Rent - americký muzikál na slovenský spôsob

8.3.2007
0
Páčil sa vám článok?

Ak sa rozhodujete, ako stráviť dovolenku, nepochybne si uvedomíte rozdiel medzi lesnou chalúpkou na čistinke, okolo ktorej raz za deň prefrčí auto, keď mliekar dovezie čerstvú bielu tekutinu, a mrakodrapmi, ktoré svojou nebotyčnou výškou zahaľujú nebesia.

A teraz si predstavte, že na čistinke pred chalúpkou zastane šesťdverový roolls-royce a z neho vystúpi Bruce Willis, pretože je trochu zmätený a pomýlil si cestu. Tvorcovia cenami ovenčeného amerického muzikálu Rent to riskli a priviezli ho na Slovensko. Odpremiérovali a chystajú sa na veľký záťah po objemných sálach slovenských kultúrnych domov a divadiel. Boh s nimi!

Aj keď Pán tvorstva bude tentoraz držať ochrannú ruku nad transvestitmi, striptérkami, lesbičkami, homosexuálmi, ľuďmi drogovo závislými a umierajúcimi na AIDS. Práve tí potrebujú Božiu pomoc. Čo však na to slovenský divák? Lebo práve ten drží v rukách rozhodcovskú kartu. Bratislava pri premiére jasala. Lenže Bratislava jasá pri každej premiére. Teraz ocenila, že na scénu prišiel nový, neokukaný muzikál, nezapadaný prachom desaťročí. Priniesol nové, súčasné témy, alarmujúce stavy, burcujúcu potrebu lásky. Nadviazal na myšlienku Pucciniho La Bohéme. Ak sa v nej umieralo na tuberkulózu, v súčasnom New Yorku, časti Alphabet City, žijú mladí ľudia neustále pod tieňom hrozby AIDS.

Autor Jonathan Larson umrel 25. januára 1996, v deň, keď mal mať Rent premiéru v newyorskom Theatre Workshop, na nezistenú poruchu krvného obehu. Po troch mesiacoch sa muzikál presunul na Broadway, kde mal 29. apríla 1996 premiéru v Nederlander Theatre.

Teraz prichádza v réžii Patrika Lančariča pred slovenského diváka. Sprevádza ho polonahá tanečnica, chorá na AIDS, zamilovaná do nádejného hudobníka. Do rytmu im opätkami podupkáva transvestita v kratučkej sukničke a pančuchách, aké by mu mohla závidieť aj barová tanečnica. Na všetkých spoza okuliarov škúli žiarlivá právnička, pretože dnes ešte nedostala bozk od svojej krásnej partnerky. A všade sa povaľujú zakrvavené injekčné striekačky, v ktorých čerstvé prúžky krvi naznačujú, že niekto si nimi práve vpichol drogu. Dá si aj slovenský divák svoju dávku? Najbližšie predstavenie v Bratislave je 14. marca.

Dáša Šebanová
Páčil sa vám článok?