ÚĽUV predvedie výrobu kraslíc a korbáčov

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

V dňoch 17. a 18. marca v čase od 10. do 18. hodiny sa uskutoční vo Dvore remesiel na Obchodnej ulici 64 prezentácia zdobenia kraslíc a pletenia korbáčov doplnená výstavkou kraslíc ÚĽUV-u.

Rôzne techniky výzdoby kraslíc budú predvádzať Božena Adamicová z Bratislavy (oblepovanie perlovkou), Paula Matiášková z Veľkej Čausy (maľovanie voskom), Margita Šimková z Malej Čausy (perforovanie a batikovanie), Gabriela Tadialová z Veľkej Čausy (oblepovanie slamou), Anna Valterová z Bratislavy (odrôtovanie) a Júlia Vlčková z Částkoviec (vyškrabovanie). Pletenie korbáčov predvedie Peter Juriga z Bratislavy.

Kraslice patria k najstarším a výtvarne najpôsobivejším prejavom ľudového umenia. Ich pôvodný význam má korene v predhistorických kultových obradoch. Vajíčko bolo symbolom slnka, svetla, tepla, zdravia, plodnosti, lásky. Vytváralo u ľudí predstavu o jeho nadprirodzených vlastnostiach a schopnostiach ochrániť a zabezpečiť prosperitu v hospodárstve i v živote rodiny. V snahe posilniť magickú funkciu vajíčka sa začal jeho povrch ozdobovať. Ochranná moc vajíčok sa znásobovala farbením.

Páčil sa vám článok?