Secesný dom na Kopčianskej ulici búrať nebudú

8.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Na začiatku Kopčianskej ulice sa stretli dve éry: oproti modernej železničnej stanici stojí nízky žltý domček s tehlovou fasádou, ktorý je prinajmenšom o štyri architektonické generácie mladší. Dostali sme avízo, že jeho osud je spečatený.

Celý priestor totiž patrí spoločnosti Vienna Gate, o jej monumentálnych staviteľských zámeroch sme informovali a naši čitatelia prejavili obavu, že jedna z posledných stavebných pamiatok Petržalky sa onedlho dočká konca.

„Búrať sa za žiadnych okolností nebude,“ povedal v mene nového majiteľa riaditeľ Vienna Gate 4 Roman Balogh. „Mali sme tam nájomníka, ten budovu opustil a chceme využiť čas budovania komplexu, počas ktorého by sme dom zrekonštruovali. Je to veľmi pekná budova. Hodláme si ju ponechať a využívať. Možno tam bude štýlová reštaurácia, ale tiež je možné, že si tam zriadi sídlo naša firma.“

Spoločnosť Vienna Gate pri skupovaní pozemkov pre zamýšľaný mnohofunkčný komplex kúpila aj tento objekt, našťastie, si všimla, že na liste vlastníctva je uvedené, že ide o nehnuteľnú kultúrnu pamiatku. Žltý hrázdený domček je zapísaný v Ústrednom zozname pamiatkového fondu pod evidenčným číslom 10493/0 ako Dom bytový, pôvodne Dom staničný. „Bol postavený začiatkom 20. storočia vo funkčne upravenom secesnom slohu,“ uviedol Jaroslav Formanko z bratislavského Krajského pamiatkového úradu. Rovnako Viera Obuchová z Mestského úradu ochrany pamiatok v Bratislave uvádza, že dom na Kopčianskej 6 registrujú ako národnú kultúrnu pamiatku a rovnako sa vyjadril aj Ľuboslav Škoviera z registra pamiatok, ktorý dodal, že budova je v majetku mesta.

A tu je zádrh. Objekt totiž už nie je majetkom mesta a podľa všetkého dom zmenil vlastníka niekoľkokrát. Súčasný majiteľ nehnuteľnosti - spoločnosť Vienna Gate, ho totiž kúpil od iného súkromneho vlastníka. Pritom register pamiatok nemá informáciu o tom, že by táto chránená pamiatka zmenila majiteľa, hoci aj starý aj nový majiteľ sú povinní ochranárom takúto skutočnosť nahlásiť. Je teda zrejmé, že žiadny z doterajších vlastníkov tohto objektu si nesplnil povinnosť oznámiť pamiatkarom zmenu vlastníka chránenej pamiatky. A to platí pre mesto, predchádzajúceho vlastníka ako aj súčasného majiteľa domčeka na Kopčianskej ulici 6.

Gustav Bartovic

FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?