60-ročný Marián Varga v Divadle Aréna

9.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Prešlo 60 rokov od čias, keď sa v Skalici 29. januára 1947 narodil hudobný mág Marián Varga.

V rannom veku sa mladému hudobníkovi venoval Ján Cikker. Na konzervatóriu neskôr Marián Varga študoval klavír u Romana Bergera a kompozíciu u Andreja Očenáša. Toto štúdium však nenapĺňalo jeho ambície a tak z konzervatória odchádza a začína spolupracovať so skupinou Prúdy. Táto spolupráca priniesla jednu z najlepšie hodnotených LP platní histórie slovenskej, ale aj českej scény Zvoňte zvonky (1969). Rovnako náhle ako konzervatórium, opúšťa aj skupinu Prúdy a zakladá prvú artrockovú kapelu v Československu - Collegium Musicum.

Po zániku Collegia Musica (1979) sa dal na dráhu osamelého bežca a ako jeden z prvých hudobníkov u nás sa venoval konceptu absolútnej improvizácie. Piesňovou tvorbeou sa zaoberal v spolupráci s Pavlom Hammelom a spolu vydali päť albumov a skomponovali Cyrana z predmestia, prvý rockový muzikál u nás. V súčasnosti slávi mimoriadny umelecký, ale aj divácky úspech spoluprácou s Moyzesovým kvartetom, s ktorým vydal v decembri CD a ktorého predaj dosiahol k januáru počet 2000 ks.

Pri príležitosti jeho šesťdesiatych narodenín absolvuje svoje najväčšie celoslovenské koncertné turné od čias Collegia Musica pod názvom Marián Varga a Moyzesovo kvarteto Tour 2007. V Bratislave koncert odohrajú 25. a 26. februára o 19.00 v Divadle Aréna na Viedenskej ceste 10.

(dš)
Páčil sa vám článok?