Vznikne medzinárodná štátna škola

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

V Bratislave by od septembra mala začať pôsobiť medzinárodná štátna anglická jazyková škola. Na jej zriadení má veľký záujem bratislavský Krajský školský úrad, ktorý spolupracuje aj s ministerstvami školstva a hospodárstva.

Škola by nemala slúžiť len deťom diplomatov pôsobiacich na Slovensku, ale aj deťom zahraničných investorov. Ako novinárov informoval prednosta Krajského školského úradu Ľubomír Pajtinka, podľa predbežného záujmu by do školy chodilo asi 200 detí. Tento počet však môže narásť, najmä po príchode kórejských podnikateľov, ktorí sa chystajú prísť na Slovensko v súvislosti so spustením automobilky KIA.

Nová škola by mala sídliť v priestoroch Gymnázia a základnej školy Juraja Hronca (v súčasnosti Spojenej ZŠ a gymnázia), ktoré však musia zrekonštruovať. Pajtinka odhaduje, že to bude stáť až 60 miliónov korún. Získať ich chce od rôznych sponzorov a od ministerstiev, pretože založením takejto školy sa vytvoria pre vládu lepšie podmienky na rokovania so zahraničnými investormi. Peniaze na rekonštrukciu potrebuje Krajský školský úrad zohnať najneskôr do leta, pretože cez prázdniny by sa mala uskutočniť väčšina stavebných prác.

V škole by sa mali deti učiť podľa medzinárodne akreditovaného International Baccalaureate programu. Jeho diplomový podprogram realizuje Gymnázium J. Hronca už jedenásť rokov, čo bol jeden z dôvodov, prečo medzinárodná škola vznikne pri ňom. Ako dodala riaditeľka gymnázia Zuzana Munková, tento program sa vyučuje v angličtine a umožní žiakom, aby v štúdiu pokračovali aj v inej krajine. Na medzinárodnej škole by učili slovenskí učitelia a len niekoľko zahraničných. Tí by zabezpečovali predovšetkým výučbu materinského jazyka žiakov, pretože tá je potrebná na naplnenie spomenutého programu.

Pajtinka zdôraznil, že medzinárodná škola nie je určená len pre zahraničné deti. Jej brány budú rovnako otvorené aj pre slovenských žiakov.

Páčil sa vám článok?