Univerzitnú knižnicu po rekonštrukcii opäť sprístupnia pre verejnosť v apríli

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Štrnásteho apríla tohto roka slávnostne otvoria Univerzitnú knižnicu, ktorá v uplynulom období prechádzala rozsiahlou rekonštrukciou. Jej vynovené priestory sa opäť stanú prístupnými pre verejnosť.

Stavba bola rozčlenená na tri čiastkové stavby - prvou bol Kláštor klarisiek, druhou Palác Uhorskej kráľovskej komory spolu s Palácom Leopolda de Paulyho a treťou podzemné a nové sklady, Lisztov pavilón a Lisztova záhrada.

Dokončená bola prvá a druhá stavba, ostáva už len vybudovať nové sklady, v ktorých by malo byť uložených asi 1,2 milióna kníh. Ako nám povedal generálny riaditeľ Univerzitnej knižnice Tibor Trgiňa, nové sklady budú dokončené v lete alebo na jeseň tohto roka. Keďže knižnica bude otvorená v čase, keď sa veľká časť kníh nachádza v iných priestoroch, do dokončenia nových skladov budú výpožičky kníh istým spôsobom obmedzené.

V súčasnosti sa v zrekonštruovaných priestoroch už osadzujú regály, vracajú sa do nich knihy, ktoré boli počas obnovy presťahované, inštaluje sa výpočtová technika. Rieši sa aj otázka registračných preukazov pre návštevníkov, ktoré budú mať podobu čipových kariet. Evidenčné karty budú mať aj zamestnanci knižnice.

Výsledkom rekonštrukcie je „knižničný a informačný supermarket“, kde na troch poschodiach budú mať návštevníci k dispozícii prevažne najnovšiu literatúru a príručkové diela. Nový systém prevádzky umožní široké využívanie moderných informačných, komunikačných a reprografických technológií. Podľa vyjadrenia T. Trgiňu bude knižnica spĺňať všetky požiadavky a zároveň sa podarilo zachovať významné kultúrne pamiatky.

Páčil sa vám článok?