Pre víchricu museli minulý víkend uzavrieť cintoríny – budú raz bez stromov?

4.11.2017

Zdroj: abn

Páčil sa vám článok?

Ľudia reagujú na výrub stromov veľmi negatívne. Výnimkou sú snáď len tie na cintorínoch. Staré a vysoké stromy, ktoré ohrozujú ich hroby, návštevníkom prekážajú. Do redakcie sme dostali niekoľko podnetov na akútny orez alebo výrub stromov. Ten je možný práve v tomto období, mimo vegetačného obdobia, od 1. októbra do konca marca. Výrub suchých a nebezpečných drevín je však možné realizovať počas celého roka.

„Viem, že niektorí ľudia by si želali cintoríny bez stromov, ale ja k nim nepatrím,“ hovorí Marián Šataník zo spoločnosti Pre stromy. Tvorí ju tím certifikovaných európskych arboristov, ktorí sa uplynulé štyri roky starali o vzrastlé stromy na bratislavských cintorínoch.

Podľa slov Mariána Šataníka, stromy na malých cintorínoch vo Vrakuni, Prievoze či Dúbravke sa im podarilo dostať do kondície. Ošetrili niekoľko stoviek drevín, vyrúbali desiatky stromov. Pri počte 35-tisíc drevín, ktoré má Marianum v správe, sa to možno javí málo, obmedzenia však boli závislé od financií, ktoré mesto mestskej organizácii pridelilo.

Navyše, orezy a výruby stromov na cintorínoch plných pomníkov sú až trojnásobne náročnejšie ako tie bežné, napríklad v záhrade. Platí to nielen finančne. Vysokú koncentráciu si žiadajú aj od arboristu, ktorý pracuje s motorovou pílou v korune stromu. „Strom sa totiž rozoberá doslova ako lego, po častiach,“ hovorí Marián Šataník. „Všetky práce robíme pomocou lanovej horolezeckej techniky. Jednotlivé odrezané časti koruny viažeme do lán a po zhruba metrových kusoch ich spúšťame na zem. Niekedy je situácia taká komplikovaná, že pod stromom nie je ani meter štorcový. Vtedy odrezané konáre spúšťame pomocou zhotovenej lanovky na odľahlejšie voľnejšie miesto. Takže vyrúbať jeden strom na cintoríne trvá bežne 8-10 hodín, niekedy aj celý deň.“

„Organizácia Marianum realizuje systematické orezy drevín na jednotlivých cintorínoch, čo je možné spozorovať na tom, že počas tohtoročných veterných smrští došlo len k minimálnym pádom stromov, resp. k zlomeniu haluzín v korunách stromov,“ povedal nám Radoslav Vavruš, riaditeľ organizácie MARIANUM - Pohrebníctvo mesta Bratislavy a pokračoval: „Zatiaľčo hlavné mesto a mestské časti zaznamenali výrazné, a na niektorých miestach až dramatické následky, na cintorínoch v našej správe neboli následky na väčšine cintorínov žiadne, respektíve iba minimálne.“

„Ľudia z mestského pohrebníctva si uvedomujú, že bezpečnostné orezy sú nevyhnutné každé dva roky, snažia sa zabezpečiť adekvátnu údržbu a predísť problémom. Po piatich rokoch už totiž môžu vyschnúť a byť životu nebezpečné aj hrubé 50- až 100-kilové vetvy, “ hovorí Marián Šataník. Zároveň však dodáva, že kalamitným situáciám, ktoré svojho času riešili, by sa dalo predísť okrem pravidelných orezov a výrubov aj dlhodobou koncepciou starostlivosti o stromy.

Okrem prehľadu o stave drevín, vykonaných úkonoch a plánovaných prácach by zahŕňala aj plán  výchovných rezov pri mladších stromoch. Koncepcia je potrebná práve na veľkých cintorínoch ako Martinský cintorín či Slávičie údolie. „Ľudia tu svojvoľne vysádzajú stromy, najmä tuje, mnohé z nich by bolo treba vyrúbať, pretože rastú pod vysokými stromami,“ hovorí  a dodáva, že podľa jeho názoru na cintorínoch nie sú príliš vhodné ani ihličnany. Jednak majú plytké korene, jedna rastú moc do výšky.

V týchto dňoch Marianum okrem výrubu nebezpečných drevín realizuje aj výruby invazívnych druhov. Chcete získať povolenie na výrub dreviny? „Je potrebné, aby nájomca podal žiadosť na oddelenie životného prostredia príslušnej mestskej časti, v ktorej sa cintorín nachádza a zaplatil poplatok za správne konanie vo výške 10 eur,“ informovali nás v Mestskom pohrebníctve.

Keď vám strom zničí hrob

Obávate sa, že vám ulomená vetva stromu zničí pomník na cintoríne? Marianum odporúča nájomcom hrobových miest využiť na trhu poistných produktov individuálne poistenie príslušenstva hrobového miesta, „nakoľko je toto príslušenstvo majetkom nájomcu hrobového miesta“. Riaditeľ Marianumu Radoslav Vavruš nám odpovedal aj na ďalšie otázky: Aký postupujete, ak sa na vás obráti človek so žiadosťou, že v blízkosti jeho pomníka je nebezpečné naklonený strom, pripadne má vetvy, ktoré sa môžu odlomiť? Ak ide o nebezpečne naklonený strom, je potrebné vykonať fytopatologický posudok, ktorý, keď potvrdí nestabilitu dreviny, strom na základe posudku môže byť vyrúbaný ako nebezpečný. Ak ide o haluze, orez vykonáva organizácia Marianum na vlastné náklady a na základe ustanovení Prevádzkového poriadku pohrebísk na území hlavného mesta SR Bratislavy - údržba zelene na pohrebisku.

Kam sa má človek obrátiť, ak zistí, že mu pomník alebo náhrobnú dosku poškodila odlomená vetva stromu?  V prípade zistenia poškodenia pomníka odlomenou a padnutou vetvou na hrobovom mieste môže nájomca nahlásiť spôsobenú škodu správcovi cintorína, ktorý uvedenú vec písomne aj fotograficky zdokumentuje a nahlási zmluvnej poisťovni. Poisťovňa v rámci šetrenia a zisťovania okolností súvisiacich so vznikom predmetného poškodenia zašle organizácii Marianum a tiež na vedomie poškodeného nájomcu písomné stanovisko, v ktorom na základe charakteru vzniku a priebehu škody informuje poškodeného, či vznikol poškodenému nárok na náhradu škody. Nájomca môže podľa vlastného uváženia kontaktovať aj políciu.

Ako sa uhrádza škoda na majetku v prípade, že odlomená vetva poškodí pomník? Nesie za to aj hmotnú zodpovednosť Mestské pohrebníctvo?  V prípade, že dôjde k poškodeniu príslušenstva hrobového miesta prevádzkovou činnosťou organizácie Marianum, napríklad pri zrezávaní stromu, je za túto škodovú udalosť zodpovedná organizácia Marianum s tým, že náhradu škody určí na základe obhliadky a posudku zmluvná poisťovňa. A čo v prípade, keď vetva zraní človeka? V prípade zranenia spôsobenej ulomenou vetvou dochádza vždy k individuálnemu posudzovaniu situácie a výsledok závisí od identifikácie príčin udalosti.

(in, foto: Matúš Husár)

Páčil sa vám článok?