Marcový týždeň v znamení kníh o Bratislave

16.3.2007
0
Páčil sa vám článok?

Pre tých, ktorých fascinuje čítanie o živote starej Bratislavy pripravilo kníhkupectvo Artforum zaujímavú akciu, ktorá potrvá viac ako týždeň.

Na Kozej ulici v Bratislave sa môžete zúčastniť na besedách s autormi kníh o Bratislave a spomenúť si na atmosféru tradičného Prešporku v príjemnom prostredí kníhkupectva. Sprostredkujú ju okrem autorov kníh o Bratislave aj také skvelé tradičné „neelektrifikované“ hudobné telesá ako Požoň Sentimentál a Pressburger Klezmer Band. Nebude chýbať ani víno z neďalekých viníc a tradičné bratislavské rožky.

Vo štvrtok 15. marca o 19.00 h bude v Artfore historik Štefan Holčík, autor knihy Korunovačné slávnosti, Bratislava 1563-1830, knihy, ktorá sa zaoberá mestom v jeho najväčšej sláve. Vtedy sa Prešporok stal snemovým mestom kráľovstva a korunovačným mestom uhorských kráľov, sídlom kráľa i arcibiskupa...

V ten istý deň vystúpi v Artfore aj Peter Salner, autor knihy Bratislavské kaviarne a viechy, v ktorej dobová tlač, memoáre i spomienky súčasníkov približujú nezabudnuteľnú atmosféru spoločenskej zábavy a tolerancie v predvojnovej Bratislave.

Vo štvrtok 22. marca o 19.00 h predstaví svoju Prvú knihu o Bratislave Pavel Dvořák. Kniha je fantastickou rekonštrukciou tej najstaršej „Bratislavy“, akú si len môžete predstaviť na základe fascinujúcich obrázkov Albína Brunovského, na ktorých nechýbajú ani dávno vyhynuté tvory z čias, keď tu ešte bolo more...

Vo štvrtok 29. marca o 19.00 h vystúpi na Kozej Dušan Kováč, autor knihy Bratislava 1939-1945. Mier a vojna v meste, v ktorá rozoberá také kľúčové udalosti zo života Bratislavy ako blahobyt uprostred vojnovej Európy, slávnosti a politické návštevy, kultúrne podujatia a športové zápolenia. Autor bude mať aj svojich hostí a po besede vystúpi Požoň Sentimentál so svojimi skvelými nostalgickými piesňami.

Kto by napriek bohatému večernému programu nemohol prísť do Artfora, od 12. do 31. marca má kníhkupectvo pre všetkých ešte jednu lákavú ponuku: všetky knihy o Bratislave budú zlacnené o 20 percent.

(brn)
Páčil sa vám článok?