Noc múzeí a galérií bude v sobotu 19. mája

11.5.2007
0
Páčil sa vám článok?

Už po tretí raz sa pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí 19. mája 2007 bude konať, dnes už tradičné bratislavské podujatie, Noc múzeí a galérií. Takmer šesťdesiat expozícií v 24 bratislavských múzeách a galériách bude v sobotu sprístupnených pre svojich návštevníkov už od desiatej hodiny ráno až do polnoci.

Tak ako po minulé roky, bude možné spoznať všetky expozície za zvýhodnené vstupné, tentoraz za 80 korún, ktoré však návštevník zaplatí iba v prvom navštívenom múzeu či galérii. Vstupenkou do ostatných bude letáčik s mapkou a programom všetkých expozícií a sprievodných akcií. Pre deti, dôchodcov a seniorov platí zľavnené vstupné 40 Sk, rodinný lístok si možno kúpiť za 120 Sk. Každá vstupenka je zároveň žrebom v súťažiach o zaujímavé ceny.

V každom múzeu či galérii je pripravený zaujímavý sprievodný program pre všetky vekové kategórie. „Pripravili sme takmer deväťdesiat druhov rôznych sprievodných aktivít tak, aby si na svoje prišli deti, „...násťroční“, dospelí i dôchodcovia. Ponúkneme tvorivé dielne a súťaže pre deti a mládež, náučno-zábavné podujatia pre celú rodinu (koncerty, premietanie, exkurzie do depozitárov), odborné podujatia pre náročnejších (kurátorský sprievod, prednášky) a mnoho iného,“ hovorí Jana Chrappová, koordinátorka projektu.

Podujatie bude tradične spojené aj so súťažou. Návštevníci môžu zbierať pečiatky, ktoré dostanú v každom múzeu a galérii a tie im umožnia zúčastniť sa na žrebovaní o zaujímavé ceny.

Počas Noci múzeí a galérií sa môžete dozvedieť, čo všetko dokážu prezradiť kosti, ako žije snežný leopard, aké objekty a javy sa dajú vidieť na nočnej oblohe, alebo môžete objaviť zákutia Bratislavského hradu. Z Burzy odbornej archeológie si môžete odniesť knižku, pozrieť si s deťmi bábkové divadlo, hrať sa, spoznávať, vzdelávať sa počas tvorivých dielní alebo sa zúčastniť na workshope na tému digitálna fotografia. Tiež si môžete vypočuť koncert vážnej či rockovej hudby, nechať si oceniť umelecké dielo, alebo sa previezť na parnom rušni. To všetko môžete zažiť počas tohtoročnej Noci múzeí a galérií v sobotu 19. mája od 10. do 24. hodiny.

Jana Brestovanská
Páčil sa vám článok?